Horse Evolution Show Szombathelyen, az Arena Savariában 

Horse Evolution videóbeszámoló – Világszám turnézáró Szombathelyen

Kétszer ötven perces előadásban mutatták meg Richterék, mennyire értenek a lovakhoz és a közönséghez. A reakciók alapján mindkét feladatot csont nélkül átvitték. Lovak és artisták, sok videóval.
 
 

Horse Evolution videóbeszámoló – Világszám turnézáró Szombathelyen

Kétszer ötven perces előadásban mutatták meg Richterék, mennyire értenek a lovakhoz és a közönséghez. A reakciók alapján mindkét feladatot csont nélkül átvitték. Lovak és artisták, sok videóval.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Horse Evolution videóbeszámoló – Világszám turnézáró Szombathelyen

Kétszer ötven perces előadásban mutatták meg Richterék, mennyire értenek a lovakhoz és a közönséghez. A reakciók alapján mindkét feladatot csont nélkül átvitték. Lovak és artisták, sok videóval.

Két órás show

„Vajon mit lehet csinálni lovakkal két órán keresztül?” - tette fel nekünk szenvedő arccal egy apuka a kérdést. Ő két gyerkőcét hozta el az Arena Savariába. Egyik videónkon jól látszik, amint lelkesen tapsol az egyik produkciónak. Választ kapott a kérdésére és az előadás végén nevetve csak annyit jegyzett meg: „úgy éreztem ripsz-ropsz vége lett, nem bántam meg, hogy eljöttünk. Ez egy igazi hungarikum.”

De mi is az a Horse Evolution? Az alkotók szerint minden idők legszebb és leglátványosabb lovas showja. Mivel nem vagyunk jártasak más országok, más kontinensek lovas produkcióiban, így nem foglalunk állást ebben a kérdésben, de az biztos, hogy valóban nagyot durrant a show.

Az Arena Savariába érkezőket meglepte, hogy az egész küzdőteret vastag homokréteg borította. Valójában Svédországból hozott 5cm vastag légpárnás gumiszőnyegre tettek a szervezők 15-20 cm vastag, több tonnányi speciális anyagot, ami üvegszálgyapot, textilanyagok és extrém finomhomok keverékéből állt. A porondon történteket óriáskivetítőn is nyomon követhették a nézők, így senki nem maradt le fontos jelenetekről azért, mert esetleg valami takarta a kilátását.

Szteppelő lovak - Michael Flatley irigykedhet

Gyerektől nyugdíjasig mindenkinek ajánlott

Amikor az egyik szám elején lengén öltözött hölgyek letépték a fehér egyenruhás urak felsőjét, akkor egy pillanatig azt hittük, korhatáros előadásba csöppentünk. A mellettünk ülő ifjú hölgyek is felszisszentek, de valószínűleg nem azért, mert bántotta volna őket a látvány. A show ezen részében meztelen felsőtestű „lovászfiúk” pattogtak egyik ló hátáról a másikra, vagy éppen szaltóztak, ha úgy támadt kedvük. A híres Magyar vándort is láthattuk, egy igazi paripa hátán bemutatva.

További lovas praktikák harmadik videónkban

A produkció egyébként számos magyaros motívumot felvonultatott. Dübörgő vastapsot kapott például a lovak által megfont trikolor. A főszereplők, azaz a lovak modern mobil istállóban laknak, állandó videófelügyelet alatt állnak. A felvonultatott jószágok között akadnak magyar hidegvérű sodrott lovak, arab telivérek, shagi arabok, holland friesek, perseronok, boulonesek, palominok és rakoncátlan pónik, akik zömök vadócként azonnal belopták magukat a gyerekek szívébe. A pónik – Tom és Jerry - voltak egyébként a legifjabb fellépők.

Légi parádé és trikolor fonás

(A Youtube jogi problémákra hivatkozva letiltotta a videó Arena Savariában rögzített hangját. A problémát igyekszünk orvosolni. Amíg a Youtube-nál eldöntik, jogsértő-e videónk hangsávja, addig rontott minőségben itt is megtekinthető hanggal a fenti videó.)

Ahány ló, annyi feladat

Az arab lovak 10 év körüliek, ők fontak, ugrottak és a szabadidomítás eredményét is bemutatták. A friesek Hollandiából és Németországból származnak, ők talán a legnyugodtabbak, legkiegyensúlyozottabbak. 12 év körüliek és díjlovaglás az erősségük. A peseronok és boulonesek Franciahonból és Belgiumból származnak. Egy tonna körüli testtömegük és széles, kipárnázott hátuk ideális az artisták ugrásainak kivitelezésére. Emellett ezek a lovak végtelenül nyugodtak is. Az erejük sem elhanyagolható, a légtornászokat ők húzták a levegőbe és a lóboardot is ők húzták. (Bocsánat a szójátékért, de nem tudjuk, hogy hívják a lódeszkát. Hopp, ezért is bocsánat.) A lovak fiatalon, három évesen kerültek Richterékhez, majd két éven keresztül csak ismerkedésre került sor. Ezután kezdődött a munka és a mutatványok begyakorlása.

Kelet-európai csapat

Az artisták között a magyarok mellett moldáv és orosz neveket találtunk. Közülük sokan valamilyen sportágban kiemelkedő eredményeket értek el korábban. A teljesség igénye nélkül kiemeltünk néhány fellépőt hogy szemléltessük, kikkel dolgoznak Richterék. Takács Árpád például többszörös román és magyar bajnok korláton és talajon, valamint EB bronzérmes. Őt lóháton láthattuk szaltózni, de a magasban is remekelt.

Ifjabb Richter Józseffel a show után beszélgettünk. Róla megtudtuk, hogy VII. generációs cirkuszcsalád tagja. Nagy-Britanniában született, de magyar-német állampolgár. Szülei révén a gyermekkorát a Magyar Nemzeti Cirkuszban töltötte, 7 évesen már lovasakrobataként keltett feltűnést. Öt évvel később kiugrott a cirkuszból és versenyszerűen teniszezett, komoly sikereket elérve. A magyar ranglistán a 11. helyen jegyezték, amikor rájött, hogy neki mégis csak a családi hagyományt kell tovább vinnie. Richter Flórián csapatát erősíti.

Magyari Zsolt Marosvásárhelyen született és 10 évig a román tornász válogatottat erősítette, majd hat éven keresztül magyar tornász válogatott kerettag volt. Lólengésben és nyújtó számban többszörös magyar bajnok. Videónkból kiderül, nem véletlenül.

Horse Evolution - összeállítás a Savaria Arenából

Mazur Andrei is először szertornászként szerzett aranyérmeket, de aztán átnyergelt a break-táncra és kétszeres bajnoki címe jelzi: jó lóra tett, mielőtt csatlakozott Richterékhez. A lovakat egyébként egy 25 éves fiatalember, Robert Stipka idomítja. A Stipka név a lóidomárok között hasonlóan cseng, mint Richteréké a cirkuszban.

A név kötelez

Richter Flórián, a Horse Evolution „atyja” 32 éves. Stuttgartban született, világhírre szert tett szülők gyermekeként. Édesapja Richter József, édesanyja Richter Carola. A nevüket az egész világon ismerték, ismerik és nem azért, mert James Bond filmben is szerepeltek. Flóriánt öt évesen kezdték tanítani a lovakkal való bánásmódra, négy évvel később már akrobata volt. Édesanyja balesete után ő vette át a helyét és mára a világ egyik (ha nem a) legjobb lovasakrobatájának tartják. A 2005-ben megalapított lovas akrobata csoport 2008-ban arany díjat nyert a 32. Monte Carlo-i fesztiválon. Magyarok először vehették át ezt a díjat. Flórián minden télen bemutatja legújabb produkcióit a holland királyi színházban.

A show után

Miközben a produkció hatása alatt álló közönség kifelé tartott az Arénából, mi megkerestük az egyik Richter fiút, aki örömmel beszélt a csapatról, az előzményekről és a terveikről, pedig nem sokkal később kezdődött a második szombathelyi előadás.

Öt hazai városban turnéztunk, hétfőn pedig már Stuttgartban folytatjuk, ott leszünk egy hónapot. Harminchat ló és a technikai személyzettel együtt körülbelül ötven ember dolgozott ebben a produkcióban. Próbáltuk lázba hozni a közönséget, úgy gondolom, sikerrel - mondta el a nyugat.hu-nak ifj. Richter József. Arra is kíváncsiak voltunk, vajon erőszakkal veszik-e rá a lovakat arra, hogy megcsinálják a látványos mutatványokat? - Nem értem, amikor erről beszélnek. Egy lovat ütéssel, bántással nem lehet rábírni, hogy megcsináljon valamit, hiszen akkor félne. Jutalommal, dicsérettel érünk el náluk eredményt és a lovainkat a taps is spannolja, tu szívvel javasoljuk dják, hogy jól csinálták meg a feladatukat és ez látszik is rajtuk.

A siker titka

A látványos show, a jól összeválogatott zene természetesen nagyon fontos tényező a produkció sikerében, de legalább ennyire fontos, hogy „átjön” a szereplők lelkesedése. Nem éreztük a szereplőkön, hogy csak le akarják tudni a fellépést. Sőt... Akkora lelkesedéssel pattogtak, pörögtek, hogy a lelkesedésükből sok átragadt a közönségre is. Nem udvarias tapsokat hallottunk, hanem szívből jövő, felszabadult tapsot. A lovakon is látszott, hogy nem erőszak hatása alatt cselekszenek, profi, nyugodt állatokat láthattunk. A látottak alapján nem túlzás a világszám jelző, amit már a premieren ráakasztott a sajtó a Horse Evolutionra. Az ifjú Richterek nagy álma vált valóra és ha minden igaz, jövőre Európa több országában is megismerkedhetnek a Richter-féle hungarikummal. Azoknak, akik most kihagyták a show-t, nyugodt szívvel javasoljuk, hogy nézzék meg. Talán videóink is segítenek a döntésben, hiszen csak ízelítőt nyújtunk a látottakból.

Baki összeállítás

Bakik

Egy ilyen nagyszabású állatos produkció elképzelhetetlen bakik, balesetek nélkül. Ezekből is készítettünk egy összeállítást. Senki nem sérült meg és az elvétett mozdulatok után az artisták újból nekifutottak a feladatnak, sikerrel. A közönség pedig zúgó tapssal jutalmazta ezért a fellépőket, legyenek akár két-, akár négylábúak.

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés