Teliszemetelt erdő Szombathelyen 

Megvan, miért hullik nejloneső a szombathelyi erdőre

Megszólalt a SZOVA a szemetes nejlonerdővel kapcsolatban.
 
 

Megvan, miért hullik nejloneső a szombathelyi erdőre

Megszólalt a SZOVA a szemetes nejlonerdővel kapcsolatban.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Megvan, miért hullik nejloneső a szombathelyi erdőre

Megszólalt a SZOVA a szemetes nejlonerdővel kapcsolatban.

Pénteken írtunk arról, hogy egy szombathelyi erdőben, a Regionális Hulladéklerakó telepe mellett nejlonhulladék és zacskók százai terítik be a növényzetet az avartól a fák csúcsáig mindenhol. A képek és a videó alapján is elég könnyen következtethetünk a szennyezés forrására, a közeli szeméttelepre. Kerestük is a SZOVA Nonprofit Zrt-t, megérkezett válaszuk.

Levelükben elismerték, hogy a nejlonhulladék egy része az Erdei iskola úti Hulladéklerakó telepről kerül a területre, méghozzá úgy, hogy

a kukásautók ürítésekor a szél rendszeresen belekap a műanyagzacskókba és sajnos sok esetben a telepen kívülre repíti azokat.

Joggal merül fel a kérdés, hogyan próbálják megakadályozni az efféle szemetelést.

„A jogszabályban foglaltaknak megfelelően naponta földdel, vagy törmelékkel takarjuk az újonnan beszállított hulladékot. Ennek éppen az a célja, hogy a már összetömörített szemétre került súly megakadályozza a szél munkáját. Mobil papírfogó hálókat is alkalmazunk a telepen, ezen is fennakad a könnyű súlyú hulladék.”

Mint írják, a hálóra azért van szükség, mert a telepet körülvevő kerítés már nem fogja meg a szálló szemetet, hiszen a jelenleg használt hulladékdomb 17 éves működése óta a folyamatos tömörítés ellenére is a fák lombkoronaszintjéig, 20 méteresre nőtt.

A takarás és a papírháló hatékonyan akadályozza meg a már tömörített hulladék telepen kívülre kerülését.

A kukásautók ürítésekor kirepülő nejlonhulladék visszatartására viszont sajnos nincs megfelelő eszköz.

A SZOVA a látszat ellenére rendszeresen takarítja az erdőt

Az avarszinttől 2 méteres magasságig terjedő zónában a SZOVA Nonprofit Zrt. munkatársai gyűjtik össze a zacskókat kézi erővel, heti rendszerességgel. Az ennél magasabban lévő nejlonhulladék eltávolításához emelőkosaras munkagépet rendel a cég, negyedévente 4-5 munkanapon át takarítják a lombkorona szintet.

Kereskedelemből és vendéglátásból származó hulladék az erdő közepén

Ahogy előző cikkünkben jeleztük, az erdei hulladéktenger egy része nem a telep működése miatt keletkezik, hanem valakik rendszeresen és direkt ezen a területen rakja le szemetét. Persze illegálisan. Dr. Varsányi Péter, a Szombathelyi Közterület-felügyelet igazgatója már pénteken is beszélt arról, hogy nehéz visszanyomozni az ilyen hulladékkupacok forrását. A SZOVA-t is megkérdeztük ugyanerről, hasonlóan nyilatkoznak erről: „A környéken lévő ingatlanokat használók is az illegális hulladéklerakók között lehetnek, de valószínűleg célzottan is hoznak a hulladékot a területre, mert ipari, illetve a kereskedelemből, vendéglátásból származó hulladék is akad a halmokban.”

„Folyamatos tájékoztatással hívjuk fel a lakosság figyelmét arra, hogy az illegális hulladéklerakás bűncselekménynek minősül és hogy a szabályokat betartva milyen lehetőség van a hulladék elhelyezésére, valamint tiltó táblákat helyezünk ki a problémás pontokra” - derül ki a SZOVA válaszából.

Hogyan szabadulhatunk meg legális módon a szemetünktől?

„A háztartási hulladék kizárólag közszolgáltatási szerződés alapján szállítható el, azt sem az Erdei iskola úti lerakó telepen, sem a Körmendi úti Hulladékudvarban nem lehet leadni. Amennyiben annyi szemét keletkezik, ami a gyűjtőedénybe nem fér, azt SZOMHULL logós fekete zsákban lehet a kuka mellé tenni. A zsákot a SZOMHULL Nonprofit Zrt. ügyfélszolgálatán lehet igényelni. A szelektív hulladéktól a szelektív gyűjtőszigeteken szabadulhat meg a lakosság, illetve a házhoz menő szelektív zsákos gyűjtés során szedik össze munkatársaink.”

A Körmendi úti hulladéklerakó telepen minden szombathelyi évente háromszor helyezhet el építési törmeléket, illetve három alkalommal úgy nevezett lim-lom hulladékot. A szelektív lerakási lehetőségekről itt írtunk bővebben.

Kíváncsiak voltunk arra is, éves szinten mennyi illegális hulladékot számolnak fel Szombathelyen. A számok elgondolkodtatóak:

éves szinten 60 tonnányi illegálisan lerakott hulladékot számolnak fel Szombathelyen.

Ennek 15 százaléka szelektív szigetekről származik, magyarul sok nem oda valót már nem visznek tovább az emberek, hanem egyszerűen elszórják a kuka mellett.

A SZOVA tájékoztatása szerint az illegális hulladék 30-35 százalékát a hulladékkezelő telepek közvetlen vonzáskörzetéből takarítják el.

Az önkormányzati tulajdonú, vagyis az adófizetők pénzéből működő cég szerint az illegálisan elhelyezett hulladék összegyűjtése és kezelése éves szinten 7,5–9 millió forint többletköltséget jelent.

A SZOVA azt írja, a város területén szinte folyamatosan zajlik az illegális hulladéklerakó helyek felszámolása, de sajnos a szombathelyiek egy része nem szabálykövető módon válik meg hulladékától, veszélyeztetve ezzel a környezetet és a környéken élők egészségét is. Érintett ebben a belváros, a szelektív hulladékgyűjtő szigetek környéke, a peremkerületek, de a parkok és az erdős területek is.

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés