Életmű-díjas lett Jordán Tamás

A közönség álló tapssal és kitörő lelkesedéssel ünnepelte a szombathelyi WSSZ igazgatóját.
 
 

Életmű-díjas lett Jordán Tamás

A közönség álló tapssal és kitörő lelkesedéssel ünnepelte a szombathelyi WSSZ igazgatóját.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Életmű-díjas lett Jordán Tamás

A közönség álló tapssal és kitörő lelkesedéssel ünnepelte a szombathelyi WSSZ igazgatóját.

A 16. alkalommal megrendezett Vidor Fesztivál versenyprogramjának Életmű-díját vehette át Jordán Tamás, akit a zsűri elnöke, Benedek Miklós, valamint a fesztivált szervező Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatója, Kirják Róbert lepett meg a Salamon király szorong című előadás után - olvashatjuk a Móricz Zsigmond Színház sajtóközleményében.

Jordán Tamás Kossuth és Jászai Mari-díjas színész, rendező, színigazgató, egyetemi docens, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. A színházi adattár szerint csaknem 200 regisztrált bemutatót, 54 saját rendezést és 7 saját szerzésű színdarabot is magáénak tudó Jordán Tamás a magyar színházi élet meghatározó alakja. Bár egyetemi diplomát 1966-ban földmérőként a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmérnöki karán szerezte, 1961 és 1971 között már az ELTE Universitas nevű amatőr együttes színésze volt. 1971-től a 25. Színház tagja, 1977-től a Várszínház színésze, 1980-tól pedig 11 éven át a kaposvári Csiky Gergely Színház művésze volt. 1991-ben megalapította a Merlin Színházat, melynek 2003-ig vezetője is volt. Szintén ő vezette, Lázár Katival közösen, a Merlin Színház színitanodáját a Merlin Színészképző Műhelyt.

2002 és 2006 között a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára volt. 2003-tól 2008. június 30-ig a Nemzeti Színház igazgatója volt. A Nemzeti igazgatása után Szombathelyen megalapította a Weöres Sándor Színházat. A ’60-as évek végétől egészen a mai napig rendszeres forgat – legutóbb Enyedi Ildikó Testről és lélekről című nagysikerű filmjében láthatta a közönség.

Jordán Tamást nem először ismerte el a VIDOR zsűrije: 2012-ben a Széllel szemben – poénok és poémák című stand up estjét (Weöres Sándor Színház) a példaértékű műfaji újításért a fesztivál különdíjjal jutalmazta.

Idén a Rózsavölgyi Szalon & Café produkciójával érkezett Nyíregyházára, ahol Dicső Dániel rendezésében Hernádi Judittal, Sipos Verával és Mohai Tamással a Salamon király szorong című komédiából játszottak dupla előadást.

A korábbi években ugyancsak Életmű-díjban részesült: Józsa Imre (2016), Szacsvay László (2014), Benedek Miklós (2013), Gálvölgyi János (2012), Kern András (2011), Harkány Endre (2010), és Bodrogi Gyula (2009).

(Forrás: Móricz Zsigmond Színház)
 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés