Tudta, hogy december 3-án érdemes elzarándokolni a Fő térre?

De csak ha hisz a babonákban...

Szeretné, ha teljesülne három kívánsága? De vigyázzon a fekete macskákra!
 
 

Tudta, hogy december 3-án érdemes elzarándokolni a Fő térre?

De csak ha hisz a babonákban...

Szeretné, ha teljesülne három kívánsága? De vigyázzon a fekete macskákra!
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Tudta, hogy december 3-án érdemes elzarándokolni a Fő térre?

De csak ha hisz a babonákban...

Szeretné, ha teljesülne három kívánsága? De vigyázzon a fekete macskákra!

Babonáink hiába irracionálisak, csaknem az emberiség történetével egyidősek. Ki ne félne útnak indulni péntek 13-án, ki ne fogná meg a gombot a kabátján, ha kéményseprőt lát, ki ne próbálná jobb útra téríteni a balról jobbra előtte áthaladni készülő fekete macskát?

Egyes pszichológusok annyival intézik el a kérdést, hogy azért hiszünk a babonákban, mert gyermekkorunk óta hallunk róluk, így beépültek tudatvilágunkba. De tényleg csak ennyiről van szó? A kérdés azért kicsit bonyolultabb – hiszen évszázados hagyományokról van szó, amelyek gyökerei sokszor ismeretlenek előttünk. Egy másik pszichológus szerint a babonákra azért van szüksége a mindenkori embereknek, mert a körülöttünk lévő világ kiszámíthatatlan, vágyaink ellenére is tele van ellenőrizhetetlen jelenségekkel, dolgokkal, és mi magunk megnyugszunk attól, ha bármi módon, de csökkenteni tudjuk a bennünk élő folyamatos félelmet, aggodalmaskodást.

Hasznuk is van, megnövelik az önbizalmat

Ráadásul a babonáknak megvan a hasznuk is. A Psychological Science folyóiratban nemrég megjelent egy cikk, amely a következő kísérletről számol be: egy golfverseny alatt a verseny közepén a résztvevők felének azt mondták, hogy ütőjük szerencsét hoz. Ettől kezdve az érintettek teljesítménye 35 százalékkal javult, pusztán azért, mert egy alapvetően ellenőrizhetetlen állítás hatására megnőtt az önbizalmuk, hinni kezdtek saját képességeikben.

És ugyanígy nagy az erejük a negatív babonáknak is – természetesen káros értelemben. Itt vannak például a macskák, elsősorban a feketék - Európában már a XIII. századtól kezdve rossz szemmel néztek rájuk, mivel az akkori pápa kijelentette, hogy mint pogány szimbólumok (Egyiptomban és az északi népek hitvilágában „szent” állatokként tisztelték őket), a Sátán szolgái. A következmények?

Elűzték a macskákat, jöttek a patkányok

Nos, a macskák száműzése, éheztetése és számuk radikális csökkenése több tudós szerint is egyik fő oka volt a patkányok gyors elterjedésének, és így az 1348-as hatalmas pestis-járványnak. Sok helyen még a XVII. században is démonoknak tartották a fekete macskákat, akik a boszorkányok szolgálatában állnak. Mindebből mára a jól ismert babona maradt meg csupán.

A létra jelképezi a Szentháromságot

Bizonyára ismerik azt is, hogy létra alatt átsétálni szerencsétlenséget jelent. Ki gondolná azonban, hogy a dolognak semmi köze a létrához, annál több a Szentháromsághoz? Nos, a kereszténység kezdete óta a háromszög ennek a szimbóluma, és mert a talaj, a ház fala vagy a fa, valamint az odatámasztott létra háromszöget alkot, ennek „megzavarása” szerencsétlenséget hoz az elkövetőre, és akár lelki üdvét is elveszítheti.

A mai korban, amikor elsősorban a fizikai bajoktól tartunk, és a lelki üdv lassacskán ismeretlen fogalom lesz, az emberek közel 95 százaléka azzal indokolja ezt a babonát, hogy a létra bármikor leszakadhat, ezzel konkrét balesetet okozva.

Ha eltörik a tükör, hét évig vigyázni kell

És a tükör eltörése? Meg az ezzel járó hét év gond és baj? Ennek gyökerei is a régmúltba vezetnek: az antik kultúrákban úgy tartották, hogy a tükörképben ott van a lélek egy darabja is, így aki éppen tükörképét nézi a törés pillanatában, azt könnyebben érik majd szerencsétlenségek. A hét esztendő magyarázata pedig az ókori Rómából ered – ott ugyanis úgy tartották, hogy a test és a lélek minden hetedik esztendőben születik újjá, így a töréstől számítva hét esztendeig „negatív karmában” kell élni.

Mindenesetre a következő péntek 13-a csak jövő év áprilisában lesz, így legalább addig nyugtunk lehet, már ami az utazásokat illeti.

Karácsony közeledvén, íme, néhány jó tanács erre az időszakra, amit talán kevesen tartanak be: a fenyőfát csak karácsony napján szabad bevinni a lakásba, mert ha korábban tesszük, akkor kapzsiságunkkal magunkra haragítjuk az ártó szellemeket. Az ajtó fölé akasszunk friss fagyöngyöt, mert ezt meglátva elkerüli a házat minden szellem és rosszakarat. Szenteste tegyünk gyertyát az ablakba, és hagyjuk leégni, ezzel magunkhoz vezetjük a jószerencsét. Öltözzünk a legszebb ruhánkba, de ne vegyünk magunkra semmi újat, mert az balszerencsét hoz.

Végül egy kifejezetten szombathelyi érdekesség, amely a babonákban fő szerepet játszó számokhoz kötődik. A XIII. század óta háromszög-alakú főtér nyugati végében van a Szentháromság-szobor (igaz, volt némi szünet, hiszen 2000-ig a székesegyház előtt állt) – és aki december 3-án elzarándokol ide, annak teljesül három kívánsága. És ha biztosabb akar lenni a dologban, akkor éjjel vagy délután 3 órakor tegye...

Hacsak nem megy át előtte útközben egy fekete macska, mert akkor lőttek az egésznek…

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés