Emlékezz rám!

Sírós, szívhez szólós, halottas lett a Pixar új filme a Coco. Odavagyunk érte.
 
 

Emlékezz rám!

Sírós, szívhez szólós, halottas lett a Pixar új filme a Coco. Odavagyunk érte.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Emlékezz rám!

Sírós, szívhez szólós, halottas lett a Pixar új filme a Coco. Odavagyunk érte.

Bár többé kevésbé megkopott a Pixar csillogása, amit leginkább annak köszönhet, hogy nem tudott ellenállni a pénz csábításának és apróra váltotta a Verdákat, hogy minél több figurát, takarót, uzsonnás dobozt és mi egyebet adhasson el Villám McQueen-el és barátaival. Most mégis villantott egyet a régi idők hangulatából. Fut már a mozikban a Coco, ami egyszerre szórakozás a gyerekeknek és a felnőtteknek és tuti, hogy te is zokogni fogsz rajta.

A Coco ezúttal a mexikói kultúrába nyújt némi betekintést. Egészen pontosan a mexikóiak hozzáállását a halálhoz. Ebben a kultúrában teljesen máshogy állnak hozzá az elmúláshoz, mint az európaiban, Mexikóban már a gyerekek bölcsőjénél ott vannak a koponyák, a halottak napját is egyféle fiesztaként élik meg a helyiek. Egy dolog azonban teljesen egybevág az mi filozófiánkkal:

Csak az hal meg igazán, akit elfelejtenek.

Erre épít a film is. Az alapsztori pedig annyi, hogy van egy Miguel nevű kis srác, aki odavan a zenéért. A bibi csupán annyi, hogy Miguel családja száműzte a muzsikát az életükből, az üknagypapa ugyanis a zene miatt hagyta ott a családot és soha nem tért vissza hozzájuk. Következésképpen az üknagymama minden zenét megtiltott. Inkább éltek a cipőkészítésnek, most már generációk óta. A tehetséget azonban nem lehet skatulyába zárni, lekötözni, bebetonozni, így Miguel is lépten-nyomon a lehetőséget kereste, hogy megmutathassa zenei tehetségét a világnak.

A sztori ott kezd el bonyolódni, amikor a kisfiú egy véletlen során átkerül a halottak világába és haza kell jutnia. Még szerencse, hogy összefut a családdal, vagy mégsem az? A család szabta korlátok ugyanis még a halottak világában is megnehezítik Miguel hazajutását.

A Coco egyszerre lett road movie, hiszen Miguelnek alig pár órája van arra, hogy hazajusson, egyszerre vannak benne body movie, hiszen össze kell barátkoznia egy addig ismeretlennel, hogy aztán közösen kerüljenek ki a bajból és egyszerre van meg benne a kalandfilmek minden eleme.

Felnőtt fejjel nekem nagyon tetszett, azt sajnos nem tudom, hogy a csontvázak mennyire ijesztették meg a gyerekeket, de egyetlen hangos sírásban kitörő gyerkőcöt sem kellett kivinni a teremből, ez biztos.

Hogy mitől is lett különleges a Coco. A szemkápráztató animáció mostanság szinte alap, hogyha a Pixarról vagy annak nagy testvéréről a Disney-ről beszélünk. Persze nem lenne elegáns elmenni mellette szó nélkül. A film csodásan fest, a 3D pedig nem parasztvakításra ment el. A Cocoba mert igenis mertek felnőttes elemeket bepakolni, így például az árulás, a gyilkosság és az önzés is helyet kapott a történetben. Ez az animáció a lelkedet érinti meg, és még napokig nagyon el sem ereszti azt. Egészen biztosan eszedbe fognak jutni a meghalt rokonaid, akiket ezek után sohasem akarsz majd elfelejteni.

Ráadásul a Coco kapott pár annyira fülbemászó dalt, amit azonnal újra és újra akarsz majd hallgatni. Nekem két napja nem akar kiszakadni a fejemből ez a nóta:

Amit fel lehet róni egyedüli hibának, az az, hogy a film néha kissé belassul, sőt akár azt is mondhatnánk, hogy unalmas lesz. Erre azonban szüksége is van a sztorinak, hogy magyarázatot kapjunk mi, miért és hogyan működik a halottak világában. Különben később nem értenénk a film történésének nagy részét.

A Coco egy remek családi kikapcsolódás, amin a felnőttek egészen biztos, hogy nagyon fognak sírni, a gyerekek pedig tuti, hogy nagyon fognak drukkolni a talpraesett Miguelnek.

Értékelés: 9/10 (IMDB: 8,9/10; Rotten: 97%)

Akinek ajánlom: A dalok erejében eddig kételkedő csonka családban felnőtt lányoknak.

Akiknek nem ajánlom:A csontvázaktól irtózó filmnézőknek. Nekik elég para lesz ez a másfél óra.

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés