Megállt a nagy fekete autó az Index előtt

Majd a kormány eldönti, kell-e független, ellenzéki sajtó.
 
 

Megállt a nagy fekete autó az Index előtt

Majd a kormány eldönti, kell-e független, ellenzéki sajtó.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Megállt a nagy fekete autó az Index előtt

Majd a kormány eldönti, kell-e független, ellenzéki sajtó.

Az alábbi fénykép 2011-ben készült az Európai Parlamentben, mikor is a képviselők a magyar médiatörvény ellen tiltakoztak.

Az már akkor látható volt, hogy nem a maga a médiatörvény veszélyes, hanem az a gondolkodásmód, ami a Fidesz-kormányokat jellemzi.

Hogy pontosan mire is fut ki játék, mi is Orbán Viktor egyszemélyes produkciójának a valódi célja - egyáltalán van-e valami azon kívül, hogy minél nagyobb hatalmat szerezni? -, az nem teljesen világos.

Az viszont nyilvánvalóan a terv része, hogy saját karámba kell terelni, el kell hallgattatni, be kell darálni, pályán kívülre kell szorítani minden jelentős, befolyással bíró médiát.

Ennek a része volt a megyei TV2, az Origo, a Figyelő, a megyei napilapok eistandolása, a Népszabadság, a Magyar Nemzet ellehetetlenítése, a helyi rádiók lenyúlása és annyi minden más.

Egy-egy újság megszállásához nem kellenek rohamosztagosok, verőlegények, még csak őrző védő káefték sem.

Elég hozzá egy maroknyi jó ügyvéd, a piac ismerete és végtelen gátlástalanság.

Ezen elegy hatékony használatával simán el lehet lehetetleníteni bármilyen médiát, főleg úgy, hogy a másik, a propaganda- és lakájoldalra annyi pénzt – köztünk jelentős mennyiségű közpénzt – lehet átcsoportosítani, amennyi csak kell, sőt még annál is többet.

Tegnap este a Fidesz fekete autói megállak a legbefolyásosabb magyar hírportál, az Index bejáratánál.

A roppant szövevényes, és a kívülállók számára csak nehezen követhető történet lényege az, hogy az Index hirdetéseit, bevételeit intéző cégeket megvette két magánember. Az előzményekből, a vásárlók személyéből és megannyi egyéb apró jelből szinte biztosra lehet mondani, hogy nem maguknak vásárolták. Hanem akkor kinek?

Ráadásul az Indexet működtető alapítványnál is gyanús mozgások vannak. (Aki kíváncsi a részletekre, érdemes átbogarásznia a 444.hu írását.)

Hogy a fiúk mikor szállnak ki a fekete autóból, mikor és hogyan kopognak be, az nehezen kiszámítható.

Lehet, először csak bemennek, körülnéznek, kérdezősködnek, elvisznek egy-két bútordarabot, beteszik a magukét, aztán majd megint visszajönnek, megint variálnak valamit, közben egy-egy lakó kiköltözik, mert nem tetszik nekik a zebracsíkos heverő és a falakra aggasztott új portrék.

De az is lehet, a fiúk betörik az ajtót, azonnali hatállyal kikergetnek mindenkit, az ablakon át látványosan a szemeteskonténerekbe szórják a berendezést, az ajtót százas szöggel beszegelik majd lepecsételik.

Hogy erre mi lesz a lakók reakciója, az nehezen kiszámítható, de nagy reményeink le legyenek: nincsenek egy súlycsoportban a felek.

Többek között ezért is olyan gyomorforgató és vészjósló ez a látszólag jelentéktelen üzleti tranzakció. Hogy hol végződik a hatalommal élés és hol kezdődik a visszaélés gyakorlata, az persze nagyon képlékeny, de az a Fidesz-szavazó, aki rendben találja ezt a folyamatot és magát a konkrét történetet, az, azt kell mondjam, véglegesen eltévedt Magyarországon.

Kár. Kár értünk.

(Ui.: Ja igen, még egy apróság, amire a Reddit hívta fel a figyelmet: Tessék megnézni a fotón az európai képviselők által feltartott táblákat és az azokon levő sajtótermékek nevét. Mi is lett velük azóta?)
 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés