Az egészségesnél tizenhétszer nagyobb dózisú levegőszennyezettséget mértek a Falco-gyár mellett

A Levegő Munkacsoport mérési eredményére az üzem képviselője azt mondta, ők tudják kik mérgezik a szombathelyieket és hamarosan nyilvánosságra is hozzák.
 
 

Az egészségesnél tizenhétszer nagyobb dózisú levegőszennyezettséget mértek a Falco-gyár mellett

A Levegő Munkacsoport mérési eredményére az üzem képviselője azt mondta, ők tudják kik mérgezik a szombathelyieket és hamarosan nyilvánosságra is hozzák.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Az egészségesnél tizenhétszer nagyobb dózisú levegőszennyezettséget mértek a Falco-gyár mellett

A Levegő Munkacsoport mérési eredményére az üzem képviselője azt mondta, ők tudják kik mérgezik a szombathelyieket és hamarosan nyilvánosságra is hozzák.

Hétfő délután újabb üléssel folytatódott a környéken lakók és a Falco-gyár pere. Az üggyel már többször is foglalkoztunk, ott voltunk az sorozat első, és második tárgyalásán is. Jelenleg ugyanis nyolc szombathelyi lakos kezdeményezett birtokvédelmi járást, állításuk szerint a gyár működése miatt nem tudják rendeltetésszerűen használni lakóingatlanukat. A lakók szinte kivétel nélkül arra panaszkodnak, hogy maró, büdös füst lepi el a kertjüket, nem tudnak szellőztetni és a szabadban teregetni a folyton hulló fűrészportól. Elmondásuk alapján az elmúlt 3-4 évben lett elviselhetetlen mindez, ami egyébként még irtózatos zajjal is terheli a környéket.

Az eddigi meghallgatásokhoz képest, most annyi történt, hogy nőtt a felperesek száma. Korábban ugyan az első rendű felperes elállt a pertől, mivel a gyár megvette az ingatlanát, ám most újabb taggal bővült a létszám, így már nyolcan vannak.

A felpereseket képviselő két ügyvéd, Nagy Szabina és Czeglédy Csaba egyébként azt mondta el, hogy a tanúk megkeresése és beidézése mellett hatalmas munkával jár az is, hogy az általuk felkeresett emberek ne akarjanak egyből felperesek lenni, akkora már a környéken élők elégedetlensége a gyár működésével kapcsolatban.

Brutális részecskeszám a levegőben

Megidézték a tárgyalásra Lenkei Pétert, a Levegő Munkacsoport egyik tagját, aki természetvédelmi mérnök és több évtizede foglalkozik levegőszennyezettségi mérésekkel. A szakember elmondta, hogy két alkalommal végzett méréseket a gyár környékén. Első alkalommal 2016 május 25-én, amit Hende Csaba rendelt meg tőlük. Második alkalommal pedig május 29-én estétől május 30-ra virradóra állították fel a műszereket.

Másodjára Lenkei azért végzett mérést, immár az ő költségére, mert arra gyanakodott - és korábban egyébként a környéken lakók is azt tapasztalták -, hogy megváltoznak a gyár termelési körülményei akkor, amikor előre bejelentett mérés, vagy üzemellenőrzés van. A korábban tapasztalt helyett, sokkal jobban visszafogják ilyenkor a termelést.

A Levegő Munkacsoport tagja azt mesélte, hogy a második mérés alkalmával, este

elviselhetetlen zajt hallott, ahhoz hasonlót, mint amikor a fém a fémen csúszik, ezt a zaj pedig még jó 2-2,5 kilométerre is hallható volt.

Kiemelte, hogy hidegfront után kezdetek neki mérni, még szinte csöpögött az eső, amikor nekiláttak. Autóforgalom alig volt, nagyjából tíz percenként ment el egyetlen autó a környéken. Részecskeszámot mértek a levegőben, amiből nagyjából az 1000 részecske az, ami még egészségügyi határértéken belül van. Ők 1300 részecskét mértek a Falcóhoz legközelebb eső házsaroknál. Közvetlen a Falco mellett ez az érték négyszeres, ötszörös volt. A gyártól két kilométerre pedig tizenhétszeres.

A szakember azt is hozzátette, hogy a füstfáklyából távozó vízgőz után szabad szemmel lehetett látni a port. Ilyenre munkája során mindössze két magyarországi gyárnál emlékszik, mára mind a kettő bezárt.

Kontrollként egyébként másik három helyen is mérték a levegő összetételét, olyan helyeken, ahová a Falco-füstje nem juthatott el. Itt mindenütt határérték alatt maradt a műszer mutatója.

Szívinfarktus, stroke, érrendszeri megbetegedések

Lenkei elmondta, hogy legutóbb egy nemzetközi tudományos szaklapban jelent meg írás arról, hogy a nanolégszennyezők szív és érrendszeri megbetegedésekhez vezetnek. Szívinfarktust, sztrókot és érrendszeri megbetegedéseket okozva ezzel. A leginkább mérhető adat pedig ebben az esetben a részecskeszám, ezzel lehet megállapítani, hogy adott tényező veszélyes e vagy sem. Az pedig, hogy eddig még nem született törvényi szabályozás ezen a területen, véleménye szerint nem csoda, hiszen ez egy nagyon lassú folyamat. Példaként említette, hogy az 1930 óta köztudottan veszélyes azbeszttel kapcsolatban a magyar Parlament csak 1990-ben hozott törvényt.

A tanú meghallgatása alatt többször is szóba került a május 13-án közzétett videónk, amiben láthatóan valami hullik a levegőből, de mutatjuk újra:

Megkérdezték a szakértőt, hogy szerinte mi lehet ez. Ő azt mondta, hogy minden kétséget kizáróan fűrészporról van szó.

Ekkor egyébként felszólalt az alperest, a Falco-gyárat képviselő szakember, aki azt állította, hogy

ez nem tőlük származik. Azt azonban a nyilvánosság előtt nem akarja elárulni, hogy ki lehet az "elkövető". Amint megdönthetetlen bizonyítékuk lesz arra vonatkozóan, hogy ki szennyezi a levegőt fűrészporral és füsttel, azonnal jelezni fogják.

Az alperes Falco-gyár képviselői azt is hozzátették, hogy megrendeltek egy nagyjából 40 millió forintos mérést, ami közel egy éven keresztül három mérővel rögzíti majd az adatokat, annak eredménye pedig hivatalos kimutatás lesz. A lakók egyből jelezték, hogy megfellebbezték az eljárást, mivel a mérőeszközök - ami szerintük egyébként nem is három, hanem csak egy - nem jó helyre van elhelyezve így kedvezőbb értékeket mutathat ki.

Megszólal az egykori műszaki fejlesztési mérnök

A felperesek tanúkét hallgatták meg azt a férfit, aki 1968-tól 1990-ig vezető beosztásban volt a gyár alkalmazottja. A műszaki fejlesztési mérnök azt mondta, hogy már az ő idejében is gond volt a zajjal. Erre építették a gyár zajvédő falát, amit meg kellene emelni, ám erre most nem fordítanak kellő figyelmet a vezetésnél. A szakember hozzátette, hogy Európa szinte összes hasonló gyárában járt, ismeri a gépeket, hiszen jórészt ő szerelte fel a külhoni egységeket is, vagy ő szakvéleményezte azokat. Azt állította, hogy a mostani Falco-rendszer lehetőséget adhat arra, hogy a nagy kéménybe beszerelt szűrőt - ami egyébként állítása szerint korszerűtlen - meg tudja kerülni a kiáramló füst.

A volt alkalmazott azt is elmondta, hogy a szabadtéri aprítás az egyik legnagyobb probléma, mert zajos és kosszal jár. Az pedig, hogy 2013-2014-ben úgy lett bővítve a Falco, hogy a hatásterületen lakók értesítve sem lettek, szerinte felháborító. Az ügy most már 13 ezer ember érint.
486 levelet írtak a hatóságoknak, 120 levelet Hende Csabának és 112-őt a Minisztériumnak. Érdemi választ eddig senkitől sem kaptak.

A tárgyalás vége felé további öt tanú lett meghallgatva, akik szinte ugyanazt a panaszt mondták el a porra, zajra, kék ködre és füstre vonatkoztatva. A tanúk nem egyszer mondták el, hogy légúti problémáik vannak, bár összefüggésbe a gyárral egyikük sem hozta.

A felpereseket képviselő ügyvédek azzal zártak, hogy a következő tárgyalásra tüdőgyógyász főorvost is meg fognak hallgatni tanúként.

A bíróság a következő tárgyalást július 6-ra, délután egy órára tűzte ki.

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés