Megszűnik a Rába habzása? - Végre léptek az osztrákok!

Szigorítják az osztrák szabályozást, új szűrőt tesztelnek a feldbachi bőrgyárban. A két környezetvédelmi miniszter megállapodása.
 
 

Megszűnik a Rába habzása? - Végre léptek az osztrákok!

Szigorítják az osztrák szabályozást, új szűrőt tesztelnek a feldbachi bőrgyárban. A két környezetvédelmi miniszter megállapodása.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Megszűnik a Rába habzása? - Végre léptek az osztrákok!

Szigorítják az osztrák szabályozást, új szűrőt tesztelnek a feldbachi bőrgyárban. A két környezetvédelmi miniszter megállapodása.

Jogszerűtlen működés?
Ismét optimista a magyar környezetvédelmi tárca. Az utóbbi hónapok vitái után már az országgyűlés környezetvédelmi bizottságának kihelyezett ülésén is körvonalazódott a megoldás, Fodor Gábor, a tárca közelmúltban hivatalba lépett vezetője bejelentette, amennyiben az osztrák fél nem áll elő konkrét javaslattal, akkor a minisztérium terjeszti elő saját elképzeléseit.

Erre végül is nem került sor, igaz, a szennyezés megszüntetésére létrehozott magyar-osztrák akcióbizottság következő ülésén úgy tűnt, az osztrákok további időt kérnek, ami elfogadhatatlannak tűnt az érintett önkormányzatok, civil szervezetek számára. Az ügyben megszólalt Sólyom László köztársasági elnök és Szili Katalin, az országgyűlés elnöke is.

Az előzményekhez tartozik, hogy Fodor Gábor május 10-én visszavonta a jennersdorfi bőrgyár vízjogi engedélyéhez adott hozzájárulást, a minisztérium azt is megállapította, hogy két másik, stájerországi bőrgyár működése is jogszerűtlen, mivel megszegték a a két ország közti határvízi egyezményt. Közben akcióba lépett a Greenpeace is.

Módosítják a határértékeket
Kedden aztán Josef Pröll, osztrák környezetvédelmi miniszter és Fodor Gábor Sarródon, a Fertő-Hanság-Őrség Nemzeti Park központjában aláírta a közös akcióprogramról szóló megállapodást. A szerződés talán legfontosabb része, hogy szeptemberig módosítják az Ausztriában érvényes jogszabályokat. Az osztrákok védekezésének fő szempontja ugyanis a szabályozásban meghatározott határértékek betartása volt, amely bőrgyáranként nem haladta meg a a maximális szintet, a folyóban viszont összeadódtak az értékek.

A megállapodás technikai része szerint pedig a feldbachi bőrgyárban már tesztelik azt a szűrőrendszert, amely a szennyvíz utólagos megszűrését szolgálja. Kedvező eredmények esetén a rendszert a másik két gyárban is alkalmazni fogják.
Josef Pröll az eemény utáni sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az osztrák szövetségi kormány és a tartományok egyaránt gazdasági segítséget nyújtanak ahhoz, hogy a gyárak az új előírásoknak meg tudjanak felelni.

Helyreállítják a Rábát
Ezen túl legkésőbb 2009-re leállítják a fürstenfeldi geotermikus erőművet, amely a Lapincs folyó sóterheléséért felelős. Az osztrákok a Rába ökológiai helyreállításához 2008 és 2015 között 7,3 millió eurót fordítanak, a magyar környezetvédelmi miniszter hozzátette, a folyó természetközeli állapotának helyreállításában a magyar fél is részt vesz.

Fodor Gábor hangsúlyozta, a megállapodás a magyar fél határozottságán és az osztrákok együttműködési készségén múlott, de abban nagy szerepe volt a kormányzó és ellenzéki pártok összefogásának, és a civil szervezeteknek is.

Vonatkozó linkek:
Brüsszelig ér a Rába-saga. Az osztrákok négy éve vizsgálják a szennyezés okait
"A szemétégetőt csírájában kell elfojtani" - Szentgotthárdra vetül a politika árgus szeme
Sólyom keményen bírálta Ausztriát - a sógorok vállat vontak
Habot kapott az osztrák bőrgyár - Vízzel lőtték munkatársunkat

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés