A diákok több programot akarnak, és többet is beszélni egymással

Megválasztották a szombathelyi diákpolgármestert, aki diákmédiát is létrehozna.
 
 

A diákok több programot akarnak, és többet is beszélni egymással

Megválasztották a szombathelyi diákpolgármestert, aki diákmédiát is létrehozna.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

A diákok több programot akarnak, és többet is beszélni egymással

Megválasztották a szombathelyi diákpolgármestert, aki diákmédiát is létrehozna.

Szerdán délután tartották a diákpolgármester-választást a szombathelyi városházán. Beültünk mi is meghallgatni, hogy a kampánybeszédeket, megnézni mi is az, amiért a jelöltek a 2017-2018-as évben küzdenek. Az eseményen első felén még Puskás Tivadar és Lendvai Ferenc is részt vett, a leköszönő diákpolgármester és alpolgármester természetesen végig maradt.

A polgármester köszöntője után beszédet mondott még Farkas Flóra, a leköszönő diákpolgármester és Farkas István diák-alpolgármester. Mindketten sok emléket és élményt gyűjtöttek az elmúlt év során megköszönték a bizalmat. Céljaikat elérték, indítottak új diákrendezvényeket, javítottak a kommunikáción, több szervezettel is sikerült együttműködniük különböző programokban. A leköszönő diák-tisztségviselők oklevelet kaptak a városi képviselőktől.

Kampány: még több, még jobb program, működő kommunikáció

Mivel egy éves megbízásról van szó, ami alatt számítanak a kézzel fogható és teljesíthető ígéretek, így itt el kell vonatkoztatni a nagypolitikiai kampányoktól, különben dolgozatmentes éveket és plusz tanítási szünetet ajánlanának a jelöltek. Összességében hasonló célokat fogalmazott meg a két-két jelölt, de eltérések azért voltak. Mindenki számára fontos, hogy több rendezvényt szervezzenek a diákoknak, és hatékonyan javítani szeretnék az iskolák közti kommunikációt, amiről mint kiderült, elég döcögős - talán ezért is hozzák minden évben újból és újból szóba. Mindegyik jelölt kiemelkedő diákéletet szeretne Szombathelyen.

Czirók Dániel diákpolgármester-jelölt, Kanizsai Dorottya Gimnázium, 10. évfolyam

Korábban már dolgozott a városi diákönkormányzatnál, célokat fogalmazott meg és nem az elődök (általa vélt) hiábit sorolta. Felélesztené a nyárnyitó fesztivált, nyári táborokat és sítábort szervezne, nyárzáró programot is tartana és felélesztené a 24 órás vetélkedőt is. Emellett vetélkedőt hirdetne (országosan) diákönkormányzatoknak, és a jelenleg futó programok is megmaradnának. Szorosabb együttműködést akarna más városok diákönkormányzataival és amit talán a legfontosabbnak tart, hogy javuljon a kommunikáció az iskolák, a diákönkormányzatok és a városi diákönkormányzat közt. Ő a személyes felkeresés híve. Még egy internetes fórumot is létrehozna, ahol mindenki beszélhet közvetlenül mindenkivel, így kevesebb lenne a feszültség az iskolákban, nem kéne félni a tanárok retorziójától és hasonlók.

Horváth Zsolt diákpolgármester-jelölt, Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium, 11. évfolyam

Kétszer választották be a független diákparlamentbe, korábban már segítette a városi diákönkormányzat munjákát. Nincsenek rögeszméi, az általános iskolásokat és a középiskolásokat egyaránt fontosnak tartja képviselni. Az eddigi rendezvények mellett még sporteseményeket, művészeti pályázatokat szeretne, iskolák közti labdarúgó-tornát és városi diákbált, jótékonysági programokat és táborokat is. Emellett szeretne egy olyan médiarendszert létrehozni, amelyben mind a közösségi média, mind a plakátok, reklámok és minden készülhetne professzionális eszközökkel, minden iskola által jól használhatóan. Gátlások nélküli közösséget szeretne, és felelősséget egy jól felépített csapat élén.

Iker Enikő diák-alpolgármesteri posztra jelentkezett, Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakgimnáziuma 10. évfolyam

A városi diákönkormányzat munkáját már segítette korábban. Egy jól szervezett erős csapatnak szeretné a diákokat, akik hallathatják hangjukat, programokból többet szeretne.

Radics Mercédesz diák-alpolgármesteri posztra jelentkezett, Derkovits Gyula Általános Iskola 8. évfolyam

Jobban bevonná az általános iskolásokat a programokba, nyílt és hatékony kommunikációt szeretne az önkormányzat és a diákönkormányzatok között is. Több programot szeretne, jól működő diákmédiát.

Sokan tettek fel kérdéseket a jelölteknek

Sokféle kérdést tettek fel diákok, és elődök is, korábbi diákpolgármester és alpolgármester is. Gratuláltak Mercédesznek, hogy nyolcadik évfolyamosként ki mert állni jelöltnek. Kérdezték őket koalícióról, kommentáltak egy-egy tervet, a jelöltek helyenként hol jobban, hol gyengébben tudtak érvelni, vagy épp kielégítő választ adni.

Itt is sokszor előkerült kérdésként az iskolák és a városi diákönkormányzat közti kommunikációs probléma, ami már-már felvetette bennünk is a kérdést, hogy mi lehet a baj, ami ellen ennyire küzdenek. A válaszokból csak-csak kiderült, hogy rendezvényekből maradhatnak ki iskolák, programok másképp alakulnak, a jelöltek - bár mindannyian gondoltak arra így-úgy, hogy lehetne egy plusz, kommunikációért felelős személy is a csapatban - mégis leginkább az iskolai diákönkormányzatok elnökségében érzi a hibát. „Aki nem jön el a városi diákönkormányzat gyűléseire, alkalmatlan a feladatra, nem képviseli az iskola diákjait.” - jegyezte meg Czirók egyenesen.

Akadt egy-két erősebb odavágás is, hogy ha létrehoztak két éve rendezvényeket, amelyeket tovább vitt az előző vezetés, akkor a jelöltek mit akarnak ezen változtatni, főként úgy, hogy korábban nem vettek részt ezeken szervezőként, nem is látják milyen belülről. A jelöltek többen jelezték, hogy sok rendezvényen jártak és azokon a dolgokon változtatnának, amiket külső szemmel láttak, jobbá tehetőnek ítélnek. Horváth Zsolt végül csak annyit tett hozzá: Van új programunk, a diákbál.

Nem volt szoros a szavazás eredménye

A szavazást úgy bonyolították le, ahogy illik, fülkében, urnákkal, csak itt hamar megszülettek az eredmények. Nem volt szoros a verseny.

Iker Enikő 79 szavazat Radics Mercédesz 21 szavazat Horváth Zsolt 71 szavazat Czirók Dániel 30 szavazat

Így Horváth Zsolt lett a diákpolgármester, és Iker Enikő a diák-alpolgármester. Beiktatásuk március 15-én városi ünnepségen lesz, ahol megkapják jelképesen a város kulcsát.

Puskás: a politikát művelők példát mutatnak az embereknek

Puskás Tivadar még az esemény eleji köszöntőjében nagyon szépen fogalmazott a politikáról és a tisztségekről, hogy mi a feladatuk valójában a politikusoknak:
„A közért, a közösségért kell tenni annak, akit odaállítanak arra a posztra az emberek.” „A választás a demokrácia ünnepe, mindenki átérezheti, hogy az ő szavazata ugyanannyit ér, mint a másiké.” „Olyanok, akik produkálnak az életben teljesítményükkel, azok tudják legjobban érvényesíteni az érdekeiket. A politika dönti el, hogy miből legyen valami.” „A politikusok döntik el melyik az az irány, amerre megyünk, a politikát művelők példát mutatnak az embereknek, a felelősség óriási. Mindannyiunk felelőssége a jövő felé óriási, meghatározzuk, hogy a melletünk lévőnek milyen véleménye legyen a politikusról.” „Mindig a köz javát kell szem előtt tartani, a közösségnek, Szombathelynek…” „Az emberek csak közösségben tudnak élni, alkotni. Mások érdekeit is képviselni kell, mert a jelölt mindenki képviselője.”

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés