Buzizás, cigányozás, négerezés – ilyen egy jó magyar kosármeccs hangulata mostanában

Azt mondják, a gyűlölködés boldogsághormonokat szabadít fel és függőséget okoz. Tényleg ezt akarjuk, emberek?
 
 

Buzizás, cigányozás, négerezés – ilyen egy jó magyar kosármeccs hangulata mostanában

Azt mondják, a gyűlölködés boldogsághormonokat szabadít fel és függőséget okoz. Tényleg ezt akarjuk, emberek?
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Buzizás, cigányozás, négerezés – ilyen egy jó magyar kosármeccs hangulata mostanában

Azt mondják, a gyűlölködés boldogsághormonokat szabadít fel és függőséget okoz. Tényleg ezt akarjuk, emberek?

Vasárnap este tartották a magyar kosárlabda NB1-ben a Körmend – Zalaegerszeg örökrangadót. Az ilyen meccsek mindig presztízst jelentenek a szurkolóknak, nem csoda hát, ha a buzdítás minden kellékét felvonultatva próbálták meg győzelembe hajszolni övéiket a táborok. Valami azonban tegnap ismét átszakadt és nem ez volt az első eset, hogy ilyen történt, az pedig, hogy ezt nem hagyhatjuk a szőnyeg alá söpörni, a mi felelősségünk.

Nem vagyok szűz, ami a kosármeccseket illeti. Lassan már 10 éve, hogy rendszeresen járok Körmendre, hogy tudósítsak a meccsekről. Megszoktam már megannyi szurkoló rigmust. Van, ami vicces van, ami azon a szűk mezsgyén mozog, ami még az elfogadhatóság határán belül van. Ismerem az ország összes szurkoló táborát, és jól tudom, hogy melyik meccsen mire lehet számítani. Amikor például a ZTE vagy a Sopron jön a vasi kisvárosba, egészen biztos, hogy előkerül egy két szaftosabb rigmus, mind a két oldalon.

Egy „egészséges” cigányozásra már fel sem kapja az ember a fejét. Nem mintha egyébként ez már önmagában nem lenne felháborító, de az évek hosszú sora alatt ez már annyit veszített az éléből, hogy az ingerküszöb alá esett. Mondom még egyszer, teljesen helytelenül, hiszen egy keményebb szövetség fülét ez már régen annyira megütötte volna, hogy egy-két zártkapussal vette volna el a kedvét a drukkereknek a további hasonlótól.

Aztán ott van még a szintén hasonló kategóriába eső "buzizás", "köcsögözés", meg "fasszopózás". Amik szintén megkoptak, kifakultak és igazából már el sem éri a kívánt hatást. Lassan senkit sem érdekel. Hogy jól van ez így? Nem hiszem.

Pontosan azért nem mert az ingerküszöböt el sem érő minősítések után egyre durvább és durvább jelzők kellenek, hogy egy tábor az ellenfelet felbosszantsa és ezzel megzavarja a koncentrációban. Gondolhatnák a drukkerek, bár ha egy játékost megkérdeznénk, szinte biztos, hogy magasról tesz erre az egészre.

Valahogy így történhetett meg, hogy tegnap este a zalaegerszegi tábor odáig ment – és most már nem először -, hogy "Körmend Afrikázásban" és "Szopd le a négert, körmendi!" rigmusban tört ki. Persze ne legyünk álszentek, a másik oldalon is röpködtek cifraságok, ám mégis csak van némi különbség a már említett és megkoptatott jelzők, vagy a nyíltan rasszista bekiabálások között.
És még mielőtt valaki elfogultsággal vádolna, hasonlóan verte ki nálam a biztosítékot az, amikor évekkel ezelőtt a Haladás drukkerek majom huhogással „ajándékozták meg” az ellenfél színes bőrű játékosát.

A bajok ott kezdődtek, amikor a meccsről készült tegnapi tudósításomban szóvá mertem tenni, hogy mi is hangzott el. Alig telt el fél óra klubvezetőkön keresztül, szurkolókon át kollégák is megtaláltak, hogy ezt akkor, most hogy? Mert nem az a baj, hogy a király meztelen, hanem az, ha valaki erre rámutat. Hát itt és most kérdezem minden érintettől: Emberek, hova lett a józan eszetek? Tussoljuk el, ne beszéljünk róla, csináljunk úgy mintha meg sem történt volna?

Az ilyen jelenségnek nem csak a kosárpályák mellett nincs keresnivalója, de 2017. Magyarországán sem! Mert ebben az esetben azt gondolom, hogy cinkos, aki néma.

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés