Elkezdődik a dozmati víztározó építése, ha elkészül, nem lesz több árvíz Szombathelyen

A lukácsházi víztározóval együtt védik a Szombathelyt és több települést.
 
 

Elkezdődik a dozmati víztározó építése, ha elkészül, nem lesz több árvíz Szombathelyen

A lukácsházi víztározóval együtt védik a Szombathelyt és több települést.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Elkezdődik a dozmati víztározó építése, ha elkészül, nem lesz több árvíz Szombathelyen

A lukácsházi víztározóval együtt védik a Szombathelyt és több települést.

Egy hónapon belül elkezdődik az Aranypatak kotrása, és ezzel gyakorlatilag a dozmati víztározó építése is - ídézi Torony község honlapja Gaál Róbertet, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatóját.

Kétmilliárdba kerül

Az építés hivatalos kezdése 2018 augusztusa, befejezési határideje 2019 júliusa, de a kotrással már könnyítenek az Aranypatak vízlevezető képességén. A tározó völgyzárógátja Dozmat nyugati határán lesz, a gátat 400 méter hosszúra, legnagyobb magasságát nyolcméteresre tervezték. Területe 44 hektár, egymillió köbméter víz tárolására alkalmas.

A víztározó éppúgy működik majd, mint a többi, hasonló célú létesítmény. Nagy eső és nagy vízhozam esetén megfogja és eltárolja az Aranypatak vízét, amit aztán egy bukógáton át, szabályozott mennyiségben enged tovább. Ezzel Torony, Sé és Szombathely északi részét is megvédi az árvíztől, ráadásul javítja a Csónakázótó vízminőségét.

A víztározó közel kétmilliárdba kerül, uniós pénzből épül meg.

Régi terv valósul meg végre

A dozmati víztározó terve is régi már, hasonlóan a lukácsháziéhoz, ami 2010-ben készült el, szintén uniós pénzből, és a Perint felső szakaszán érkező árvizet fogja meg. Már 2015 elején is szó volt arról, hogy sürgős lenne a megépítése, 2015 végén azt is bejelentették, hogy kormányzati támogatásból épül meg.

2016 márciusára már azt is nyilvános volt, hogy kétmilliárd forintba kerül a megépítése, tavaly szeptemberben azt is megírtuk, hogy miért kerül ennyibe. Közben aztán a finanszírozást mégis inkább a uniós pályázatra bízták, ami sikeres lett, idén szeptemberben aztán lejárt a kivitelezésre kiírt közbeszerzési pályázat, amit most nem Mészáros Lőrinc cége nyert meg, pedig ők is pályáztak.

Ha elkészül a dozmati víztározó, nem lesz több árvíz Szombathelyen. A Perint patak felső szakasza 2010-től már védve van, de mivel az Aranypatak a Derkovits lakótelep szélén a Perintbe torkollik, mégsem volt teljes a védelem.

Lehet majd víziszínpad, sétány, szökőkút a Perint medrében

Arról nem is beszélve, hogy megépülhet végre az Árkádia mögötti autóshíd az Aranypatakon, ezzel elvezetve a Dolgozók utca forgalmát a Kárpáti Kelemen utcára. És van egy régebbi, távlati terv is, ami a Perint partját hasznosítaná a Derkovitstól egészen a Körmendi útig. Sétányokkal, mesterséges tavakkal, szökőkutakkal, víziszínpaddal.

Erre azért nem volt eddig lehetőség, mert az árvízveszély miatt szükség volt a széles és mély mederre. A dozmati víztározó megépítése után nem kell a mély és széles meder.

(Címlapképünkön a lukácsházi víztározó zsilipje.)

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés