Az idei Oscar-gála legnagyobb nyertese a Holdfény volt, mégsem beszél erről senki

Elcserélt borítékok ide vagy oda, végre egy olyan film nyert, aminek még évtizedek múlva is fontos lesz a mondanivalója.
 
 

Az idei Oscar-gála legnagyobb nyertese a Holdfény volt, mégsem beszél erről senki

Elcserélt borítékok ide vagy oda, végre egy olyan film nyert, aminek még évtizedek múlva is fontos lesz a mondanivalója.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Az idei Oscar-gála legnagyobb nyertese a Holdfény volt, mégsem beszél erről senki

Elcserélt borítékok ide vagy oda, végre egy olyan film nyert, aminek még évtizedek múlva is fontos lesz a mondanivalója.

Habár az összecserélt borítékok mellett nehéz volt labdába rúgni az éppen egy hete történt Oscar-gálán, azért egy dologról mindenki elfeledkezett. Az év legjobb filmjéért járó díjat a Holdfény nyerte, ami nem csak azért nagy szó, mert a szereplőgárda szinte csak afro-amerikaiakból áll, hanem mert ez az első olyan film, aminek a fő témája a melegek helyzetével foglalkozik.

Az évek során a díjátadót sokan kritizálták, hogy a legjobb filmnek járó díjat sosem olyan filmek kapják, amiben a fő karakterek melegek. Persze, mondhatjuk azt, hogy a legjobb szereplőért járó díjakat szinte mindig ilyen filmek zsebelték be, de sokan úgy látják, hogy ezzel egyáltalán nem a filmek témáját díjazták.

Amire talán még mindenki emlékszik

Ott volt például a Túl a Barátságon. 2006-ban a legesélyesebb filmnek gondolták, aztán az Ütközések elhappolta előle a legjobb filmnek járó díjat. A film nyolc Oscarra is esélyes volt, de a végén csak hármat kapott meg ezek közül. Heath Ledger-t is jelölték a legjobb férfi főszereplő kategóriájában, de végül csak a halála után, 2008-ban kapta meg az őt megillető Oscart a Sötét Lovagban nyújtott alakításáért.

Kisebb port kavart aztán Jared Leto, amikor 2014-ben egy HIV-pozitív transznemű nőt alakított a Mielőtt meghaltamban. Habár az alakításáért ő megkapta az aranyszobrot, sokan nem örültek annak, hogy egy heteroszexuális férfi játszotta el a szerepet, amikor Hollywood tele van transznemű színészekkel, akik nem találnak munkát.

De megemlíthetnénk Tom Hankst is, aki a legelső Oscar-ját egy olyan filmért nyerte, amiben egy homoszexuális férfit alakít. Hanks egy olyan karaktert formált meg, akit kirúgtak, amikor kiderült, hogy HIV-pozitív. Sean Penn pedig a második Oscar-ját kapta a Milk-ben alakított karakteréért, aki Kalifornia az első nyíltan meleg képviselője volt.

A nőknek még ennél is nehezebb a helyzete

A leszbikusokat bemutató filmek is hasonló ellátásban részesültek a díjátadón. Kétszer is fellázadtak az emberek, amikor ilyen témájú filmeket hagytak figyelmen kívül az Akadémia tagjai. Az első az Annette Bening és Julian Moore főszereplésével készült A gyerekek jól vannak, a második pedig a két éve bemutatott Carol volt. Az előbbi film legalább egy Golden Globe-ot be tudott zsebelni, de a Carol a 6 Oscar-jelöléséből egyet sem tudott díjra váltani.

Persze minden alól van egy kivétel, ebben az estben ez az 1969-ben bemutatott Éjféli Cowboy, hiszen ez az alkotás megkapta a legjobb filmnek járó díjat, miközben a központi karakter feltételezhetően meleg. De ezt tényleg csak feltételezni lehet, hiszen a filmben sosem mondják ki konkrétan, hogy a főszereplő melyik csapatban játszik, csak utalnak rá. Az Éjféli cowboy egyébként abban is újító volt, hogy ez volt az első korhatáros film, ami megkapta a legnagyobb Oscar-díjat.

Jelzésértékű volt az idei nyertes

Szóval ezért is nagy dolog az, hogy a Holdfény idén nyerni tudott. Tarell Alvin McCraney, aki a film forgatókönyvét írta, azt mondta, hogy ezt a filmet azoknak a fekete, vagy barna kisfiúknak, kislányoknak ajánlja, akik sosem láthatták magukhoz hasonló embereket a filmvásznon. De ha az idei Oscar-gálából tanultunk valamit, akkor az az, hogy ez a helyzet a következő években változni fog.

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés