A fideszes médiahenger szinte az egész szombathelyi sajtópiacot letaposta

Pár év alatt jelentősen beszűkült a szombathelyi média.
 
 

A fideszes médiahenger szinte az egész szombathelyi sajtópiacot letaposta

Pár év alatt jelentősen beszűkült a szombathelyi média.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

A fideszes médiahenger szinte az egész szombathelyi sajtópiacot letaposta

Pár év alatt jelentősen beszűkült a szombathelyi média.

Kétségtelen, hogy a rendszerváltás időszaka, majd a következő mintegy húsz év a magyar média aranykorának számított, országosan és helyileg is, sokszínű és változatos volt a kínálat. Ám 2010 után elindult a Fidesz médiahengere, és amit csak lehetett, letaposott, bedarált. Ha csak a megyei lapokra gondolunk, nincs megállás, miután Mészáros Lőrinc tavaly októberben bevásárolta magát a Médiaworksbe. Rövid idő alatt Fideszhez közeli cégek vásárolták fel az ország összes megyei napilapját.

Július végén még így nézett ki a nyomtatott megyei napilapok piaca:

Azóta, ahogyan egy hónapja írtuk, Andy Vajna vetett szemet a Lapcomra, és ezzel a Győr-Moson-Sopron és Csongrád megyei napilapokra, a Médiatanács engedélyét már megkapta a vásárlásra. A Russmediát pedig az a Heinrich Pecina vette meg, aki a Mediaworks tulajdonosaként bezáratta a Népszabadságot, majd a céget átjátszotta Mészáros Lőrincnek. Pecinát egyébként az osztrák bírság egy hete csalás és hűtlen kezelés miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Mészáros Lőrincé lett a szombathelyi nyomtatott lapok többsége is

Ha Szombathelyt nézzük, hasonlót látunk. A nyomtatott lapok piacán egyeduralkodó a Vas Népét is kiadó PLT, ami már a Médiaworkshoz, vagyis Mészáros Lőrinchez tartozik. A Vas Népe olvasottsága csökken ugyan, de nincs vetélytársa. Halmágyi Miklós lapkiadó-főszerkesztő és Mehlhoffer Tamás főszerkesztő bő két héttel ezelőtti elbocsátása előtt, gyakorlatilag pár év alatt távozott az egész korábbi szerkesztőség, úgy tűnik, belesimultak a fideszes médiagépezetbe.

A PLT-s birodalomnak több terméke is van, a mintegy 45 ezres példányszámban kiadott Vas Népe mellett ott az 5500 példányban megjelenő Vasárnapi Vas Népe is. 37 ezer példányban adják ki az ingyenesen terjesztett Szombathelyi7Nap című hetilapot, amiről érdemes részletesebben beszélni.

A Savaria Fórummal való elégedetlenségük miatt (a külsős kiadó által működtett, nagy múltú hetilap nem állt be a sorba) a fideszes önkormányzat által alapított, városi tulajdonú Médiaközponttal 2013-tól egy másik hetilapot adattak ki, a Szombathelyi7-et. Ez a lap az önkormányzattól, azaz közpénzből kapott támogatást, később kiderült, hogy így is évi húszmilliós veszteséget termelt.

Tarolnak Hende Csaba bizalmi emberei

Miután a Savaria Fórum kiadója megnyerte az évek óta húzódó pert az önkormányzattal, és ezzel visszakapta annak pénzügyi támogatását, a Médiaközpont befagyasztotta a Szombathelyi7 című lapot.

Nem sokkal később aztán a PLT indított egy ingyenes hetilapot, a feljebb már említett Szombathelyi7Napot, ami egy az egyben átvette Médiaközpont korábbi lapjának szerepét. Külön érdekesség, hogy a lapnak az a Cseszkó Tamás a lapigazgatója és felelős szerkesztője, aki korábban Hende Csaba fideszes országgyűlési képviselő helyi sajtósa volt, ez év tavaszán jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték költségvetési csalás miatt.

Nyomtatott helyi tartalommal még a Lokál című ingyenes lap jelentkezik - sok helyen olvasható még az országban, a mindenhol ugyanolyan országos tartalmakhoz rakják az érintett terület helyi híreit - , ami a Fidesz tanácsadója, Habony Árpád lapcsoportjának a tagja, ehhez simuló tartalommal. És van a Savaria Fórum, amit 2007 óta egy gazdasági társaság ad ki, és igyekezett függetlenségét megőrizni. De a szerződése ez év végén lejár, nem tudjuk, hogyan folytathatják.

A polgármester fotóalbuma és eseménynaptára

Azt gondolhatnánk, hogy az internetes média sokkal bővebb és változatosabb. De itt is inkább beszűkülés látható. A város hivatalos oldala, a szombathely.hu is közöl híreket, de ahogyan pont egy éve írtuk, gyakorlatilag Puskás Tivadar polgármester fotóalbumaként és eseménynaptáraként szolgák.

Az interneten továbbra is létezik a már említett Szombathelyi7, a szombathelyi7.hu-t az önkormányzati tulajdonú Médiaközpont működteti, gyakorlatilag a városi tévé híreiből, a tévének is van saját oldala, az sztv.hu. Tartalmuk erősen városvezetés-párti, erre állítólag Horváth Zoltán, Hende Csaba helyi sajtóügyeinek intézője vigyáz.

Természetesen a PLT is működtet online oldalt, ez a vaol.hu. Irányvonala megegyezik a Vas Népéével, amúgy is a megyei napilap cikkeiből táplálkozik. Itt van az első összefonódás, a Médiaközpont és PLT rendszeresen közli egymás híreit.

És, ha már összefonódás, meg kell említeni a frisss.hu-t, ami mindig is jobboldali volt, de az utóbbi egy évben ez sokkal jobban látható. Azóta, hogy a már említett Horváth Zoltán lett a tulajdonos kft. ügyvezetője. A lap (a Frisss FM-mel együtt) egyébként annak a Koroknai Róbertnek a tulajdonában van, akinek másik cége a Swietelskyvel konzorciumban építi át a szombathelyi Berzsenyi teret és környékét. Az összefonódásról és a politikai propaganda előretöréséről éppen pár napja írtunk.

Ha jön a központi kérés, nincs ellenőrzés

A frisss.hu rendszeresen átveszi az országos kormánypárti média cikkeit, sokszor ellenőrzés nélkül, így fordulhatott elő, hogy a Nyugat.hu egyik külső munkatársának feleségéről azt írták, hogy letartóztatták, miközben otthon főzte az ebédet, átvéve egy kormánypárti lap cikkét. Miközben elég lett volna egy telefon a hír leellenőrzésére.

Régóta létezik az alon.hu. és a vaskarika.hu. Előbbi régebben tényleg híroldalként működött, de az utóbbi években karcsúsítottak, ritkán frissülnek, a direkt politikai anyagoktól távol tartják magukat. A vaskarika.hu pedig kulturális portál, pozitív hangvétellel.

És vagyunk mi, a Nyugat.hu. 1999 óta, és igyekezünk megtartani szabadelvű, Európa-barát hangvételünket. Kiadónk egy civil egyesület, aminek tagjai közt főként a lap munkatársai vannak.

Három vallási rádió és a fideszes szócsövek

Érdemes még megemlíteni a helyi rádiókat, itt tapasztalható a legkézzelfoghatóbban a beszűkülés. Volt itt Rádió Szombathely, az első szombathelyi kereskedelmi rádiónak aztán lejárt a szerződése. Volt egy Nyugat Rádió, ami közműsor-szolgáltatóként működött, de jogszabályi változásokkal lehetetlenítették el. Volt több kisközösségi adó, de ezek is sorra elhallgattak.

Most van a Frisss FM, a frisss.hu partnere, ugyanazzal a tulajdonossal, ügyvezetővel és hangvétellel. Szombathely körzetében fogható még az erősen jobbos Lánchíd Rádió, és három vallási adó, az evangélikus, helyben szerkesztett Credo Rádió, valamint a Katolikus Rádió és a Mária Rádió. És, persze, foghatóak a közszolgálati, állami rádió csatornái. Ennyi.

Alig van olyan, helyben szerkesztett, helyi hírekkel foglalkozó médium, amit még nem darált be a fideszes daráló. Ilyen a szabad sajtó 2017-ben, Szombathelyen.

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés