1.42 milliárdból ezt a közintézményt is kipofozzák Szombathelyen

Ma a támogatói szerződést is aláírták, úgyhogy hozzuk is a részleteket.
 
 

1.42 milliárdból ezt a közintézményt is kipofozzák Szombathelyen

Ma a támogatói szerződést is aláírták, úgyhogy hozzuk is a részleteket.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

1.42 milliárdból ezt a közintézményt is kipofozzák Szombathelyen

Ma a támogatói szerződést is aláírták, úgyhogy hozzuk is a részleteket.

Nem titokzatoskodunk tovább, persze, hogy a Szombathelyi Képtárról lesz szó. Ami ugyan nem is olyan régi múzeuma a városnak, közadakozásból is építették alig 32 éve, viszont annál lepusztultabb állapotban van. Beázik, rossz a hőszigetelése, tereit nehéz kifűteni. Mára elavult lett ez az egész kiállítóterekből álló komplexum.

De hagyjuk a siránkozást, a lényeg, hogy már biztos, 2020 március végéig rendbe teszik a Képtárat. Sikerült hozzá Szombathelynek pénzt szereznie: a TOP-os projektszerződését ma írták alá a városházán, amihez nem kell önerő, a támogatás összege pedig 1.42 milliárd forint.

A Képtár létrejöttétől 1995-ig a megyei múzeumi szervezethez tartozott, utána önállóvá lett, 2012-től pedig a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum tagintézményeként működik. Országos gyűjtőkörű múzeum, textilgyűjteménye az országban egyedülálló. Évente 15-20 időszaki kiállítást rendeznek itt, ebben a minőségében a "Kunsthalle" intézménytípushoz sorolható. A Képtár részét képezi egy az országban is egyedülálló kortárs textilgyűjtemény. 2500 darabból álló anyaga főként a már 1970 óta Szombathelyhez kötődő textilbiennálék nyomán került a múzeumba.

2000 négyzetméter kiállítótérrel rendelkezik, ez három, egyenként 500 négyzetméteres nagyobb kiállítóteret jelent, de vannak kisebb galériák is. Az épülethez egy jól felszerelt festményrestaurátor műhely is tartozik, valamint egy 10.000 kötetes szakkönyvtár és adattár is, ezen kívül még konferencia- és vetítőterem valamint egy gyermekfoglalkoztató.

A mai támogatási szerződés aláírását követően kezdődhet meg egyáltalán a tervezés

Még hátra van a közbeszerzési eljárás és a kivitelező kiválasztás is, a tényleges építési munkálatok pedig valamikor jövőre indulhatnak el.

Puskás Tivadar polgármester még elmondta, hogy a felújítási munkálatokat megpróbálják úgy időzíteni, hogy minél rövidebb időre kelljen a képtárat bezárni.

Az Éva-malomra is jut majd valamennyi pénz

Megtudhattuk továbbá, hogy a Modern Városok Program keretében 300 millió forint áll majd rendelkezésükre a volt Éva-malom átépítésére, ahol a Schrammel-gyűjteményt kívánják elhelyezni. (Erről bővebben korábban itt írtunk.) A polgármester szavai szerint azzal, hogy az Iseumot már korábban felújították, most pedig megújul a képtár és új kulturális funkciót kap „az Éva-malom épülete, létrejön Szombathelyen az a jelentős turisztikai vonzerővel bíró "múzeumi negyed" amely a városfejlesztési tervekben szerepelt.”

Koczka Tibor (Fidesz) még hozzátette, hogy Szombathelynek jó esélyei vannak az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésére, a bőség zavarával küzdenek a pályázati anyag összeállításánál, annyi a megmutatni való érték. A pályázat leadásának határideje december 20-a lesz, a 80 oldalas anyagot jövő héten zárt közgyűlésen tárgyalják meg.

Magyarné Vadász Irén, a Magyar Államkincstár helyi vezetője még közölte: a megyében jelenleg 154 támogatott projekt fut, ebből 25 a szombathelyi.

Végezetül, ezek a felújítások várnak a Képtárra:

Sok konkrétum tehát még nincs, amit megtudtunk, ezeket biztos kicserélik a szombathelyi képtárban:

• Tetőfelújítás
• Homlokzat felújítás
• Teljes belsőépítészeti felújítás
• Épületgépészeti rendszerek felújítása
• Az erősáramú rendszerek felújítása
• A gyengeáramú rendszerek (biztonságtechnika
(riasztórendszer), tűzjelző rendszer, hangosítás, strukturált hálózat) felújítása
• Villámvédelmi rendszer felülvizsgálata
• Parkosítás, környezetalakítás, zöldfelületek felújítása

 

 

A független sajtó a vidéknek is jár! Támogasd a Nyugat.hu-t!

Budapesten kívül szinte már nincs olyan média, amelyet hozzá közeli üzletembereken keresztül ne vett volna meg, vagy ne befolyásolna a kormány. Te azonban itt is szeretnél olyan híreket olvasni, amiket nem befolyásol a mindenkori hatalom, vagy a gazdasági élet szereplői. Olyat, amely a te érdekeidet is képviseli. Támogasd a legnagyobb független vidéki médiát, a Nyugat.hu-t!

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés