Sok tál dödölle... - receptek

Ízelítő a "Sok tál dödölle..." c. népi főzőversenyen készült ételek receptjeiből.
 
 

Sok tál dödölle... - receptek

Ízelítő a "Sok tál dödölle..." c. népi főzőversenyen készült ételek receptjeiből.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Sok tál dödölle... - receptek

Ízelítő a "Sok tál dödölle..." c. népi főzőversenyen készült ételek receptjeiből.

Az itt közölt receptek gyűjtését a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága végezte. Köszönet érte!

RAKOTT CSIRKEMELL JULI SULI MÓDRA (NEM CSAK ÍNYENCEKNEK) (Kudlik Júlia bevezetője) PINCEPÖRKÖLT DALOSKÖR MÓDRA KUKORICAPOLENTA VADAS MÁRTÁSSAL (Közönségdíj) VÖRÖSBOROS, VARGÁNYÁS VADPÖRKÖLT "VESELI LOVAC" (VIDÁM VADÁSZ) MÓDRA VELEMI VADDISZNÓPÖRKÖLT TÚRÓS LASKA, MÁLÉ DÖDÖLLE TEJFÖLLEL, TÖKMAGOLAJOS SALÁTA SONKÁS ÉS KUKORICÁS DÖDÖLLE ZIEGENUDLI (3. helyezett) HEGYHÁTI PINCEPÖRKÖLT CSÜLKÖS BAB OSTFFYASSZONYFÁRÓL (2. helyezett) SÖRKIFLI SUDLJCA BABOS GÁNICA BOZSOKI GÁNICA BARLAHIDAI CUPITA, MÁLÉ SLAMBUC (1. helyezett!) ÉDES MÁLÉ, ARATÓLEVES HETÉSI HAJDINAGOMBÓC­LEVES, SERTÉSSZELET ERDÉSZ MÓDRA KEMENESALJAI RÓKAGOMBÁS ŐZPÖRKÖLT TÁRKONYOS HÁZINYÚL TÚRÓS CSUSZÁVAL


RAKOTT CSIRKEMELL JULI SULI MÓDRA (NEM CSAK ÍNYENCEKNEK)

Remek vendégváró eledel, előre elkészíthető. Hidegen és melegen is finom.

Hozzávalók: (4 személyre) 3 egész csirkemell kicsontozva, lebőrözve, szeletelve, 20 dkg reszelt karaván sajt, 20 dkg reszelt trappista sajt, 3 dl tejszín, 3-4 db tojás, liszt a panírozáshoz, néhány szelet bacon szalonna és vékony szelet füstölt sonka, ízlés szerint só és bors.

A csirkemell szeleteket enyhén sózzuk és borsozzuk. A kétféle reszelt sajtot összekeverjük. Egy megfelelő nagyságú tepsi, vagy jénai tál aljára bacon szalonna szeleteket fektetünk. Erre tesszük egymás mellé a lisztbe, felvert tojásba és reszelt sajtba panírozott csirkemell szeleteket. Tetejére terítünk 2-3 szelet füstölt sonkát, majd ismét rakjuk a panírozott csirkemelleket, füstölt sonkát. Az utolsó sor csirkemellre ráöntjük a tejszínt (ha maradt a sajtból, tojásból, keverjük bele, annál finomabb leszi), majd annyi bacon szalonnát teszünk rá, hogy teljesen befedje a lerakott húsokat. Lefedjük - alufólia is jó - és meleg sütőbe téve 1-1,5 órát pároljuk. Amikor a hús megpuhult - az idő attól függ, hogy mennyi húst készítünk -levesszük a fóliát és pirosra sütjük: Ha vendégeket vártunk előre elkészíthetjük és a pirosra sütést akkor kezdjük, amikor a vendégek beléptek az ajtón. Köretnek burgonyapürét tálalunk, italként pedig száraz fehér bort kínálunk.

Tálalási javaslat:
1: Maradhat az edényben, amiben készült, mert jól szeletel­hető.
2. Kiboríthatjuk, hiszen az alján is bacon szalonna van. Ezt akkor ajánlom, ha kerek formában készítettük el, mert így olyan lesz, mint egy torta, és szeletelhető cikkekre, mint a torta.
3. Hidegen is tálalhatjuk, akkor viszont különféle majonézes salátákat adjunk mellé köretnek.

Próbálják ki! Nagy sikerük lesz vele, garantáltan az utolsó falatig elfogy. Sok sikert és jó étvágyat kíván:

Kudlik Júlia


PINCEPÖRKÖLT DALOSKÖR MÓDRA (Hetyei Daloskör)

Hozzávalók: 3 kg marhahús, 1 kg diszn6csülök, I kg vöröshagyma, 0,75 dkg zsír, 4 evőkanál pirospaprika, 2 evőkanál csípős paprika, só, 2 kg krumpli

A hagymát apró kockákra vágjuk, a zsírban üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát és a kockára vágott húst. Mindig kevés vízzel felöntjük, és ha a hús félpuha, a hasábokra vágott burgonyát is beletesszük. Mielőtt elkészül; csípős paprikával ízesítjük. Kenyérrel, savanyúsággal tálaljuk. A finom laktató étket "folyékony csókkal" (kissomlyói borral) öblíthetjük.


KUKORICAPOLENTA VADAS MÁRTÁSSAL (Kemessömjéni Ifjúsági Klub)

Polenta: A tojásokat a tejföllel kikeverjük, megsózzuk, hozzáadjuk a kukoricalisztet,. és, újra kikeverjük. Egy ruhaszalvétát úgy tegyünk egy mélytálba, hogy a sarkai kilógjanak. A szalvétát megzsírozzuk és a kukoricás keveréket beleöntjük. A szalvéta sarkait összekötjük, a csomóba fakanalat dugunk, hogy a fazék szélén fennakadjon. A lobogó sós vízbe engedjük. Háromnegyed óráig főzzük. Ha megfőtt, a szalvétát kiemeljük és a benne lévő polentát gyúrótáblára borítjuk. Erős cérnával szeletekre vágjuk. Forró libazsírral vagy vajjal megöntözzük. -Vadas mártással tálaljuk.

Vadas mártás
A vöröshagymát zsíron megpirítjuk, rátesszük a zöldséget, sárgarépát és tovább pároljuk. Köménnyel, borssal, sóval, babérlevéllel ízesítjük. Miután megpuhultak a zöldségek, az egészet átpasszírozzuk és tejfölös habarással, mustárral behabarjuk, kevés citromlevet adunk hozzá


VÖRÖSBOROS, VARGÁNYÁS VADPÖRKÖLT "VESELI LOVAC" (VIDÁM VADÁSZ) MÓDRA (Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, Szombathely)

Hozzávalók: (40 fő részére) 3 kg szarvaslábszár, 3 kg vaddisznócomb, 2 kg vöröshagyma, 1,5 fej fokhagyma, 1 kg zöldpaprika, 1 kg paradicsom; 2 db cseresznyepaprika, 1,5 l vörösbor (lehetőleg kékfrankos), 1,5 kg vargánya, pirospaprika, só, bors, majoránna, 5-6 babérlevél, tárkony, zsír

A húst hártyáitól megszabadítjuk, majd nagy kockákra vágjuk. A hagymát összevágjuk, zsíron pároljuk, amikor üveges lesz a húst hozzáadjuk, és együtt fehéredésig pörköljük. Ezután hozzáadjuk a karikákra vágott paprikát, a felszeletelt paradicsomot, a cseresznyepaprikát, a zúzott fokhagymát és - a tárkony és a só kivételével - a fűszereket, majd vörösborral felöntjük. Lassú tűzön pároljuk, míg a hús megpuhul.: Ekkor adjuk. hozzá a vékony szeletekre vágott vargányát és a tárkonyt. Csak ekkor sózzuk. A finom erdei gombával még negyed óráig főzzük, majd dödöllével, vagy friss házi kenyérrel tálaljuk.


VELEMI VADDISZNÓPÖRKÖLT (Szombathely Város Erkel Kórus Egyesület)

Hozzávalók: (30 személyre) 5 kg lapocka, 1/2 kg zsír, 1 kg vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 3 paradicsom, 3 zöldpaprika, 6 dl soproni kék­frankos, só, köménymag, fűszerpaprika

A vaddisznóhúst kockára vágjuk, az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk a zsíron, hozzáadjuk a fokhagymát és a köménymagot. Rátesszük a húst, nyílt lángon (bográcsban) pörköljük. Egy idő után hozzáadjuk a vörösbort egy kevés vízzel. Amikor a hús puhulni kezd, megszórjuk fűszerpaprikával, hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot (héját lehúzva), a karikára vágott zöldpaprikát, s készre főzzük. Dödöllével vagy. házi készítésű tarhonyával tálaljuk


TÚRÓS LASKA (Kápolnai Boszorkányok)

Hozzávalók: 1/2 kg tiszt, 2-3 tojás, só, víz

Az anyagokból 6 db cipót formálunk, majd levestészta vékonyságúra kinyújtjuk és sütőlemezen, vagy tepsi hátán megsütjük. Kihűlés után a tésztaalapokat összetörjük, és sós vízben kifőzzük, zsírba forgatjuk, majd túróval és tejföllel tálaljuk.

MÁLÉ
Egy; egész tojást; sót; 6 dl aludttejet összekeverünk annyi liszttel; amennyit felvesz, illetve a palacsintatésztánál sűrűbb lesz. A tepsi alját jól megzsírozzuk, beleöntjük a masszát, tepertővel meghintjük, a tetejét tejföllel meglocsoljuk, és szép pirosra sütjük. Sütés után frissen kockákra vágjuk és tálaljuk. Akkor jó, ha szép hólyagos.


DÖDÖLLE TEJFÖLLEL (Viszáki Asszonkórus)

1 kg. krumplit meghámozunk, karikára vágjuk,. sós vízben megfőzzük, majd a víz háromnegyed részét leöntjük. Takaréklángon liszttel összedolgozzuk. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy jó keményre tudjuk dagasztani. Forró zsírba szaggatjuk és pirítjuk mindkét oldalát. Végül kockára vágott hagymát fonnyasztunk és megsöntözzük, majd tejföllel tálaljuk. Nagyon finom tökmagolajos salátával.

TÖKMAGOLAJOS SALÁTA
A salátaleveleket bő vízben megmossuk, tálba rakjuk. Cukor, víz, ecet levet készítünk ízlés szerint. Leöntjük vele a salátát. Hagymaszárat apróra vágjuk, ráöntjük a salátára. Tökmagolajjal dúsítjuk.


SONKÁS DÖDÖLLE (Szilvágyi Népdalkör )

1 kg burgonyát meghámozunk, megmosunk, vékony karikára szeljük, sós vízben feltesszük főni úgy, hogy a víz éppen ellepje. Ha jó puhára főtt a krumpli, összetörjük, folyamatosan hozzáadagoljuk a kb. 20 dkg lisztet, folytonos keverés mellett közepes keménységű masszává főzzük. Közben egy serpenyőben, vagy lábasban apróra vágott vöröshagymát pirítunk (zsírban). A burgonyamasszából zsíros kanállal tetszés szerinti méretű galuskákat szaggatunk, a hagymás zsírban megforgatjuk. Ízlés szerint meg is piríthatjuk. Egy másik lábasban apró kockára vágott füstölt sonkát pirítunk, majd a dödöllére borítjuk. Házi tejföllel jól megöntözzük.

KUKORICÁS DÖDÖLLE
A fentitől abban különbözik, hogy a főtt burgonyához búzaliszt helyett kukoricalisztet adunk. Sonka helyett apró tepertővel is meghinthetjük.


ZIEGENUDLI (Kőszegfalvi Német Asszonykórus)

Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 dkg cukor, 4 dkg élesztő, 5 dkg margarin, 5 dkg vaj, 6 db tojássárgája, 4 db tojásfehérje felverve, 2 dl tejszín, 1 dl rum, 10 dkg mazsola, 4 csipetnyi só, 1 l tej, 2 l étolaj, végül a hintéshez kb. 1 kg porcukrot összekeverni két csomag vaníliás cukorral. Ebben meghempergetni és azután lehet tálalni.


HEGYHÁTI PINCEPÖRKÖLT (Együtt Bejcgyertyánosért Egyesület (EGYBE))

Hozzávalók (kb. 20 személyre) 4 kg lapocka, 2 kg oldalas, 2 db köröm, 3 db bőrös csülök, 5 nagy fej hagyma (felkarikázva), 5-6 db nagy, vastag húsú paprika (durván szelve), 3 db csípős paprika, 1 üveg Édes Anna, 5 dkg egész bors, 5 dkg fehér bors, babérlevél, majoránna, só, 4 evőkanál pirospaprika

Zsírral kikenjük a bográcsot. A körmöt és a csülköt az aljára tesszük. A húsokat apróra vágjuk, egy részét rátesszük. Ezután minden zöldségből és fűszerből teszünk egy réteget. Így rétegezzük tovább: egyszer hús, aztán zöldség, fűszer, só, a tetejére pirospaprika kerüljön. Nem szabad keverni, csak a bográcsot mozgatni. Lehetőleg egyenes aljú, nem domború bográcsban kell készíteni.


CSÜLKÖS BAB OSTFFYASSZONYFÁRÓL (Ostffyasszonyfai Citerazenekar és Népdalkör)

(30 fő részére:) 1 1 kg vöröshagyma 20 dkg vajon és 1 liter étolajon megpárolva, egész köménnyel megszórva. Párolás után szórjuk meg őrölt paprikával, majd adjuk hozzá az előzetesen megfűszerezett (őrölt fekete bors, őrölt kömény, szerecsendió, só, vegeta) 2 kg kockára vágott marhahúst, melyre 5-6 vékony szelet füstölt szalonnát teszünk. Kevergetés közben 5-6 dl vörösborral locsolgatjuk. Ezt követően hozzáadjuk az előző nap beáztatott 1 1 kg tarkababot, vízzel felengedjük. Ízesítjük néhány kettévágott zöldpaprikával, paradicsommal, zellerrel, petrezselyemgyökérrel, sárgarépával, babérlevéllel. Beletesszük a szükséges füstölt csülköt, melyet legalább egy órán át főzünk, majd kicsontozzuk, apróra vágva visszatesszük. Teszünk a levesbe felaprított krumplit is. A főzés utolsó szakaszában törjünk bele 4-5 fej fokhagymát, ne sajnáljuk az apróra vágott petrezselyem zöldjét sem. Tálaláskor kínáljunk hozzá szezám­magos sörkiflit.

SÖRKIFLI TÉSZTA
80 dkg liszt, 1 púpos evőkanál só, 5 dkg élesztő, 4-5 dl tej, 2 dl étolaj

SÖRKIFLI KRÉM
3 tojássárgáját kikeverünk 15 dkg vajjal vagy margarinnal. A tésztának valóból nem túl kemény tésztát dagasztunk. Ha megkelt, két cipót formálunk, egyenként vékonyra sodorjuk, a fenti krémmel megkenjük. Négyzet alakú szeletekre vagdaljuk és kifli alakokat sodrunk. Tetejüket tojássár­gájával megkenjünk és szezámmaggal, vagy köménymaggal megszórjuk. Pihentetés után meleg sütőben sütjük. Nagyon finom másnap is.


SUDLJCA (Gradistye Horvát Kulturális Egyesület Szentpéterfa)

Hozzávalók: tojás, porcukor, liszt

Az egész tojásokat lemérjük, és ahány dkg; annyi dkg porcukrot mérünk hozzá. Jól kikeverjük a tojást a porcukorral, majd adunk hozzá ugyanannyi dkg lisztet, amennyi a tojás volt és simára keverjük. Enyhén zsírozott tepsibe nyomózsák segítségével csíkokat nyomunk, majd forró sütőben sütjük. Ha a széle sárgulni kezd, még forrón fakanálra tekerjük (egyenként), egy kicsit hűlni hagyjuk. Míg langyos, lehúzzuk a fakanálról - és fogyasztható.

BABOS GÁNICA
Hozzávalók: bab, liszt, zsír

1 kg babot felteszünk sós vízbe, adunk hozzá ízlés szerint fűszereket (babér, bors, fokhagyma). Annyi vízzel öntjük fel, hogy jól ellepje. Amíg készre fő, addig felforrósítjuk a lisztet egy lábasban. A megfőtt babbal és annyi vízzel, hogy ne legyen túl ragacsos, felöntjük a forró lisztet, majd leöntjük forró zsírral. A zsír lehet hagymás is. Pirított szalonnával, kompóttal tálaljuk


BOZSOKI GÁNICA (Bozsoki Csúzli Színjátszókőr)

Hozzávalók: 1 kg finomliszt, 3-4 db közepes nagyságú krumpli, 2-3 evőkanál zsír, só

A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, sós vízben puhára főzzük. A lisztet aranysárgára pirítjuk, majd a krumplis vízzel összedolgozzuk. Forró zsírral meglocsoljuk, 10 percig fedő alatt puhítjuk. Forrón tálaljuk. Fejes salátával, vagy tejfölös uborkasalátával kínáljuk.


BARLAHIDAI CUPITA (Vajda József Népdalkör, Gellénháza)

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 2 tojás, 1 bögre tej; só, dió­nyi vaj

A tojást a tej egy részével nagyobb pohárban vagy tálban jól felverjük, megsózzuk, és a lisztet belekeverjük. Fakanállal simára keverjük, és a megmaradt tejjel sűrű palacsintatésztává dolgozzuk. Zsírozott tepsibe öntjük, tetejét olvasztott vajjal vagy zsírral meglocsoljuk, és forró sütőben megsütjük. Meghintjük cukorral, de anélkül is nagyon jó. Nagy kockákra vágjuk és forrón tálaljuk.

MÁLÉ
25 dkg szitált búzalisztből 2 dkg élesztővel, 2 dl tejjel kovászt készítünk. 1 kg megszitált kukoricalisztből, 10 dkg vajbál vagy zsírból, 10 dkg cukorból kevés sóval 1 egész tojással és annyi tejjel, piskótaszerű tésztát keverünk. Ezután hozzákeverjük a megkelt kovászt, és újra jól kikeverjük. Vajjal vagy zsírral megkent nagy tepsibe öntjük, újnyi vastagra egyenletesen elsimítjuk. A tetejére szilvalekvárból kis halmokat rakunk. Ezután kelni hagyjuk. Forró sütőben szép pirosra, ropogósra sütjük. Ha kész, a tetejét még melegen meghintjük cukorral és kockára szeleteljük.


SLAMBUC (Vasi Lovasturisztikai és Lovaskultúra Hagyományőrző Egyesület)

A füstölt húsos szalonnát apró kockákra vágjuk, és a bográcsban félig kiolvasztjuk. Szép sárgára pirítjuk rajta a csuszatésztát, majd az apróra vágott hagymát. Meghintjük paprikával, beledobjuk a felkockázott krumplit, illetve a felkarikázott kolbászt is. Felöntjük annyi vízzel, hogy 2-3 ujjnyira ellepje. Zöldpaprikát és paradicsomot vágunk bele, sózzuk és gyenge lángon puhára, és sűrűre főzzük. Lehetőleg nem keverjük, hanem forgatjuk a bográcsban.


ÉDES MÁLÉ (Vasvári Színi Egylet)

Hozzávalók: 50 dkg kukoricaliszt, 10 dkg búzaliszt, 7 dl tej, 5 dkg cukor, 2 dkg élesztő, 10 dkg vaj, 4 tojás, 4 evőkanál porcukor, reszelt citrom héj

A kukoricalisztet összekeverjük a búzaliszttel. Egy mély tálban 6 dl tejjel leforrázzuk és letakarjuk. Közben az élesztő­ből a maradék cukros, langyos tejjel kovászt készítünk, s ha a máléliszt langyosra hűlt, hozzáöntjük. A vajat a tojássárgákkal, a porcukorral, a reszelt citromhéjjal habosra keverjük, majd a tálba öntjük, és a kukoricaliszttel jól összekeverjük. Végül belevegyítjük a tojásfehérjék keményre vert habját. Jól kizsírozott, lisztezett tepsibe öntjük, s lassú tűznél jól átsütjük. Ha kész, szalvétával letakarjuk, és meghintjük porcukorral.

ARATÓLEVES
Hozzávalók: 50 dkg savanyú káposzta, 5 dkg füstölt szalonna, 1 közepes fej vöröshagyma, 4 evőkanál tarhonya, 1 tetézett kanál liszt, 20 dkg füstölt kolbász, 2 dl tejföl, egy késhegynyi pirospaprika

A káposztát megmossuk, és a finomra vágott vörös­hagymával 5 dl vízben megfőzzük. Lábasban apróra vágott füstölt szalonnát olvasztunk, és a tarhonyát megpirítjuk benne. Ha kész, megszórjuk egy kanál liszttel, egy késhegynyi pirospaprikával, és ráöntjük a káposztát. 1 l vizet adunk hozzá, s addig főzzük, amíg a tarhonya meg nem pirult. A kolbászt vékony szeletekre vágjuk, s ezzel is főzzük még öt percig: A 2.dl tejfölt a levesestálban elkeverjük, a forró levest ráöntjük és tálaljuk.


HETÉSI HAJDINAGOMBÓC­LEVES (Csapó Gyuláné, Nádasd (az országos "Hagyományos magyar konyha egészségesen" című verseny első helyezettje))

Hozzávalók: (négy személyre) 1 fehérrépa, 2 sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, diónyi margarin, l evőkanál liszt, petrezselyemzöld, csemegepaprika, tejföl

A feldarabolt zöldségeket margarinon megpároljuk, vízzel felengedjük. Amikor puhára főtt, átpasszírozzuk, pirospaprikával színesítjük, tejföllel habarjuk. A következő módon készített gombócokat tesszük bele: forraljuk, zöldpaprikával, paradicsommal, petrezselyemzölddel díszítjük. A hajdinagombóchoz: egy csésze hajdinát lobogó vízzel leforrázzuk, leszűrjük. Hideg vízben feltesszük főni, közepes keménységűre főzzük, lehűtjük. Pirított vöröshagymával, tojással, borssal, petrezselyemzölddel ízesítjük, gombócokat formálunk belőle.

SERTÉSSZELET ERDÉSZ MÓDRA
Hozzávalók: (10 személyre) 1,4 kg sertéskaraj (csont nélkül), 0,3 l étolaj, 0,2 dkg gomba, 3 dkg só, 2 g őrölt bors, 0,1 kg vöröshagyma, 1 csomó petrezselyemzöldje, 0,3 kg zöldpaprika, 0,5 dl vörösbor, 5 dkg füstölt szalonna, ételízesítő

A húst felszeleteljük, kikloffoljuk, sózzuk, majd étolajon átsütjük. Az étolajon a füstölt szalonnát kiolvasztjuk, hozzáadjuk a vöröshagymát, petrezselyemzöldjét, zöldpaprikát, az összevágott gombát. Az egészet megpároljuk, a hússzeleteket belerakjuk, vörösborral ízesítjük.


KEMENESALJAI RÓKAGOMBÁS ŐZPÖRKÖLT (Kemenesaljai Izhozók, Celldömölk)

Hozzávalók: (10 személy részére) 2 kg gondosan megtisztított, apró kockákra vágott őzhús, 50 dkg gondosan megmosott és csíkokra szeletelt rókagomba, 25 dkg füstölt szalonna, 15 dkg sertészsír, 50 dkg vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, ízlés szerint só, őrölt borókabogyó, vagy őrölt bors, tárkony

A megolvasztott zsírban először a felcsíkozott füstölt szalonnát, majd a vöröshagymát aranysárgára pirítjuk, melyen az őzhúst lassú tűz felett gondosan átpároljuk. Fűszereinkkel ízesítjük, és hozzáadjuk a rókagombát. Rövid, gondos kevergetéssel, a tejföl hozzáadásával egységes állományúvá főzzük. Forrón, tarhonya, vagy galuska körettel tálaljuk.

(Ez az étel még abból az időből származik, amikor a paprikát, paradicsomot és a burgonyát nem ismerhették őseink. Ételünk fűszereit, ízesítőit most is, kizárólag a hazánkban, megtermő, így Vas megyében is fellelhető fűszernövények adják.)


TÁRKONYOS HÁZINYÚL TÚRÓS CSUSZÁVAL ("Vasi Dödöllék" - Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága, Szombathely a Szentendrén, 2000-ben megrendezett "Muzeológusok fakanállal" című főzőverseny "Arany fakanál" díjas csapata)

(6 főre) 1 1 kg nyúlhús, 3 evőkanál zsír vagy 5 evőkanál olaj, 10 dkg kolozsvári szalonna, 3 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál pirospaprika, 1 csipet köménymag, őrölt bors, 2-2 szál fehér- és sárgarépa, 3 babérlevél, 1 citrom leve, vagy 1 evőkanál 10%-os ecet, 1-2 evőkanál kukoricaliszt, 2-2 zöldpaprika és paradicsom, 1 csokor petrezselyem, 5 szál friss tárkony, só, 2 db krumpli apróra vágva, tetszés szerint 1-2 dl vörösbor

A zsiradékon megpirítjuk a kolozsvári szalonnát, a hagymákat, majd belerakjuk a húst. Belekeverjük a pirospaprikát, felöntjük kevés vízzel, pároljuk. Hozzáadjuk az apróra vágott burgonyát, zöldségeket, fűszereket, kivéve a tárkonyt, a petrezselymet, a citrom levét és a bort. Ezeket a végén a megfőtt ételre öntjük. A liszt hozzáadásával felforrósítjuk, és lefödve pár percig állni hagyjuk. Túrós csuszával tálaljuk.

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés