Székletnyomokat is találtak a balatoni halsütödék ellenőrzésekor

Tizenhárom vendéglátóhelyből csak kettőnél volt minden rendben.
 
 

Székletnyomokat is találtak a balatoni halsütödék ellenőrzésekor

Tizenhárom vendéglátóhelyből csak kettőnél volt minden rendben.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Székletnyomokat is találtak a balatoni halsütödék ellenőrzésekor

Tizenhárom vendéglátóhelyből csak kettőnél volt minden rendben.

A NÉBIH Szupermentára keresztelt termékteszt-sorozatában ezúttal tizenhárom Balaton környéki halsütödét ellenőriztek június utolsó napjaiban a hivatal felügyelői. A négynapos akció során vizsgálták az élelmiszerbiztonsági szabályok betartását, többek között a személyi és tárgyi feltételeket, a rendet, a tisztaságot, a személyi higiéniát, továbbá a raktáron lévő halkészletek nyomon követhetőségét, a halfajok és megnevezések azonosságát is. Vagyis, ha például fogast rendel a vendég egy étteremben, akkor valóban azt is tesznek e a tányérra.

A tizenhárom vendéglátóhelyből mindössze két esetben volt minden megfelelő

Öt helyen kisebb hiányosságok miatt az üzemeltetők figyelmeztetésben részesültek.

Öt üzletben viszont súlyos hibák miatt bírság kiszabására is sor került, melyek közül 1 esetben tevékenységet korlátoztak, két helyen azonnal felfüggesztették a működést, a hiányosságok felszámolásáig.

Két üzletben a NÉBIH Állami Halőri Szolgálata összesen több mint 100 kg halat vont ki a forgalomból nem megfelelő nyomon követés és a származást igazoló dokumentumok hiánya miatt.

Az ellenőrzések során összesen 1 millió 175 ezer forint élelmiszerlánc felügyeleti bírságot szabtak ki a NÉBIH felügyelői.

Mivel az ellenőrzések még a szezon elején, június utolsó hetében történtek, így a nyár kiemelt heteiben az ellenőrzött vendéglátóhelyek a hatósági intézkedéseknek köszönhetően a hiányosságok kijavítása után biztonságosan működtek.

A helyszíni szemlék alkalmával a hatóság szakemberei mintát vettek a késztermékekből, a raktárban található fagyasztott halakból, valamint különböző felületekről is, mint például a munkaasztalokról vagy a dolgozók kezéről. Ezek eredményeiből a vendéglátóhely tisztaságára lehet következtetni. Több mint 160 mintán mintegy 700 vizsgálatot végeztek a NÉBIH laboratóriumaiban. Megnyugtató, hogy valamennyi késztermék mikrobiológiai vizsgálata negatív, azaz jó eredményt adott, ugyanakkor a vizsgált 13 halsütőből csupán 2 helyen volt minden felület mikrobiológiai tisztasága megfelelő.

A vizsgált 13 halsütőből csupán két helyen volt minden felület mikrobiológiai tisztasága megfelelő

Két helyen 1-1 felületen penész jelenlétét, a többi halsütőben változó számban és előfordulással széklet és penész szennyezésre utaló mikroorganizmusok, illetve öt üzletben a dolgozók „tiszta” kezén Koaguláz pozitiv Staphylococcus aureus kórokozó baktériumok jelenlétét találták. Három helyszínen ezt a baktériumot megtalálták az élelmiszerekkel érintkező felületeken (adagolóeszköz, munkaasztal, hűtőszekrény) is. Ez a baktérium a helytelenül kezelt és tárolt élelmiszerekben elszaporodva baktérium méreganyagot úgynevezett baktérium toxint termel, ami ételmérgezés okozója lehet.

Az ellenőröket minden helyszínre elkísérte a NÉBIH mobil érzékszervi vizsgálóállomása is, így a képzett bírálóbiztosság azonnal elvégezte a frissen sült halak érzékszervi bírálatát is.

A kedveltségi vizsgálat során laikusok két csoportban – északi és déli csapatra osztva – pontozták a halsütödék fogyasztók oldaláról megítélhető felszereltségét, választékát, tisztaságát, a kiszolgálást és az összbenyomást, továbbá a kiszolgált, feltálalt sült hekk külső megjelenését, színét, illatát, ízét és állagát is.

A Szupermenta kedveltségi rangsora a laikus tesztelők összesített pontszámai alapján állt fel, amelybe a hatósági megítélés kivételesen nem számított bele. Bár a hatósági vizsgálat több hiányosságot feltárt, a vállalkozások ezeket kijavították a biztonságos működés érdekében.

A legkedveltebb halsütöde az Alsóörsön található Új Fogas Büfé lett

Összesítésben a vendéglátóhelyek és azok sült hekk termékeinek pontszáma alapján az északi part legkedveltebb halsütödéje az Alsóörsön található Új Fogas Büfé lett, míg délen a balatonlellei Nádfedeles bizonyult a legjobbnak. Második lett a balatonalmádi Jóbarátok Halsütöde és a balatonszemesi András büfé. Harmadik helyen zárt a Zánkán található Jegesmedve büfé, míg a déli oldalon a siófoki Kremánék halsütője végzett a dobogó harmadik fokán.

További információk és a részletes vizsgálati eredmények itt érhetőek el.

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés