A nyolc menekült befogadása miatt helyezték át a körmendi plébánost?

Két hónapig nem költözhetett be a celldömölki plébániára.
 
 

A nyolc menekült befogadása miatt helyezték át a körmendi plébánost?

Két hónapig nem költözhetett be a celldömölki plébániára.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

A nyolc menekült befogadása miatt helyezték át a körmendi plébánost?

Két hónapig nem költözhetett be a celldömölki plébániára.

Németh Zoltán már nem körmendi plébános - írja a Szemlélek blog. Értesüléseik szerint Székely János, az újonnan kinevezett megyéspüspök rögtön az első munkanapján ellátogatott Körmendre, hogy felajánlja Németh Zoltánnak a celldömölki plébániára való áthelyezést. A körmendi plébános ezt el is fogadta.

Németh Zoltán azonban ezután két hónapig nem költözhetett be a celldömölki plébániára. Az állam félmilliárdot adott az épület felújítására, de ez még mindig nem készült el.

Az áthelyezés azért is furcsa, mert az ilyen döntéseket általában hónapokig készítik elő. Németh Zoltánt viszont meglepő gyorsasággal helyezték át. A 444 szerint ez a lépés a kádárista időkre emlékeztet, amikor a papokat azért helyezték át, hogy ne legyen túl nagy befolyásuk az emberekre.

Nem tudni, volt-e állami nyomás a háttérben

A Szentlélek blog szerint ha nem pasztorális indok áll az áthelyezés mögött, akkor valóban az Állami Egyházügyi Hivatal hathatós ténykedését idézi a módszer, csak épp a XXI. században, demokratikus keretek között nem nagyon volna keresnivalója ilyesminek. Még az is lehet, hogy nem érkezett semmilyen kérés, presszió állami részről, egyszerűen az egyházi vezetés látta jobbnak magától a kialakult „konfliktus” ilyen módon történő megoldását.

A Szemlélek megpróbálta megkeresni a plébánost, ő azonban nem kommentálta az ügyet. „Annyit mondott, hogy 10 évig szolgált Körmenden, így akár időszerűnek is nevezhető a váltás, örömmel szervezi a lelki életet Celldömölkön. Azt ő is jelezte, hogy egyértelműen beszédesek áthelyezésének körülményei” - írják.

Németh Zoltán még tavaly decemberben fogadott be nyolc menekültet a körmendi plébániára. Ez nem sokkal azután történt, hogy a városban elterjedt egy álhír, miszerint a menekültek kézilabáds lányokat zaklattak. A plébános lépése éppen ezért nem kis szelet kavart, a Szemléleknek adott interjújában arról is beszélt, hogy lesorosbérencezték emiatt.

Székely János megyéspüspök egyébként elfogadóbbnak mutatkozott a menekültekkel szemben, mint a klérus nagy része, erről vele készült interjúnkban is beszélt, októberben pedig kijelentette, hogy befogadná az Őcsényből kiutált menekült gyerekeket.

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés