Újabb magyar teljesítette a világ legkeményebb ultramaratoni futóversenyét

Lubics Szilvia szaunában edzve készült a 217 kilométeres sivatagi Badwaterre.
 
 

Újabb magyar teljesítette a világ legkeményebb ultramaratoni futóversenyét

Lubics Szilvia szaunában edzve készült a 217 kilométeres sivatagi Badwaterre.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Újabb magyar teljesítette a világ legkeményebb ultramaratoni futóversenyét

Lubics Szilvia szaunában edzve készült a 217 kilométeres sivatagi Badwaterre.

1974-ben egy Gábor Dávid nevű magyar férfi Al Arnolddal nekivágott a kaliforniai sivatagnak. Tervük, hogy végigfussák nem sikerült, Arnold azonban három év múlva megcsinálta. Ebből született meg a Badwater, amit Kónya Ákos, Pallos Judit és Vajda Zoltán után egy újabb magyar, Lubics Szilvia is teljesített.

A világ legkeményebb futóversenye

Bár Magyarországon egyre népszerűbb a futás - főként az egyszerűsége miatt, hiszen csak egy cipő kell -, az ultrafutás még a szurkolók között is rétegsportnak számít. Pedig igazi klasszisaink vannak ebben sportágban, az egyik közülük Lubics Szilvia.

Lubics 2003-ban, 29 évesen kezdett el futni, 2006 óta ultrafutó. Amatőr sportoló, főállásban fogorvos, három gyermek édesanyja. Többszörös magyar bajnok, először 2010-ben akasztották a bajnoki aranyat a nyakába 50 kilométeren. Még abban az évben elindult a Spartathlonon, a világ legismertebb ultramaratoni futóversenyén.

Mi is az a Spartathlon?

A világ egyik legkeményebb futóversenye. A versenyzők Athénból indulnak, a beérkezők pedig 246 kilométer után Spártában érnek célba, Leonidász szobránál - talán mondani sem kell, hogy Pheidippidész futásának legendája adja az alapot. Nevezni sem nevezhet akárki, az alábbi négy feltétel egyikét teljesíteni kell a nevezés évében, vagy az azt megelőző két évben:

10:30-nál jobb idővel teljesített egy száz kilométeres versenyt, korábbi Spartathlonon szintidőn belül eljutott a 172 kilométernél található Nesztaniig, sikeresen teljesített egy Spartathlont, teljesített bármilyen kétszáz kilométeres, vagy annál hosszabb versenyt.

Ha a nevezés megvan, utána szintidőn belül kell áthaladniuk a 75 ellenőrzőponton. A versenyzők többsége már itt kiesik. A Spartathlonon a verseny tisztasága miatt nincsen díjazás. Minden beérkező egy érmet kap, egy olajágból font koszorút, és ihatnak az Evrotasz folyó vízéből.

A Spartathlont egymás után hatszor teljesítette, 2011-ben, 2013-ban és 2014-ben elsőként, 2012-ben, 2015-ben pedig harmadikként ért célba. Emellett pályacsúcs tartó a Spartathlonon és az Ultrabalatonon is. 2016-ban megkapta a Magyar Becsületrendet.

Orbán Viktor

A Magyar Becsület Rend átadása // Award of the Hungarian Medal of Honour. „A közvélemény nemcsak a már-már transzcendens versenyteljesítményei okán kapta fel a fejét a Lubics Szilviáról szóló...

Lubics már korábban is említette, hogy elszeretne indulni a Badwateren, ami sokak szerint keményebb, mint a Spartathlon. A kaliforniai verseny 217 kilométer hosszú távja a Death Valley Nemzet Parkban lévő Badwater medencéből indul és a Mt. Whitney Portalnal ér véget. Mindeközben három emelkedő van, összesen 4450 méteres szintemelkedéssel. A legnagyobb nehézséget a hőmérséklet jelenti, nappal 45-50 fok is lehet. A felkészülést is ennek megfelelően alakította, konkrétan egy szaunába bepakolt futógépen futott.

Lubics Szilvia

Edzőtermem, avagy cél szentesíti az eszközt.

Egy versenyen száz fő indulhat, a helyeket meg kell pályázni. A verseny szintideje 48 óra, frissitőállomások nincsenek, ezt a versenyzőknek kísérőkocsikkal kell megoldaniuk. A beérkezők egy övcsatot kapnak, díjazás itt sincs.

Lubics Szilvi egyébként nem bízta a véletlenre a motivációt. A verseny előtt néhány héttel jótékonysági akciót hirdetett, ahol meglehetett vásárolni a verseny kilométereit. Az összegyűlt összegből a Nagykanizsai Gyermekotthon új sportpályáját építik majd fel.

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés