Nő az esély 

Kemény volt, de megérte

Tíz roma asszony vehette át ma OKJ-bizonyítványát Szombathelyen a Nő az esély társadalmi felzárkóztató program révén.
 
 

Kemény volt, de megérte

Tíz roma asszony vehette át ma OKJ-bizonyítványát Szombathelyen a Nő az esély társadalmi felzárkóztató program révén.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Kemény volt, de megérte

Tíz roma asszony vehette át ma OKJ-bizonyítványát Szombathelyen a Nő az esély társadalmi felzárkóztató program révén.

Az Országos Roma Önkormányzat és a Türr István Képző és Kutató Intézet közös projektje, amit az Európai Unió is támogat, azt tűzte ki céljául, hogy versenyképes képzést biztosítson ezer roma asszony számára.

Ezzel a végzettséggel a roma asszonyok olyan szakmai képesítést szerezhetnek, aminek a segítségével szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi területeken helyezkedhetnek majd el. A projekthez szorosan kapcsolódó TÁMOP B2-es pályázat a képzésen végzettek munkába lépését segíti majd egy év támogatott foglalkoztatással.

Segítség a munkaerőpiacon

Ma tíz roma asszonynak adták át OKJ-bizonyítványát. A projekt lényege, mint Kiss Sándortól, a TTKI Szombathelyi Igazgatóság képzési osztályvezetőjétől megtudtuk az, hogy segítséget nyújtson a hátrányos helyzetűeknek a munkaerőpiacon való elhelyezkedésre.

Személyes élményként megjegyzi, hogy mikor az első napon betévedt a képzésre, bizakodás és félsz fogadta, no meg eltökéltség, hogy aki itt megjelent, az bizonyítványt fog szerezni. Mint elmondta, ebben ő egy pillanatig sem kételkedett.

Ipacs László, az Országos Roma Önkormányzat projektmenedzsere azt mondta, ez valójában ünnep, hiszen ez az első hosszú képzés bizonyítványosztása. A projekt neve pedig azért lett Nő az esély, mert már az itt, Szombathelyen végzettek között is van olyan, aki el tudott helyezkedni a megszerzett képesítésével, piaci alapon.

A program 2012-ben indult, 1,5 milliárd forintos költségvetéssel, és a célja ezer roma nő képzése volt. Ezt még túl is lépték: végül 1025 fővel indultak meg a képzések, közülük pedig már közel 600-an végeztek.

Ipacs László még azt is kiemelte, hogy bár a képzés számaiba bele volt kalkulálva egy 25%-os lemorzsolódás, ez nem következett be: a tanfolyamokat elhagyók száma Vas megyében például nem érte el a 10%-ot. És ezt meg is köszönte a jelenlevő asszonyoknak: hogy kemény munkájukkal és viselkedésükkel példát állítanak a jövőbeni képzések és képzettek elé.

Kemény képzés, de megéri

A TTKI területi koordinátora, Sziklai Katalin már 14 éve dolgozik munkahelyén, de most először volt jelen egy projekt születésétől annak egészen a végéig. Mint elmondta, a képzés összetett volt és kemény: ezért gratulál azoknak, akik elvégezték, és köszönetét fejezte ki azoknak az intézményeknek, akik a gyakorlati képzésekben segítségükre voltak.

A képzés egyik oktatója, Némethné Bogát Andrea részletesen beszámolt a tantárgyakról, a program gyakorlati oldaláról, arról, milyen feladatokat kellett elvégezniük a résztvevőknek, milyen tudást sajátítottak el. Mint egy leendő foglalkoztató, ő maga is sok sikert kíván a résztvevőknek.

Az átadó ünnepséget a bizonyítványok átvétele előtt két roma asszony élménybeszámolója zárta, akik maguk is részt vettek a képzésen: mindketten kiemelték oktatóik, mentoraik segítőkészségét, kedvességét. Borosné Rita, aki saját bevallása szerint csupán „véletlenül csöppent bele” a képzésbe, egyetlen percig sem bánja, hogy így történt. Annak, aki most kezdi, azt üzeni „ne bánja, mert érdemes”.

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés