Isten éltesse Törőcsik Marit!

82 éves a Nemzet Színésze.
 
 

Isten éltesse Törőcsik Marit!

82 éves a Nemzet Színésze.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Isten éltesse Törőcsik Marit!

82 éves a Nemzet Színésze.

Ma ünnepli 82. születésnapját Törőcsik Mari, a Nemzet Színészéről pár sorban Feiszt György, Szombathely egykori alpolgármestere emlékezett meg.

Törőcsik Mari, a kétszeres Kossuth-, és kétszeres Jászai Mari-díjas színművésznő, a Nemzet Színésze, 1935. november 23-án született. Még színművészeti főiskolásként játszotta el Fábri Zoltán legendás „Körhintá”-jának főszerepét. Filmszínésznőként ismerte és szerette meg a magyar közönség. A Nemzeti Színházból emlékezetes alakításait a Varsói melódia című darab nyitotta. 1979-től a Kisfaludy Színház művészeti vezetője, a Mafilm szinházának, majd a szolnoki Szigligeti Színház tagja, a Thália Színház igazgatója és a Magyar Színészkamara elnöke volt. Tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A Pilinszky János művéből írt ”Déryné, hol van?” című Maár Gyula film főszerepéért, 1976-ban Cannes-ban Arany pálmát, 1983-ban, életművéért, ugyanott Mandragora-díjat kapott. Megszámlálhatatlan kitüntetést és elismerés, köztük hét további életmű-díj kísérte pályáját, amely folyamatosan tart. Negyven éve költözött Velembe azóta, Vas megyeinek számítjuk és sőszintén reméljük hogy súlyos betegségéből felépülve találkozhatunk még vele nemcsak a szombathelyi utcán, hanem a színház színpadán is. Isten éltesse!

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés