A szombathelyi Állatkórház kiáll a megvádolt kutyakozmetikus mellett

Dr. Varjú Gábor szerint ha a kutya gazdái az állat megmentésére koncentráltak volna a lejárató kampány helyett, akkor még mindig élne.
 
 

A szombathelyi Állatkórház kiáll a megvádolt kutyakozmetikus mellett

Dr. Varjú Gábor szerint ha a kutya gazdái az állat megmentésére koncentráltak volna a lejárató kampány helyett, akkor még mindig élne.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

A szombathelyi Állatkórház kiáll a megvádolt kutyakozmetikus mellett

Dr. Varjú Gábor szerint ha a kutya gazdái az állat megmentésére koncentráltak volna a lejárató kampány helyett, akkor még mindig élne.

Ahogy arról nálunk is olvashattak, bántalmazással vádolták meg szombathelyi Állatkórházhoz tartozó kutyakozmetika egy szakemberét, mivel a kozmetika után egy órával, állkapocs törés miatt véglegesen elaltatták a Noé Állatorvosi Rendelőben a kozmetikából elhozott kutyát. A kisállat gazdái facebookon is posztolták felháborodott levelüket, ami rohamosan terjedni kezdett. A szombathelyi Állatkórház vezetője szerint azonban nem ennyire egyszerű a dolog.

Városon belül megtudták volna menteni

Dr. Varjú Gábor, a szombathelyi Állatkórház vezetője szerint az ügy rendkívül kényes, hiszen több etikai probléma is felmerül. „A hölgy húsz éve dolgozik kutyakozmetikusként, és tizenegy éve bérlője a mellettünk található kozmetikának. Eddig még soha nem érkezett rá panasz” - kezdi mondandóját. „Tudni kell róla, hogy ő rajong az állatokért. Ennek él. Több mentett kutyája is van, és olyan állapotú állatokat tart éveken keresztül életben, akikről mások már lemondtak volna. Példaértékű. ”

Mint mondja, az említett kutyakozmetikust facebookon sem véletlenül védik meg annyian. Azt viszont egyikük sem érti, hogy a kutyát miért kellett elaltatni. A gazdák kezdetben arra hivatkoztak, hogy ezt a beavatkozást csak Pesten lehetne elvégezni, ezt viszont nem tudják vállalni. Ám Dr. Peresztegi Attila, a Szombathelyi Állatkórház egyik orvosa csontsebész, a Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesület tagja, naponta több csontműtétet végez, más megyékből is sok állatorvos küld hozzá ilyen eseteket.

„Ez nagyon különleges dolog, a Dunántúlon rajta kívül még négy olyan állatorvos van, aki tagja ennek az egyesületnek” - hívja fel rá a figyelmet dr. Varjú. Mint mesélik, korábban volt már egy ilyen esetük Csornáról.

„Erről a kistestű kutyusról azt kell tudni, hogy elég öreg, és rosszul viseli az idegeneket. A gazdái elvitték a kozmetikába, ahol ráharapott egy fésűre, és kétoldali állkapocstörése lett. De a röntgenen az is látszik, hogy megritkult a kutyus csontállománya” - mutatják a kutya röntgenképét.

„Két lemezzel helyre tudtuk hozni. Egy műtéttel menthető dolgok az ilyen törések. Nyilván ez sem száz százalékos, de a biológiában ki tudja ezt garantálni? Ez nem olyan, mint egy kerékcsere. Ugyanis a gazdák későbbi posztjaikban már inkább arra hivatkoztak, hogy az állat műtétsorozatot igényelt volna és így sem lett volna száz százalékos. Egyszer sem említették, hogy az állat fogazata elhanyagolt, fogköves volt, fogmeder gyulladással. Pedig ez egy lényeges körülmény.”

Rengeteg az etikai kérdés

Tisztán látszik, hogy az elaltatott kutyát nem kellett volna feltétlenül Budapestre vinni, elég lett volna Szombathelyen belül keresni egy másik helyet. „Ha a kutya gazdái az energiáiknak egy kis részét az állat megmentésére fordították volna a kampányuk helyett, akkor meglehetett volna menteni.”

Persze a kérdések itt még nem érnek véget. „Az a kutya egyébként is megharapta a kutyakozmetikust” - hívja fel a figyelmet dr. Varjú. „Az állategészségügyi szabályzat szerint ha valakit megharap egy állat, akkor tizennégy napig tilos elaltatni - ha veszettség elleni oltással rendelkezik. És ez további gondolatokat vet fel.”

A Noé Állatambulancia közleménye

Megdöbbenve olvastuk „A Szombathelyi Állatkórház is kiáll a megvádolt kutyakozmetikus mellett” című cikket! Ha valóban csak ez lett volna a cél, akkor pontosan elég lett volna az első két bekezdést leközölni! Ehelyett dr. Varjú Gábor az állatkórházat reklámozó, és a Noé Állatambulancián folyó munkát finoman ugyan, de nem túl jó színben feltüntető propaganda írását láthatjuk. Meglepő, hogy úgy nyilatkoznak a konkrét eset kapcsán, hogy a vizsgálati eredményt és a tulajdonosokkal folytatott kommunikációt nem ismerik, minket sem írásban, sem személyesen nem kerestek meg!

A tények a következők!

1. A Noé Állatambulancia semmilyen fórumon nem vádolta a kutyakozmetikus hölgyet!

2. Miután a törés diagnózisa megtörtént, azonnal sokktalanító, fájdalomcsillapító infúziós kezelést alkalmaztunk! (abban az állapotban a beteg sem enni, sem inni nem tudott)

3. Tájékoztattuk a tulajdonosokat, hogy ez a törés sürgős műtétet igényel. Mivel ilyen típusú beavatkozást mi nem végzünk, javasoltuk, hogy vigyék vissza a beteget az Állatkórházba, ott el tudják végezni az operációt. Ezzel a tulajdonosok nem kívántak élni, ekkor ajánlottuk a Budapesti klinikát.

4. Mivel a műtéttel és az utókezeléssel járó terheket a gazdák nem tudták vállalni, közel egy órás vívódás után nehéz döntést hoztak, a kutya elaltatását kérték!

A Noé Állatambulancia csapata

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés