Ál-lottómilliárdos: egy álmatlan éjszakán született a tréfa

A miértekre a szombathelyi ál-milliárdos ad választ...
 
 

Ál-lottómilliárdos: egy álmatlan éjszakán született a tréfa

A miértekre a szombathelyi ál-milliárdos ad választ...
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Ál-lottómilliárdos: egy álmatlan éjszakán született a tréfa

A miértekre a szombathelyi ál-milliárdos ad választ...

December utolsó napján megbolydult a magyar Net. E-mailben, IRC-csatornákon és SMS-ben terjedt villámgyorsan egy állítólagos szombathelyi lottómilliárdos honlapjának a linkje. A Szerencsejáték Rt. időközben tudatta velünk: csupán egy retusált kéttalálatos lottószelvény látható a honlapon (nyereménye mindössze ötmilliomod része volt az igazi öttalálatosnak), az érdeklődés azonban ezután sem csökkent a meglehetősen "egyszerű" stílusban megfogalmazott, felkiáltójelekben és képzavarokban gazdag weboldal iránt. Sikerült monitorvégre kapnunk a mókamestert, aki a nyomtatott sajtóból a Blikket, az elektronikus újságok közül pedig a Nyugatot részesítette abban a kegyben, hogy beavasson a miértekbe. A fiatalember egy évvel idősebb a honlapon említettnél és a látszat ellenére jártas az informatikában.

- Mi volt a célod azzal, hogy magadat állítottad be az álomnyeremény gazdájának?
- Az egész egy álmatlan, december 31-re virradó éjszakával indult... Éjjel rádiót hallgattam, mert nem tudtam elaludni és ott foglalkoztak a közel három milliárdos főnyereménnyel. A műsorban azt feszegették, vajon hány új barátja lesz hirtelen a milliárdosnak. Az egyik vendég azt mondta, hogy kívülállóként el sem tudjuk képzelni, mi várhat most a nyertesre, ha nem vigyáz magára. Mivel én kíváncsi típus vagyok de esélyem egy lottóötösre gyakorlatilag szinte nullával egyenlő, ezért ezt a módját eszeltem ki annak, hogy megtudjam, valóban megszaporodnak-e az ismeretlen barátok és úgy általában, milyen érzéseket vált ki az emberekből egy ekkora nyeremény (főleg ha nem ők nyerték). A honlapon található szöveget kb. fél óra alatt írtam meg és bár nyelvezete - ahogy mondtátok- "rendkívül egyszerű", azért nem volt olyan könnyű megkomponálni. :) Újabb fél órát vett igénybe a regisztráció az ingyenes tárhelynél -Freeweb és a Freemail-, valamint az anyagok feltöltése. Hajnali fél háromkor már nem akartam energiát fektetni a lap reklámozásába, ezért mindössze négy IRC-csatornának küldtem el a linket különösebb kommentár nélkül. Délelőttre aztán már minden várakozásomat felülmúló levéláradattal szembesültem.

Egy nap alatt maga mögé utasította a leglátogatottabb szexlapokat

A weblap a látogatói statisztika alapján a Freeweben egy nap alatt maga mögé utasította a leglátogatottabb szexlapok nagy részét. Szombathelyiként kihasználtam ezt az óriási nézettséget arra is, hogy bemutassak néhány szeletet Szombathelyből. Erre szolgáltak a "kedvenc" linkek. Hiszen nem csak a sajtóból megismert botrányok vannak a vasi megyeszékhelyen, de van nemzetközileg elismert Savaria Legiónk, sportéletünk és rengeteg minden, amire büszkék lehetünk.

-Akkor gyakorlatilag valamiféle városmarketingnek lehettünk szemtanúi? Nem gondolod, hogy ez is egy a botrányok közül?
- Egyáltalán nem tartom annak. Az elmúlt években Szombathely leginkább politikai és bűnügyi botrányok miatt szerepelt az újságokban és Szilveszterre is kijutott egy darabolós gyilkosság, úgyhogy én inkább üde színfoltnak nevezném ezt a tréfát. A honlapom alján világosan feltüntettem, hogy a kedvenceimet is szeretném bemutatni. Akit érdekelt Szombathely, a Savaria Legio, vagy éppen a Falco, az rákattintott a linkekre -rengetegen voltak ilyenek-, a többiek pedig egyszerűen elnavigáltak az oldalról.

Csak azt demonstrálta, így néz ki egy öttalálatos lottószelvény

- A mellékelt szelvényről kiderült, hogy nem az igazi. Mi a receptje egy öttalálatos legyártásának?
- Az általam 5 perc alatt készített szelvény messze áll a profi hamisítványoktól. A módszer rendkívül egyszerű: beszkenneltem egy érvényes, öthetes lottószelvényt, majd a scannerhez kapott képszerkesztő program segítségével a szelvényen található számokból összeollóztam a nyerő számsort. A honlapomon ráadásul nem is állítottam egy percig sem, hogy a látogatók "AZ" ötös szelvényt látják, hiszen én csak azt demonstráltam, miszerint "így néz ki egy öttalálatos lottószelvény". :). Az éjszaka feltöltött honlap nem tartalmazott még képet, csak egy hibás linket, amibe szándékosan elrejtettem egy apró utalást, kíváncsian várva, hányan fedezik fel. Az eredmény engem igazolt: sokan rábukkantak, tehát annál jobban érdekelte a látogatókat a dolog, mintsem hogy simán egyszer átfussák a szöveget. A hiányzó képet azonban rengetegen követelték, így alkottam egyet.

Egy levélíró bibliai idézetekkel igazolta, miért fog a pokol tüzén égni

- Ezek szerint sokan írtak neked. Kaptál-e fenyegető, vagy szexuális ajánlatot tartalmazó leveleket?
- Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy megköszönjem a levelet mindenkinek, aki pro vagy kontra vette a fáradságot és írt nekem. Nyílt fenyegetést nem kaptam, azonban olyan leveleket igen, amiben átverésekre érzékeny orrom veszélyt szimatolt. Ezeknek a leveleknek véleményem szerint az volt a feladatuk, hogy válaszra bírjanak. Voltak olyan levelek, amelyek az IP-címük alapján egy számítógépről érkeztek három különféle email-címmel és tartalommal. Volt köztük kedves gratuláló, viszonylag semleges jótanács-osztó és kissé agresszív. A terv szerint a milliárdos a neki tetszőre válaszolt volna, gondolom én. Sőt, ami talán már jogi kategória: kaptam "hivatalos levelet" a Freemail Szerkesztőségtől (SIC!) A hangzatos név mögé bújt valaki egyértelműen a postafiókom felett szerette volna átvenni az irányítást, ezért a rendszer "rendbetétele" címszóval a felhasználói nevemet és jelszavamat kérte záros határidőn belül. Gyenge próbálkozás, de lehet hogy vannak még olyanok, akik bedőlnek ilyesminek. Ezen kívül kaptam olyan levelet, amiben a levélíró - talán egész napját rám szánva - bibliai idézetekkel igazolja, miért fogok a pokol tüzén égni. :)
Szexuális tartalmú leveleket egyáltalán nem kaptam, csak olyat, amiben a valaki a hobbija között említi a szeretkezést pálmafák árnyékában. Fényképes levél pedig mindössze hat érkezett. Ennél a számnál azonban figyelembe kell venni, hogy a honlap december 31-én jelent meg az Interneten, olyan időben, amikor a legtöbben az új év köszöntésével voltak elfoglalva. A legtöbben ráadásul munkahelyi gépeikről érik el az Internetet. Így gyakorlatilag az a párszáz levél, amit kaptam tekintélyes mennyiségnek mondható. (Figyelembe kell venni azt is, hogy az otthonról internetezők lényegesen tapasztaltabbak, érzékenyebbek a hoax-okra (internetes átverés) mint a kizárólag munkahelyi hálózat használók). Azoknak sem kell aggódniuk, akik fényképes levelet küldtek, természetesen sem fotójuk, sem adataik nem lesznek nyilvánosságra hozva.

- Ez nem annyira természetes, hiszen volt már példa az ellenkezőjére. Az oldalad szövege kicsit bárgyúra sikeredett. Tudatos volt, vagy magadat adtad?
- Természetesen tudatosan lett ilyen "egyszerűre" fogalmazva a lap, mivel csak így láttam "eladhatónak". A levelek tanulsága szerint ez be is jött, hiszen akiben kétely merült fel a lap szavahihetőségével kapcsolatban (hál' istennek sokan voltak ilyenek), az sem mert egyértelműen elküldeni melegebb éghajlatra, hiszen mi van, ha tényleg ilyen "egyszerű" vagyok? :) Igyekeztem a naiv boldogságot megjeleníteni, innen a sok felkiáltójel és a képzavar áradat. A bebútorozott vizsla a neten is népszerű, sok helyen belefutottam már.

- Gondolom te is hajtottál a 3 milliárdos fődíjra. Mennyi volt a legnagyobb eddigi nyereményed?
- A weblapomon megjelent szelvény is az enyém és éppen eddigi legnagyobb lottónyereményemet értem el vele, több mint 500 forintot! :) Az esélyeket jól szemlélteti Laufer Gábor egyszerű programja, amivel öt fix szám nyerési esélyeit szimulálhatjuk akár évszázadokon át.

Nem ez volt az első internetes "tréfája

- Miért nyilatkozol nekünk? Nem lenne egyszerűbb csak úgy felszívódni?
- Most már célszerű lecsengetni az ál-milliárdos körüli találgatást és szeretném ha a tanulságot nem csak én vonhatnám le, ezért a Nyugat.hu-nak átadom a beérkezett levelek nagy részét megjelentetésre. (Természetesen címek, nevek, azonosítók nélkül) Talán a jövőbeni nyertesek mellett a mostani milliárdos is olvassa és megúsznak néhány keserű tapasztalatot. Azoknak is épületes olvasmány lehet a levél-összeállítás, akik nehezen tudják elképzelni, hogyan szaporodnak meg hirtelen az ember barátai, miután sok pénzhez jutott. Az igazi lottónyertestől ezúttal is elnézést kérek, ha kellemetlenséget okoztam neki a "stílusommal"! A megadott e-mail címen egyébként hatan jelentkeztek olyanok, akik magukat állították be az igazi szerencsésnek... Mivel nem ez volt az első internetes "tréfám", ezért van összehasonlítási alapom az internetes kultúra fejlődéséről. A néhány évvel ezelőtti "mindent elhiszek, amit az Interneten olvastam" típusú emberek egyre kevesebben vannak, és nő az egészségesen kételkedők tábora. Ez mindenképpen szerencsés. A beérkezett több száz levélnek legalább a felében fogalmaznak meg kételyeket a levélírók, még ha titokban szeretnének is hinni abban, hogy az igazi nyertessel leveleznek. Sokan írtak jó tanácsokat és rengetegen féltettek a nyíltságom miatt. Akadt természetesen sok olyan levél is, amiből sütött az irigység. Érdekes, hogy jóval azután is érkeznek még a támogató levelek, hogy a Szerencsejáték Rt. elmondta: nem a nyertes szelvény látható a képen és ezt több újság és internetes magazin is megírta. Én pedig jókat derülök itthonról a különböző, weboldal alapján felállított jellemrajzokon, amit a különféle újságok hoztak össze rólam. Bár az internetes fórumokon rendszerint hamar lehull a lepel a tréfákról, ilyen alkalmakkor azonban kiderül: csak szűk réteg használja az Internetet háttér információk gyűjtéséhez. Pedig gyakran elég lenne ellátogatni például az Index fórumaihoz, rákeresni a minket érdeklő kulcsszóra és elolvasni a fórumozók hozzászólásait. Az ál-öttalálatos szelvényről például már a megjelenés napján hitelt érdemlően bebizonyították, hogy hamis.

Egy levél:

"Szia!
Szerintem amit az oldaladon írsz az mind hazugság! Egyféleképpen tudnád bebizonyítani hogy igaz amit írsz, ha küldessz egy X-bokszot! (az neked meg sem kottyan ennyi pénzből) A címem: (pontos név és cím) . Ha megjött akkor hiszek neked és hajlandó vagyok veled levelezni. Üdv: .."

A lottómilliárdoshoz írt levelek itt olvashatóak!

1. rész
2. rész

Kapcsolódó linkek:

Szombathelyen a lottóötös
Internetbiztonság
HOAX
Lánclevelek

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés