Hogyan éljünk túl egy atomrobbanást?

Abban a nagyon valószínű esetben, ha a városunkra pottyanna egy atombomba, íme néhány tipp. Igazi hidegháborús hangulatot kínálunk.
 
 

Hogyan éljünk túl egy atomrobbanást?

Abban a nagyon valószínű esetben, ha a városunkra pottyanna egy atombomba, íme néhány tipp. Igazi hidegháborús hangulatot kínálunk.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Hogyan éljünk túl egy atomrobbanást?

Abban a nagyon valószínű esetben, ha a városunkra pottyanna egy atombomba, íme néhány tipp. Igazi hidegháborús hangulatot kínálunk.

A hidegháború alatt, főként az elején, az 50-es, 60-as években komoly oktatások voltak arról, mi a teendő egy atomtámadás esetére. Osztották ezeket mindenféle csatornákon, szórólapokon, újságokban, rádióban, tévében. És átélték az évtizedeket, megjelentek a neten is. Angolból fordítottuk az alábbi tanácsokat.

Ha a fejedre esik egy atombomba

Ma, a 21. században egészen más dolgoktól kell tartania az átlagembernek, mint mondjuk 200 évvel ezelőtt. Nem tizedeli már a lakosságot például a pestis, vagy a spanyolnátha. Viszont ezek helyett kaptunk egy rakás új, talán sokkal rémisztőbb eshetőséget. És hogy még véletlenül se kelljen senkinek felkészületlenül szembenéznie egy ilyen csapással, íme egy rövid, ám de annál hasznosabb túlélési útmutató atombomba esetére.

Ha egyszer csak a fejedre esik egy atombomba, és éppen azon tanakodsz, most mégis mit kéne tenned, kövesd ezeket a tudósok által összeállított tanácsokat, és nagyban megnövekednek a túlesési esélyeid.

Először is, a forgatókönyv: éppen egy nagyvárosban vagy, ahol fölrobbant egy 0,1-10 kilotonnás atomtöltet (ez csak egy picivel kisebb, mint amit annak idején ledobtak Hirosimára). A tanulmányok kimutatták, hogy úgy 100000 ember viszonylagos biztonságban átvészelheti a dolgot, ha amennyire lehet elkerülik a sugárzást. Ehhez pedig nem is kell más, mint megfelelő menedékhely.

De mi is számít manapság jó menedékhelynek? Először is fontos, hogy az épület, amiben meghúzzuk magunkat vagy téglából, vagy betonból legyen. Nem szerencsés semmi könnyűszerkezet, vagy túl sok ablak sem. A másik fontos pont, hogy igyekezzünk minél mélyebbre menekülni: alagsorba, vagy pincébe. Tehát ideális esetben olyan földszint alatti helyiségben vészeljük át az atomot, aminek nincsen ablaka, és vagy betonból, vagy téglából épült.

De mit tegyünk, ha éppen a szabadban tartózkodunk, mikor kinyílik az atom-gomba? Nos, a tanulmányok szerint minél hamarabb keressünk megfelelő menedéket. Ha tudunk egyet a közelben, (maximum 5 percnyi gyaloglásra tőlünk) akkor spuri, és ott várjuk meg, míg a hatóságok kimentenek. Ha amit elsőre találunk, nem túl megfelelő (könnyűszerkezet, nincs pince, sok az ablak), de tudunk egy jobb helyről max. 15 percnyire tőlünk, akkor maradjunk ahol vagyunk, míg elülnek az első hullámok, aztán uzsgyi(de ne maradjunk fél óránál tovább).

És ha miközben az óvóhely felé tartunk véletlen összeakadunk néhány doboz sörrel és üdítővel ne habozzuk őket felkapni: már az 50-es években kimutatták, hogy ezek az atomtámadás után is probléma nélkül fogyaszthatóak lesznek.

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés