Megszereztük Jordán Tamás riválisának, Dér Andrásnak a színházi pályázatát

Vidnyánszky Attila és Bozsik Yvette is támogatják Dér András új WSSZ-koncepcióját. De mutatjuk a lényeget, milyen színházat ígérne az új vezetés Szombathelynek!
 
 

Megszereztük Jordán Tamás riválisának, Dér Andrásnak a színházi pályázatát

Vidnyánszky Attila és Bozsik Yvette is támogatják Dér András új WSSZ-koncepcióját. De mutatjuk a lényeget, milyen színházat ígérne az új vezetés Szombathelynek!
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Megszereztük Jordán Tamás riválisának, Dér Andrásnak a színházi pályázatát

Vidnyánszky Attila és Bozsik Yvette is támogatják Dér András új WSSZ-koncepcióját. De mutatjuk a lényeget, milyen színházat ígérne az új vezetés Szombathelynek!

A szombathelyi színházalapító, Jordán Tamás ötéves igazgatói mandátuma 2017. szeptemberében jár le. A posztra a városháza még január elején írt ki pályázatot, amire ketten adtak be érvényes anyagot: Dér András filmrendező, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Intézetének adjunktusa és Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház alapítója, jelenlegi ügyvezetője.

Jordán Tamás még aznap, amikor a pályázati határidő lejárt nyilvánosságra hozta saját színházi koncepcióját, amit itt le is tölthet!

A Nyugat.hu-nak sikerült megszereznie Dér András pályázati anyagát is

Dér András azóta sem hozta nyilvánosságra pályázatát, nekünk azonban sikerült megszereznünk. Amit most, a személyes adatok törlése mellett, nyilvánosságra is hozunk. Úgy gondoljuk, az, hogy ki és milyen elvek szerint kívánja vezetni egy megyeszékhely, jelen esetben Szombathely színházát, közös ügyünk.

Átolvastunk a filmrendező anyagát, felvázoljuk a legérdekesebbnek tűnő információkat. Szubjektív, lényegre törő lesz a válogatás, maga a pályázat ugyanis több mint száz oldal (aki nem bíbelődne a kiemeléseinkkel, hanem elveszne a részletekben, az ide klikkeljen, itt az egész).

Dér András: "A valódi közönség kínzó hiánya visz a színház felé"

Fontosnak tartja megemlíteni Dér, hogy már nagyapjának nagyapja, amikor még Petőfi is az országot járta, vándorszínház-igazgató volt.

Első színházi rendezése a Budapesti Kamaraszínházban Fassbinder: Fehér méreg című darabja volt, amit, ahogy írja „a korszak meghatározó kritikusa a Budapesten futó előadások legszebbikének nevezte.”. Jordán Tamással is volt kapcsolata, a Merlin Színház fogadta be két évre Claude: Az angyali üdvözlet című darabját (Nagy-Kálóczy Eszterrel, Dér Denisával, Venczel Verával, Eperjes Károllyal, Blaskó Péterrel). Ahogy írja, több színházban is rendezett eztán, egy ideig vezette az Esztergomi Várszínházat, közben létrehozott egy független társulatot, a Crescendo Színházat, azonban „életvitelem a filmezés, a családom nem tette lehetővé, hogy egy színház mellett köteleződjek el. ”

„ Már hosszabb ideje érlelődött bennem a gondolat, növekedett a vágy, hogy úgy tudnám igazán színházeszménybeli törekvéseimet kiteljesíteni, ha színházat igazgathatnék. ” - jegyzi meg.

Vas megyei kötődése 30 éve kezdődött, amikor beleszeretett az Őrségbe. Többször forgatott itt, például a Channel 4 angol tévétársaságnak a Parasztrondó című filmet. Mert „ha nem is vagyok tősgyökeres Vas megyei, de a kultúra révén sok szállal kötődöm a térséghez”. Most azt tervezi, hogy filmet forgat az 1957-be meggyilkolt Brenner János pap életéről.

Dér András szerint a színház:

Forum Romanum, ahol a néző felszabadultan elsírhatja bánatát, ráébredhet, hogy nincs egyedül és közösségbe tartozik. Nem depressziót zúdít a nyakunkba, hanem a vigasz nektárját. Élcelődik és csúfolódik, hogy a jókedv gyógyírját csepegtesse röhögéstől eltátott szájunkba. A jó színház reflektál a közegére, a világra, amelyet felfog, értelmezni próbál, absztrahál. Kérdéseket tesz fel, amelyek nyugtalanítják a nézőket is.

Olyan szórakoztató színházban hisz, ahol: „hiteles színpadi jelenléttel olyan szórakoztató előadások jöhetnek létre, amelyek több síkon értelmezhetőek.”.

Sokszínű, variációkban gazdag repertoárt ígér

Kiemelten foglalkozik a színházi neveléssel, külön fejezetet szentel színház-pedagógiai elképzeléseinek. Szerinte mindenekelőtt létre kell hozni a Fiatal Színházszeretők Társaságát. „Ez a klubszerűen működő csoport több színházi aktivitásban kapna szerepet.”

Nyissunk a családi színház felé - írja, olyan előadásokat kell létrehozni, amely az egész családnak nyújt szórakozást. Ugyanakkor Dér szerint a színház direkt ne politizáljon, azt bízza a politikai kabaréra. Ami „ugyanakkor nem azt jelenti, hogy a színház nem politikus. ”

A repertoárban a műfaji sokszínűség fog dominálni

Szerinte Szombathely lakosságához képest a mostani színházi bérletesek száma kevés (4000 bérletes, éves látogatószám 50.000-60.000 fő). Ha ehhez hozzávesszük a vidéki agglomerációt, akkor 100 ezer lakosra vetítve a WSSZ látogatói száma még kevesebbnek tűnik. Ellenpéldaként Zalaegerszeget hozza, ahol 11 ezer a bérletest jegyeznek. (És ahol, tegyük hozzá, a színháznak legalább harminc éves hagyománya van.)

Növelni kell a bérletesek számát

Új bérletkonstrukciót tervez Dér, az Ifjúsági mellett Exkluzív, Nosztalgia, Vastaps, Karácsonyi, Beugró bérletekben gondolkodik.

Évadterv - 2017 ősztől

2017-es évadot egy Goldonival / Komédiaszínház indítaná, Fehér Balázs Benő rendezésében, majd a Csókos asszony következne, Nagy Viktorral. Utána egy ősbemutatóval folytatnák a nagyteremben, Jean-Paul Sartre: Bariona című darabjával - Hegymegi Máté rendezésében. Bozsik Ivette a "Legyetek jók, ha tudtok" című filmből készítene egy szombathelyi előadást, Maradjatok jók, ha tudtok címmel.

A 2018 tavaszi folytatást nem soroljuk fel, keressenek rá. A rendezők közt Gárdos Péter nevén akad meg a szemünk, no meg Dér Andrásén, aki színre vinné Tímár Péter Csinibabáját.

Lenne itt Csókos asszony és Kung Fu Panda is!

Távlati tervei között Dér megjegyzi, hogy megállapodtak az ExperiDance-cel, közösen hoznak létre operett és musicalbemutatókat. Olyan nagyszabású, sztárvendégeket felvonultató előadásokat terveznek, mint a Csárdáskirálynő, a Csókos asszony, a Mindhalálig Jazz, a West Side story és a Kung Fu Panda (erre külön kíváncsi lennék)

Lehetséges szerzők, a prózai sokszínűség jegyében (a felsorolás nem teljes):

klasszikus magyar szerzők: Csokonai Vitéz Mihály, Katona József, Vörösmarty Mihály

huszadik századi magyar drámák: Barta Lajos, Füst Milán, Heltai Jenő, Karinthy Frigyes, Molnár Ferenc

kortárs magyar drámák: Egressy Zoltán, Kiss Judit Ágnes, Lackfi János,Nádas Péter, Spiró György

magyar regény- és versadaptációk: Arany János, Babits Mihály, Déry Tibor, Hamvas Béla: Karnevál(? egyik kedvenc regényem, eddig azt hittem, előadhatatlan), Weöres Sándor

klasszikus és kortárs magyar gyerekdalok: Békés Pál, Csukás István Lázár Ervin

A legvégén azért helyet kaptak a felsorolásban klasszikus és kortárs európai drámák is, olyan szerzők nevei szerepelnek a felsorolásban, mint Shakespeare, Csehov vagy Pirandello. De filmadaptációk és zenés darabok színrevitelében is gondolkodik, a felsorolásban: A mosoly országa, Fekete Péter, Egy csók és más semmi, West Side Story és a Kőműves Kelemen.

A kortárs drámaírók ösztönzésére drámapályázatok kiírását is tervezi. A koncepcióban felolvasó színház, pajtaszínházi bemutatók, drámafordító műhely, művészszalon, csecsemőszínház is szerepel. Valamint külön fejezetben foglalkozik az iskoláskorú fiatalok színházra nevelésével, osztálytermi színházi programok meghirdetésével is.

Vidnyánszky Attila és Bozsik Ivette is támogatják Dér Andrást

Együttműködési szándéknyilatkozatok közt, akik támogatnák Dér András pályázatát, olyan neveket olvashatunk, mit: Vidovszky György, Nagy Viktor színházi rendező, Bozsik Yvette, Vidnyánszky Attila, a soproni, a zalaegerszegi színház vezetése, a Zeneakadémia, plusz bónuszként a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója, Kovács Géza.

A döntést a szombathelyi közgyűlés hozza majd meg

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a pályázatokat előbb szakmai bizottság értékeli majd. Ez alapján a Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága, valamint a Gazdasági és Városstratégiai Bizottság megfogalmazza javaslatát, és várhatóan március 2-ai ülésén dönt Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése arról, hogy 5 éves megbízatással ki irányítsa 2017. október 1-jétől a Weöres Sándor Színházat.

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés