Bíróképzés 

Ifjú játékvezetők vizsgáztak

Vas megye a játékvezető-toborzás területén kiemelkedően teljesít: április közepe óta 20 ifjú mondhatja el magáról, hogy sikeresen levizsgázott.
 
 

Ifjú játékvezetők vizsgáztak

Vas megye a játékvezető-toborzás területén kiemelkedően teljesít: április közepe óta 20 ifjú mondhatja el magáról, hogy sikeresen levizsgázott.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Ifjú játékvezetők vizsgáztak

Vas megye a játékvezető-toborzás területén kiemelkedően teljesít: április közepe óta 20 ifjú mondhatja el magáról, hogy sikeresen levizsgázott.

A magyar labdarúgás fejlődése számottevő eredményeket mutatott fel az elmúlt néhány évben. Mindebből kiemelkedik a 2016-os Európa-bajnoki szereplés, valamint az igazolt játékosok számának komoly növekedése. Azonban, ha több játékos van, akkor több kell a labdarúgás egyik fontos „részéből” is, méghozzá a játékvezetőkből.

Vas megye a játékvezető-toborzás területén kiemelkedően teljesít: április közepe óta 20 ifjú mondhatja el magáról, hogy sikeresen levizsgázott. Fontos kiemelni, hogy nem csak fiúkról, hanem lányokról is van szó: hárman képviselték ugyanis a hölgyeket is. Most már ők is tagjai annak a mintegy háromezer fős társaságnak, akik ma Magyarországon aktív játékvezetőnek mondhatják magukat.

A játéktéren a játékosok, a technikai zónákban a csapatvezetők, a lelátókon a szurkolók, a sajtópáholyban az újságírók fejtik ki – olykor hevesen, olykor visszafogottan – a véleményüket egy-egy meghozott ítéletről. E sorok írója is éppen azért végezte el a játékvezetői tanfolyamot, hogy valóban tisztában legyen a szabályokkal.

A labdarúgás a világ legnépszerűbb sportága. És, hogy miért? Egyszerű, könnyen érthető, minimális eszközigénye van, és hatalmas szórása van azoknak a felületeknek, melyeken űzni lehet. Mindössze 17 szabálya van – ezek betartatása van a játékvezetőkre bízva. A futballhoz érteni vélők állandó kérdése az „amatőrökhöz” az, hogy mi az a les? Ezt vélik ugyanis a legkomplikáltabb szabálynak, azonban vannak ennél sokkal érdekesebb részletek… Ki tudja megmondani, mi történik akkor, ha a játékos a szögletrúgást a saját kapujába juttatja? Vagy, hogy hányat kell a sípba fújni akkor, amikor véget ért a találkozó?

A játékvezető-képzés komplex egésszé állt össze az elmúlt időszakban. Az elméleti képzés, és ennek a gyakorlatba fordítása párhuzamosan történik meg. Mind az elméletet, mind a gyakorlatot a legfelső osztályokban edződött aktív játékvezetők és asszisztensek tanítják. Vasban különösen erősek vagyunk ilyen szinten, elég csak Bognár Tamás, Pintér Csaba, Gaál Ákos vagy Király Krisztián, Kóbor Péter, Huszár Balázs, Király Zsolt, dr. Szabó Péter vagy dr. Kovács Gergely nevét említeni. A játékszabályok ismerete mellett fizikai felkészítést is kaptak a tanulók – és ezt, ugyanúgy, mint az elméleti tudást, teszten is bizonyítaniuk kellett.

Azt, hogy a szabályok betartatása miként is történik, felkészülési mérkőzéseken mérték le. Ez megtörtént elméletben is, amikor egy találkozót néztek végig a játékvezető-jelöltek, és azt követően elemezték a látottakat. A gyakorlatban a Haladás VSE és az Illés Akadémia korosztályos csapatainak találkozóján kiderült, hogy ki és mire képes. A játékvezető-jelöltek a játéktéren és az oldalvonalak mellett is bizonyíthatták rátermettségüket – immáron élesben.

A vizsga fő feladatsora egy 25 kérdésből álló teszt, amelynek nagyobb része feleletválasztós, kisebb része pedig kifejtős kérdés. 75%-os szintet kell tudni a sikerességhez, azaz komoly tanulást igényelt a vizsgára való felkészülés. Az írásbeli után pedig következett a szóbeli: előbb az írásbelin elkövetett esetleges hibák átbeszélése és tisztázása történik meg, utána pedig 48 tételből kettőt húzhattak a vizsgázók, és ezekről értekezhettek szóban.

A felkészülés és a vizsga tizenhárom hete alatt jó kis közösség kovácsolódott össze, és talán egy újabb Kassai Viktor, Bognár Tamás vagy Kulcsár Katalin készülődhet majd valamelyik nagy világversenyre… Manapság nagyon sok szó esik a videóbíró bevezetésének lehetőségéről, de ne feledjük: ahogy a csatár is hibázhat ziccerben, ahogy kapusbaki is előfordul, úgy a játékvezető esetleges tévedése is része ennek a gyönyörű sportágnak.

A cikkben feltett két kérdésre a helyes válasz: amennyiben a játékos a szögletrúgást a játékos a saját kapujába juttatja, akkor az ellenfél végezhet el szögletrúgást. Az pedig, hogy a találkozó végét jelző sípszó milyen hosszú, és hány ütemből áll, az nincsen szabályozva, a lényeg az, hogy a sípszó egyértelmű legyen...
 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés