Nem csak az oroszok, de Orbán Viktor más kedvenc országai is befolyásoltak választásokat

A Freedom House friss jelentése szerint.
 
 

Nem csak az oroszok, de Orbán Viktor más kedvenc országai is befolyásoltak választásokat

A Freedom House friss jelentése szerint.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Nem csak az oroszok, de Orbán Viktor más kedvenc országai is befolyásoltak választásokat

A Freedom House friss jelentése szerint.

A demokráciával és emberi jogokkal foglalkozó, több mint hetven éves civil szervezet legújabb kutatása szerint nem csak Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin országa, de legalább 17 másik állam is előszeretettel alakítja manipulációval és dezinformációval a választásokat.

Michael J. Abramowitz, a Freedom House elnöke szerint eddig valóban Oroszország és Kína járt az élen a politikai propaganda terjesztésében, de ez mára globális jelenséggé vált, de ezeknek a gyorsan terjedő technikáknak a hatásai „pusztító méreteket ölthetnek.”

A vizsgált 65 ország közül 30-at találtak olyannak, ami "véleményformálók hadait" alkalmazza, hogy a kormányzati porpagandát nyomja online. Köztük például a Fülöp-szigeteket, aminek vezetőjéhez, a véres kezű Rodrigo Duertéhez Szijjártó Péter magyar külügyminiszter látogatott el első európaiként, vagy Törökországot, amit Orbán Viktor egyenesen Magyarország barátjának nevezett, miközben az elmúlt években ott felfejlődő aggasztó antidemokratikus és iszlamizációs tendenciákról, és a vezető Erdogannal szemben kritikus hangok elhallgattatásáról és bebörtönzéséről cikkek garmadája szól.

2016-ban még "csak" héttel kevesebb, azaz 23 ország esetében mutatták ki, hogy olyan tömegbefolyásoló eszközöket alkalmaz, ami alulról szerveződő véleményként adja el magát, holott valójában a kormányzati gépezet része. A Freedom House jelentése szerint ez a gyakorlat mára jelentősen elterjedt és technikailag finomodott, internetes (ro)botokkal, propaganda-tartalmat előállítókkal,

és álhíroldalakkal, amik úgy használják ki a közösségi médiát és a kereső algoritmusokat, hogy minél többek szeme elé kerüljenek, és észrevétlenül belesimuljanak a megbízható tartalmak közé.

Egyébként, csak hogy számszerűsítsük a két fenti országpéldát: a filippínóknál napi potom tíz dollárt fizetnek az oroszokhoz hasonló internetes trolloknak, hogy kamu profilokkal Duerte-támogató üzenetekkel bombázzák a közösségi oldalakat, a török kormánypárt pedig állítólag hatezer embert is foglalkoztatott ugyanilyen feladatra.

A trollok alkalmazásán túl egyre több kormány korlátozza időnként a mobilhasználatot az országában, gyakran kisebbségek lakta térségekben, mint amilyen a kínaiak szemében Tibet, vagy az etiópiai oromók által benépesített területek, de limitálják a hozzáférést az élő videóhoz is, ami a Facebook egyik legutóbbi újítása.

Ugyanakkor azt is kiemeli a jelentés, hogy a bátrabb netezők és a webes újságírók elleni valódi, fizikai támadások száma is drámaian megnőtt az elmúlt években, konkrétan 50 százalékkal nőtt azoknak az országoknak a száma, ahol ilyen esetek történtek. Az internetes szólásszabadság leglátványosabb romlását tavaly nyár óta Ukrajna, Egyiptom és Törökország produkálta.

Magyarország, ahol a kormánypárt bedarálta magának a sajtót

És csak hogy Magyarország felé is elkanyarodjunk: a jelentés, ami teljes egészében itt pörgethető végig, hazánkat azon országok közé sorolja, ahol ez az online szabadság bizony összébb szűkült az elmúlt évben:

És azt is külön kiemelik, ha rákeresünk a Hungary szóra, hogy az orosz mintához hasonlóan nálunk is megtörtént, hogy az Orbán-kormány magáévá tett lapokat és médiatermékeket, hogy aztán gyorsan a saját képére formálja azokat.

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés