Felkavaró, tabukat döntögető, holokauszt-történet, osztálytermi előadásban, ráadásul Szombathelyen

A "Tamás könyvére" érdemes lesz odafigyelni a középiskoláknak is
 
 

Felkavaró, tabukat döntögető, holokauszt-történet, osztálytermi előadásban, ráadásul Szombathelyen

A "Tamás könyvére" érdemes lesz odafigyelni a középiskoláknak is
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Felkavaró, tabukat döntögető, holokauszt-történet, osztálytermi előadásban, ráadásul Szombathelyen

A "Tamás könyvére" érdemes lesz odafigyelni a középiskoláknak is

Izgalmas, Szombathelyen szokatlan vállalkozásra adták a fejüket a Mesebolt bábszínházasok, középiskolásoknak készítettek zártkörű, osztálytermi darabot, interaktív drámajátékkal megfejelve. Holokauszt témában, tabuk nélkül, családi titkokkal teli előadást ígérnek, ami a mai fiatalok számára is értelmezhető konfliktusokra is keresi a választ.

Nem gyerekdarab lesz - szögezzük le az elején, mielőtt a Mesebolt név kapcsán Önöknek is ez ugrana be. Ez az előadás tényleg a középiskolás korosztálynak szól majd, de főiskolásoknak is ajánlott, mert a holokauszt-drámán túl a darabhoz szakemberek által irányított interaktív kibeszélés és játék is kapcsolódik.

Kovács Géza bábszínházi igazgató számára személyesen is fontos ez a történet – meséli az előadást beharangozó sajtótájékoztatón. Egy rádióműsorban hallott először „Tamás könyvéről”, nem tudta nem felkapni a fejét rá, hiszen az ő családja is bajai, másrészt annyira felkavaró. Sok éve érlelődik benne, és a rendező Csató Katában, hogy színre vigyék ezt a huszadik századot átölelő drámát. Három éve beszélnek róla, keresték a megfelelő fogást rajta, hogyan lehetne tabuk nélkül elmesélni, élővé tenni Tamás történetét. Amit, tegyük hozzá, a valóság formált ennyire drámaivá.

Egy létező könyv és egy dokumentumfilm adta az alapot. Tamás könyve, egy magyar fiúé, aki 1933-1944 között Olaszországban élő édesapjával levelezett. A szülők elváltak, Tamás maradt édesanyjával Baján. Az apa új családot alapított kint, néha, nagy ritkán találkozott a fiával, de levélen keresztül tartották a kapcsolatot. A család zsidó. '44-ben félbeszakadt a levelezés, a családot Auschwitzba deportálták. Nem maradt életben senki más, csak egy nagynéni, és Olaszországban az apa.

A férfinek született egy lánya, Hábermann Anna Mária, aki felnőttként, szülei halála után a páncélszekrényben, a páncélkazetták alatt elrejtve iratokat talátl. Magyarul nem tudott, fogalma sem volt mik lehetnek ezek, de a szeme megakadt egy néven: Tamás. Eszébe jutott egy gyerekkori emléke, amikor takarítás közben megtalálta egy tizenéves fiú fotóját, azon is ez a név szerepelt. Elkezdett kutatni, így szembesül azzal, hogy volt egy féltestvére, Tamás, és, hogy a katolikusnak hitt olasz családjának egyik ága zsidó és magyar származású.

Nem fogjuk tovább mesélni, de a darab problematikája, ennyiből is látszik, összetett. Egyrészt van egy növekedési történet, hogyan lesz Tamásból, a kisfiúból egy fantasztikus fiatalember - ez a levelezésből derül ki. Másrészt ott a lány belső harca szüleivel, akik eltitkolták múltjának egy fontos darabját, megfosztották féltestvére emlékétől, és félzsidó identitásától.

Ott az apa is, elmagyarázhatatlan fájdalmával. Egyrészt azzal a kínnal, hogy semmit sem tudott tenni akkor a fiáért, és a Magyarországon rekedt családért, másrészt nem tudta hogyan elmondani később lányának sem azt, mi történt velük.

Ez a hihetetlenül fájó és izgalmas történet ihlette a Mesebolt Bábszínház mostani előadását. Az eredeti történeten - meséli a rendező - persze változtattak, áthelyezték a hangsúlyokat, jelentősen megfiatalították a női főszereplőt, és beléptették - bábfiguraként - a szereplők közé Tamást is. Akivel az igazi Anna Máriának soha nem volt módja szót váltani, bár sokáig bízott benne, hogy találkozhatnak, hiszen haláláról sohasem érkezett hivatalos értesítés.

Ahogy végül a Bábszínházasok is megfogalmazták: „Anna Mária sok év után megértette, hogy az ő feladata, akármennyi idő eltelt azóta, hogy életben kell tartani az elveszett Tamások emlékét. Ebben igyekszünk segíteni neki.”

Nagy kérdés volt a Meseboltosok számára, hogyan lehet mindezt az összetett problematikát a középiskolás korosztály számára érdekessé, "fogyaszthatóvá" tenni. Hogyan lehet a fiatalokat egyáltalán a színházhoz, kultúrához közel emelni. Ezért a zsidó-identitás kérdésén, holokauszt-tematikán túl a darab középpontjába a családi titkokat és konfliktusokat állították.

A zárt osztálytermi előadásokat, amiknek a középiskolák adnak helyet, interaktív drámapedagógia foglalkozások szakítják majd meg. De lehet előzetesen ráhangoló foglalkozást is kérni.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés