A kártyás vásárlásoknak már közel a kétharmada érintéses

 
 

A kártyás vásárlásoknak már közel a kétharmada érintéses

 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

A kártyás vásárlásoknak már közel a kétharmada érintéses

Folytatódott az elektronikus pénzforgalom bővülése 2017 első negyedévében: a kártyás forgalomban meghatározó lett az érintéses fizetés, a vásárlások 63 százaléka történt így, ami értékben a teljes forgalom közel felét jelentette - közölte a jegybank a honlapján csütörtökön. Az érintőkártyák száma 2016 végéhez viszonyítva több mint 5 százalékos emelkedés eredményeként elérte az 5,9 millió darabot, azaz az összes kártya kétharmada rendelkezik ezzel a funkcióval.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a belföldi kibocsátású fizetési kártyákkal belföldön összesen 944 milliárd forint értékben lebonyolított, több mint 134 millió darab vásárlás darabszámban és értékben egyaránt 25 százalékos emelkedést jelentett az előző év első negyedévéhez képest.

A kártya fizikai jelenléte nélkül, elsősorban az interneten lebonyolított vásárlási forgalom továbbra is dinamikusan, darabszámban 34 százalékkal, értékben 37 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Részesedése a teljes forgalomban 7 százalék a darabszámot, és 11 százalék az összértéket tekintve.

A közel 88 ezer kereskedői elfogadóhelyen mintegy 113 ezer POS terminál üzemelt az első negyedévben és az érintéses fizetést lehetővé tevő készülékek száma is dinamikusan, több mint 4 százalékkal nőtt a megelőző negyedévhez képest. Ez azt is jelenti, hogy már a POS terminálok több mint 77 százaléka támogatja az érintéses fizetést. Az internetes elfogadóhelyek száma mintegy 4 százalékkal bővült az előző év végéhez viszonyítva, így számuk meghaladta a 8800-at.

Biztonságosabb lett a kártyás fizetés

A jelentés szerint biztonságosabb lett a kártyás fizetési rendszer, a belföldi kibocsátású kártyákkal elkövetett visszaélések száma alig nőtt, az okozott kár értéke pedig még csökkent is 2016 utolsó negyedévében.

A hazai kibocsátású fizetési kártyákkal 2016 utolsó negyedévében kevesebb, mint 8000 darab visszaéléssel 244 millió forint kárt okoztak, ami mindössze 2 százalékos emelkedést jelentett darabszámban, értékben pedig 13 százalékos csökkenést. Éves szinten a visszaélési esetek számát (33 ezer darab) tekintve 37 százalékos, az okozott kár (1,1 milliárd forint) vonatkozásában pedig 26 százalékos emelkedés történt, azaz a növekedés jelentős része a forgalom bővülésére vezethető vissza - közölte az MNB.

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés