Ahol egy rántott szelet is gasztrokaland lehet - Leteszteltük Vas megye legújabb étteremét, a sárvári Neo-t

Amikor kollégám felvetette, ha már arra járunk, nézzünk be egy ebédre egy új sárvári helyre, a Neo Étterem és Kávézóba. Egy kockásabroszos, fürdővendég-csalogató kisvendéglőre számítottunk sörpadokkal, ahol a legcsábítóbb kihívás egy vékonyra lapított sertésszelet sültkrumplival. De nyitottak vagyunk, gondoltunk, legyen!
 
 

Ahol egy rántott szelet is gasztrokaland lehet - Leteszteltük Vas megye legújabb étteremét, a sárvári Neo-t

Amikor kollégám felvetette, ha már arra járunk, nézzünk be egy ebédre egy új sárvári helyre, a Neo Étterem és Kávézóba. Egy kockásabroszos, fürdővendég-csalogató kisvendéglőre számítottunk sörpadokkal, ahol a legcsábítóbb kihívás egy vékonyra lapított sertésszelet sültkrumplival. De nyitottak vagyunk, gondoltunk, legyen!
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Ahol egy rántott szelet is gasztrokaland lehet - Leteszteltük Vas megye legújabb étteremét, a sárvári Neo-t

Amikor kollégám felvetette, ha már arra járunk, nézzünk be egy ebédre egy új sárvári helyre, a Neo Étterem és Kávézóba. Egy kockásabroszos, fürdővendég-csalogató kisvendéglőre számítottunk sörpadokkal, ahol a legcsábítóbb kihívás egy vékonyra lapított sertésszelet sültkrumplival. De nyitottak vagyunk, gondoltunk, legyen!

Ehhez képest leesett az állunk, amikor déltájban kiszálltunk Sárváron, a Posta téren, a szökőkút melletti parkolóban, és szembe néztünk ezzel az alig egy hónapja üzemelő bisztró-kávézó-étteremmel.

A Posta tér maga megér néhány mondatot. Ötletes szökőkúttal, tengernyi virágzó zölddel, ez a hely kiemelkedik a pályázati forrásokból sebtében térkövezett közterek közül.

A szökőkúttal szemben egy kreatív és minden részletében mai, Bauhaust idéző új épület, rá is nézünk még egyszer a GPS-re: tényleg ide jöttünk?! Igen.

Belépve a Neo-ba tágas és világos hely fogad.

Bent és kint egyaránt letisztult formavilággal találkozunk, természetes anyagokkal operálnak, legyen szó bútorról vagy bárpultról, mindenben van valami csavar, egyedi, igényes a berendezés.

Bent is rend van a térben, a szögletes, tiszta formákat nagy üvegfelületek törik meg, a fehér-fekete, a szürke és a fa színei dominálnak. Díjazzuk, hogy az étteremnek és a teraszának élő kapcsolata van a kinti térrel és a szökőkúttal, szinte folytatása annak. Nincs dobogó, sem a bejáratnál lépcső, ami elválasztaná a környezetétől. És nincs gépjármű-forgalom, a gyerek, míg mi koktélozunk, nyugodtan rohangálhat a szökőkút körül.

Nem láttunk még ilyet, otthonra is muszáj lesz egy készletet beszerezni, kell egy ilyen pohár

Míg az étlapot böngésszük, csatos üvegből, szívószállal házi, mindenféle mesterséges adaléktól mentes málnaszörpöt szívogatunk.

A friss bazsalikommal megbolondított házi eperszörpnél nem állunk meg, muszáj megkóstolni a chili-mangós és vanília-rebarbarás változatot is. A mangós a legegzotikusabb, csíp is és édes is, de a vanília is kellemes tud lenni egy szörpben. Mint kiderül, külön szörpmesterük van, ő készíti ezeket a különleges ízvilágú frissítőket.

A név magáért beszél, ezért lett NEO

Valami újat, különleges gasztronómiai kalandokat ígérő, fiatalos, ugyanakkor az idősebbek számára is igényes helyet álmodtak Sárvára. Ezért választották a jó csengő NEO nevet is. Másfél hónapja, június 4-én nyitottak, az építkezést tavaly kezdték el. Az épület egy neves szombathelyi építész tervei alapján készült.

Alul egy franciás, teraszos kávézó-étterem részt csináltak, amelynek teraszán 30-an, bent 50-en is elférnek kényelmesen. Szokatlan módon az első emeleten található az étterem szíve, a konyha, a legmodernebb high-tech berendezésekkel, állítólag Vas megyében nincs is még egy ilyen jól felszerelt étel-műterem.

A második emeletet most alakítják, szeptembertől egy olyan exkluzív, 60 fő befogadására alkalmas, remek panorámával bíró teraszos helyet nyitnak meg, ami fogadások, esküvők, rendezvények megtartására is alkalmas.

Csak pislogunk a fogásokon, érdemes lenne végig kóstolni mindent

Levesevők vagyunk, ki nem hagynánk a kóstolásból, viszont előétellel nem bajlódunk.

Elsőre a sültpaprikás paradicsomkrém-levesen akad meg a szemünk, mozzarellával. Liszt nélküli igazi krémleves. Ezt onnan tudjuk, hogy az étlapon minden allergént feltüntetnek zárójelben. 1-es, azaz lisztet jelölő pedig nincs mögötte.

Széles karimájú tányérban tálalják, kreatívan, ehető ezzel-azzal díszítve. Sűrű, pont elég. Olyannyira, hogy mi jóllakunk egy adagtól. Rákérdezünk, olívaolajon párolt paprikából, paradicsomból készült, némi burgonyával, azzal sűrítik, tényleg semmi liszt. Finom és tömény.

Csarankó László séf később elárulja nekünk, ahogy ebből a levesből, a többi ételükből is hiányoznak a mesterséges ízfokozók, kockák és porok, csak minőségi alapanyagokból dolgoznak, só és bors és friss fűszerek, semmi műanyag.

Másodiknak többfélét is kóstolunk

Egyrészt egy olyan cézársalátába is belefutunk, ami emberes adag, a tetején parmezán-forgácsokkal, nem sajnálták belőle a húst sem, ami panírozott csirke, nem odadobott sült húskockák.

Az a főfogás, amit sokáig emlegetni fogunk, egy vöröslazac avokádókrémmel, cukkíni lángossal. Nagyon szeretjük a lazacot, minden lehetséges formában kipróbáltuk. Ez most a legjobbak közül való, finoman sós és ízes a bőrrel, a húsának harmonikusan fűszeres az aromája. Külön ízletes a cukkinilepény, avokadókrémmel is érdemes akár otthon is kipróbálni.

Kollégám rozé kacsamellébe is belekotnyeleskedem, magát a műfajt nem kedvelem, nem is nagyon vagyok oda ezért a málnalekvárral megspékelt sülttért, de a hozzá kínált rizottó, az levett a lábamról. Nem, itt a rizottó nem egy zöldségkeverékkel, májjal összekutyult rizses köret, hanem sajtos-krémes extraság.

Mákosguba tökmagolajjal? Igen!

Az újragombolt mákosguba csak nyomokban hasonlít az eredti magyaros édességre. Itt csatosüvegben hozzák ki, desszertként, mascarpone-krémmel, tökmagolajjal megspékelve. Érdekes, új ízvilág ez, együtt a tökmagolaj és a mák.

Hagyományosabb a másik kipróbált desszertünk, a csokis brownie, mangóval és mogyorókrémmel tálalva. Az egész tészta puha és porhanyós, kellemes a mogyorókrém, díjazzuk, hogy éppen csak annyira édes, amennyire kell.

Mekkorák az adagok?

Nekünk, magyaroknak ez egy kardinális kérdés, mert szeretjük a jól megtömött tányérokat. Haspártiaknak üzenjük, nem kell félni a csipetnyi fine dining adagoktól, de ez nem az a hely, ahol az asztalról is lelóg a rántotthús. Igyekeztek a két véglet között egy egészséges arányt találni.

Az előételek, saláták, levesek, főételek, tésztaételek, desszertek mellett a hagyományos gyermek menük is szerepelnek az étlapon, bőséges adagok ezek is.

És ha olcsóbban akarunk megúszni egy finom ebédet, nagyon népszerűek a házi, csak természetes alapanyagokból készített, jólakást ígérő BBQ Burgereik. 15 dkg-os benne a házi marhapogácsa, és valódi édesburgonya-chipsszel tálalják.

Három havonta cserélni fogják az étlapot, addig van időnk a legizgalmasabb fogásokat még végigkóstolni

A francia újkori bisztró-konyhát szeretnék összehozni az olasz és magyar konyha ízvilágával – ezt már Toldi József, e hely kreatív séfje meséli. Ezért, ha találkozunk is magyaros ételekkel, nem úgy kerülnek a tányérunkra, ahogy azt megszokhattuk, például a harcsapaprikást itt egy lasagne kíséretében kapjuk. Minden egyes fogásukban van egy csavar, de ha megesszük, akkor az ízélmény visszaadja az eredeti magyaros vagy olaszos receptet.

Filozófiájuk: „A legjobbat tálalni, úgy hogy a vendég vissza is térjen.”

Minőségi, lehetőleg helyi alapanyagokból, a legkorszerűbb technológiával – erre törekednek. Egy tisztességes bisztró-konyhát álmodtak meg, ahol mindenki azt kapja, amire számít.

Igyekeznek az alapanyagot helyi őstermelőktől beszerezni, csupán egy két tétel van, amit muszáj külföldről hozatniuk: a dióskenyér francia, a sós vaj belga, dél-afrikai sókristályokkal, mert ezekből nincs itthon elfogható minőség.

Újraértelmezték a menü-étkeztetés műfaját

A napi ebédajánlatuk három tételből áll: levesből, főételből és desszertből. Azonban nem kötelező mind a hármat kérni, lehet kettőt is választani, szabadon, akár úgy, hogy levest és desszertet ennénk, természetesen más áron, mintha három fogásból szeretnénk jóllakni.

Az italválasztékból érdemes kiemelni Péntek Gyula bárfőnök egyedi koktéljait, muszáj lesz legközelebb megkóstolni a „Lillet” is, ami 85% Bordeaux-i bor alap, gyümölcsös aromával. Az itallapon a habzóboroktól, pezsgőktől, champagne-októl kezdve a hagyományos bevált koktélokig bőséges a kínálat, felsorolni is kár, de a Zirci Apátság kézműves söreivel, vagy a tapolcai Stari márkájú szilvás sörrel is barátkozhatunk itt.

Külön borlapjuk van, ami bortársasággal egyeztetve készült.

Nem túlzó, nincs 100 különbféle bor, de 35 minőségi tétel szerepel azért benne. Az ország neves borvidékeiről, széles a merítés. Igyekeztek olyan pincészeteket felvonultatni, akik nem a tömeggyártás felé mozdultak el, hanem kisebb, minőségi borászatokat működtetnek. A borlapot is szezonálisan változtatni fogják, most nyáron a rozék és a fehérborok vannak előnyben.

A brownie mellé muszáj még egy kávét kérni, hosszút, tej nélkülit, hogy jobban kijöjjön az íze. A ház kávéját kóstoljuk, ami egy biokávé, 100 % arabica. Gyümölcsös, lágy, nem kell bele cukor sem, úgy is teljes az élmény.

Különleges gasztoprogramokkal is készünek, érdemes lesz később is figyelni rájuk!

Mindjárt a hétvégén, július 29-én és 30-án mindenkit várnak egy szabadtéri össznépi grillpartira. Kitelepülnek a teraszra és az étterem előtti térre, séfjeik a vendégek előtt készítik majd grill ételkülönlegességeiket, a külön erre a hétvégére kitalált grill étlapnak megfelelően.

Elérhetőségek:

Cím: 9600 Sárvár, Sylvester J u. 11. (Posta tér)
Asztalfoglalás: + 36 95/320-525
Honlap: www.neorestaurant.hu

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés