A Magyar Helsinki Bizottság üzent a kormánynak: márpedig politizálni fognak, ha tetszik, ha nem

Merthogy ez az alkotmányos joguk.
 
 

A Magyar Helsinki Bizottság üzent a kormánynak: márpedig politizálni fognak, ha tetszik, ha nem

Merthogy ez az alkotmányos joguk.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

A Magyar Helsinki Bizottság üzent a kormánynak: márpedig politizálni fognak, ha tetszik, ha nem

Merthogy ez az alkotmányos joguk.

Németh Szilárd bődületesen suttyó és a demokratikus alapértékekkel szögegyenest szembe menő, civilellenes nyilatkozata után sokan hangot adtak jogos nemtetszésüknek. De most már az egyik megcélzott szereplő is. A Magyar Helsinki Bizottság közölte ma az oldalán: bocsika, de nem úgy van ám, ahogy a kormány gondolja.

„Rossz hírünk van Németh Szilárd számára: a politikába mindenkinek joga van beleszólni, nem csak a szavazóknak négyévente és nem csak a választásokon induló pártoknak” - írják.

„Nem véletlenül hívják Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának azt az 1966-ban elfogadott nemzetközi egyezményt, amelynek 19. cikke a véleménynyilvánítási jogot, 22. cikke pedig a szervezetek szabad létrehozását biztosító egyesülési jogot nyilvánítja ki. Ezek ugyanis politikai jogok. Az egyének és szervezetek azon szabadságát garantálják, hogy fontos közügyekben véleményt formáljanak, megnyilvánuljanak, és törvényes eszközökkel – tüntetéssel, nyílt levelekkel, pereskedéssel – megpróbálják érvényre juttatni a meggyőződésüket, azaz politizáljanak. Ezeket a jogokat biztosítja az Alaptörvény is, éppen azért, hogy a hatalom ne legyen korlátlan.”

A CÖF-fel miért is nincs baja a kormánynak?

Jogos felvetéssel folytatódik a nyílt levél: „Fel lehetne vetni, hogy Németh Szilárdnak miért nincsen gondja azokkal a választásokon szintén nem induló szervezetekkel, amelyek a kormány érdekében akarnak beleszólni – nem egyszerűen a közügyekbe, hanem egyenesen – a pártpolitikába (ld. a CÖF választási plakátjait). Vagy a baloldali kormányok idején a Fideszt miért nem zavarta, amikor a kormányzati álláspontot támadtuk. ”

Majd szóvá teszik, hogy a helyzet egészen súlyos, hiszen eljutottunk oda, hogy a kormánypárt politikusa mondja ki a saját szájával, hogy akik nem értenek egyet velük, azoknak nincs joguk beleszólni a közügyek folyásába. Sőt, nemkívánatosak az országban.

Ők azonban maradnak, és továbbra is számon fogják kérni, ha a hatalom megsérti az emberi jogokat. „Végül is, a Helsinki Bizottság már akkor fellépett az állammal szemben a menekültek jogaiért, amikor a Fidesz még liberális ellenzéki párt volt” - adják be a kegyelemdöfést.

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés