Most akkor tényleg pogányok leszünk, ha október 31-én jelmezekbe öltözünk?

És szegény csokigyűjtögető amerikai gyermekek is pokolra kerülnek?
 
 

Most akkor tényleg pogányok leszünk, ha október 31-én jelmezekbe öltözünk?

És szegény csokigyűjtögető amerikai gyermekek is pokolra kerülnek?
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Most akkor tényleg pogányok leszünk, ha október 31-én jelmezekbe öltözünk?

És szegény csokigyűjtögető amerikai gyermekek is pokolra kerülnek?

Itt van október 31-e, azaz Halloween, és mint minden évben, idén is egymásnak estek az emberek a közösségi oldalakon. A vita központjában az áll, hogy az emberek nem tudják eldönteni, hogy mennyire számít pogány ünnepnek maga a Halloween. Sátánista lenne mindenki, aki ma akár egy horrorfilmet is megnéz?

Honnan jött ez a Halloween?

Október 31-e eredetileg a kelták ünnepnapja volt, ezen a napon a halál istenének mutattak be áldozatokat a druidák. Később a rómaiak is átvették a szokást, igaz eléggé nagyot csavartak rajta, hiszen ezen a napon ördögűzési rítusokat hajtottak végre. A kelták szerint október végén a holtak visszatérnek a földre, a rómaiak pedig abban hittek, hogy ezen a napon kiűzhetik a rosszakaratú szellemeket a házaikból.

A kereszténység elterjedésével a keresztény ünnepeket a pogány szokásokhoz igazították, ezért lett november elseje mindszentek, november másodika pedig a halottak napja. Mindszentekkor az üdvözölt lelkeket ünnepeljük, halottak napján pedig azokat a szeretteinket, akik a tisztítótűzben várják a megváltást.

A protestáns keresztények számára is jeles nap a mai, hiszen a hagyomán szerint Luther Márton ezen a napon függesztette ki a wittenbergi vártemplom ajtajára a 95 tételét.

Mára már nem táncolnak druidák a tábortűz körül

Az angolszász országok máig megtartották a Halloween hagyományát, aminek legjobban a gyerekek örülnek. Ilyenkor ugyanis a legfurább jelmezekbe öltözve járják az utcákat, mindenhova becsöngetnek, majd kapnak valamilyen édességet. A tinik inkább jelmezes házibulikat szerveznek, ahol mindenki csattrészegre issza magát. A felnőttek meg várják a gyermekeket, hogy édességeket adjanak nekik, különben reggelre körbetekerik a házat vécépapírral.

A Halloween mára már a magyar köztudatba is beszivárgott, de a szokásokat nem vettük át, leszámítva néhány jelmezes bulit, kifaragott tököt, meg halloweeni cukorkát. Az emberek nagy része azonban még mindig az ördögűző ősöket látja a töklámpások mögött, ezért úgy félnek tőle, mint a tűztől.

Önök mit gondolnak? Ártatlan hagyomány, vagy a sátánisták nagy napja? Szavazzanak!

Pogány ünnep lenne a Halloween? (lezárva)

 
 • 20   Igen, mindenki pokolra kerül, aki ma valami "halloweenes" dolgot csinál!

   
 • 156   Dehogyis! Egy ártalmatlan hagyomány.

   
 • 42   Szerintem csak az édességgyártó cégek találták ki, hogy növeljék az eladásokat.

   
 • 2   Még sosem hallottam a Halloweenről.

   
 • 33   Sátánista vagyok, erről nem nyilatkozhatok.

   
 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés