A Személyes című fotókiállítás a Savaria Múzeumban 

Nem ehhez szoktunk, de ha ilyen lenne minden kiállítás, többen járnának múzeumba

Két nap múlva nyílik a Savaria Múzeum legújabb kiállítása, és nagyon jó szívvel számolunk be róla.
 
 

Nem ehhez szoktunk, de ha ilyen lenne minden kiállítás, többen járnának múzeumba

Két nap múlva nyílik a Savaria Múzeum legújabb kiállítása, és nagyon jó szívvel számolunk be róla.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Nem ehhez szoktunk, de ha ilyen lenne minden kiállítás, többen járnának múzeumba

Két nap múlva nyílik a Savaria Múzeum legújabb kiállítása, és nagyon jó szívvel számolunk be róla.

Leginkább ezért:

elképeszetően értékes társadalomábrázolása van a száz évvel ezelőtti Szombathelynek nem ilyen színvonalú prezentálást szoktunk meg vidéki múzeumoktól végre nem csak abból akar megélni a város kultúrtörténete, hogy mennyire büszkék vagyunk arra, hogy minket a rómaiak alapítottak meg ez az egész együtt teszi alkalmassá arra, hogy olyanok is betegyék a lábukat a múzeumba, akik eddig csak a parkjáig, vagy addig sem jutottak

Csapláros Andrea a múzeumban tartott sajtótájékoztatón beszélt a - most írjuk le utoljára ezen a ronda nevén - Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum idei programjairól.

A két éve elkezdődött tematikus rendszert folytatja a Savaria Múzeum és társintézményei: korábban az Adria, illetve Szent Márton témájában adták egymásnak a stafétát a szombathelyi kiállítóterek, idén a fényképezés lesz a fő téma, innen is a sorozat címe: Fényérzék. Megjegyezte azt is, hogy a korábbiakkal ellentétben, ez a kiállítássorozat első sorban a szombathelyiekhez szól.

A Fényérzék első kiállítása a Személyes címet viseli, ami tematizálva, de roppant érzékenyen és látványosan mutatja be az előző századforduló Szombathelyét, az akkori mindennapi élet apró történetetit.

Kelbert Krisztina, a kiállítás kurátora elmondta, három tényező lebegett előttük a tárlat összeállítása során:

A helyi fotográfia története: egy idővonalon látható az összes iparengedéllyel működő szombathelyi fotós az 1850-es évektől az 1960-as évekig. Kelbert Krisztina elmondta, lehetőleg mind a 84 fotós munkásságát próbálták legalább egy fotóval illusztrálni a timeline falon.

A várostörténet: A modernizálódó, polgárosodó Szombathely száz évnyi mindennapjai elevenednek meg a több mint 400 fotón. Ezeket kis kukucskálókon, illetve óriási nagyításokon tanulmányozhatjuk.

A személyes pillér: A kiállítás készítői igyekeztek a képek mögé látni, így azoknak nem csak művészi értéke jelenik meg, de személyes életutak is kirajzolódnak.

Ha végigsétálunk a tárlaton, vagy csak belekukkantunk a nyugatos galériába, rögtön szemet szúr a két évvel ezelőtti Szemtől Szemben-kiállításhoz hasonló stílus, ami nem véletlen: ez a tárlat is mélyen merít a Knebel-dinasztia hagytékából. A Knebel fényirda 1861-től 1963-ig dokumentálta a város eseményeit, vele együtt az épületek és a társadalom változását is. A másik hasonlóság abból adódik, hogy ezt tárlatot is Kelbert Krisztina hozta tető alá és a látványvilágot is ugyanaz a Kassai Ferenc álmodta meg, aki két éve az Iseumban.

A kiállítás akár egy gyors látogatásra is alkalmas, de higgyék el, sokkal érdemesebb odalépni a képekhez és részleteiben megnézni: a kis kukkolón keresztül egy egészen intim térbe kerül a nézelődő.

A Savaria Múzeum fotókiállítása csütörtökön 17 órakor nyílik, és egészen december 21-ig tekinthető meg.

A Fényérzék-sorozat két hét múlva a Szombathelyi Képtárban folytatódik, a június 1-jén nyíló Fotoszintézis című tárlattal, majd szintén júniusban, a Vasi Skanzenben a szalafői kerített házban nyílik a Képátmenetek című néprajzi fotókiállítás. A sorozat aztán egy régészeti témájú kiállítással az Iseumban zárul augusztusban.

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés