Társasházak, kontra üzletközpont. Bíróság előtt a volt Novák-piacra tervezett társasház építési engedélye

A történet hasonlít a volt kempingéhez, úgy látszik, az építési vállalkozók kinézték maguknak a Csónakázótó környékét.
 
 

Társasházak, kontra üzletközpont. Bíróság előtt a volt Novák-piacra tervezett társasház építési engedélye

A történet hasonlít a volt kempingéhez, úgy látszik, az építési vállalkozók kinézték maguknak a Csónakázótó környékét.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Társasházak, kontra üzletközpont. Bíróság előtt a volt Novák-piacra tervezett társasház építési engedélye

A történet hasonlít a volt kempingéhez, úgy látszik, az építési vállalkozók kinézték maguknak a Csónakázótó környékét.

Társasház épül a lerombolt Novák-piac helyén - írtuk tavaly október végén. A hírnek sokan örültek, hiszen a piac soha nem működött, szép lassan összedőltek az építmények, szemétkupacok jelentek meg, hajléktalanok költöztek be, vagyis igazi szégyenfoltja lett a városnak, beszorulva az Árkádia üzletközpont és a Csónakázótó közé.

Akár az Árkádiában is építhettek volna társasházat

Az építkezés azonban nem indult el, hiába adták ki tavaly az építési engedélyt. Ezt ugyanis megfellebbezték az üzletközpont kereskedői, majd bíróság elé került az ügy, és most is ott van. Egy tárgyalást már tartottak is, de döntés nem született, jön majd a folytatás.

Hogy megértsük, mi is történik ott, egy évvel korábbra kell visszamenni. A szombathelyi közgyűlés elé abban az időben nyújtották be a Rendezési Terv éppen aktuális módosítását, és ebben szerepelt a volt piac, és az egész Árkádia területének kereskedelmi övezetből vegyes övezetbe átsorolása. Ezt a közgyűlés el is fogadta. Gyakorlatilag ez a módosítás adott lehetőséget arra, hogy a területen lakóházat építsenek, a kereskedelmi övezetben ezt nem lehet.

A piac területének új tulajdonosa valószínűleg örült, de az Árkádiában működő üzletek, vendéglátóhelyek tulajdonosai felháborodtak. Az ok: úgy gondolják, ha a közelben lakóház lesz, akkor várható, hogy a leendő lakók sorra nyújtják be panaszaikat az Árkádia felől érkező zajra.

A kereskedők attól félnek, hogy ellehetetlenítik őket

Az üzletközpontot annak idején éppen azért építették lakóházaktól távolabb, hogy ne zavarják a lakók nyugalmát. Nem csak a vendéglátóhelyekről, teraszokról hallatszó zenéről, hangoskodásról van szó, hanem az árufeltöltésről is. Vannak olyan üzletek, ahová éjszaka érkeznek a teherautók, a hűtést igénylő árukat jellemzően ilyenkor szállítják. Motorzaj, rakodás zaja kíséri ezt, ami tényleg zavarhatja a közelben élőket.

De ha ezt betiltják, akkor az üzletek léte kerül veszélybe, márpedig az Árkádia kereskedői, vendéglátósai amellett, hogy ellátják a környéket, évente több tízmillió forint iparűzési adót fizetnek a városnak, és több tucat szombathelyi munkavállalót foglalkoztatnak.

Azt is meg kell említeni, hogy a közelben van a Sportliget is, aminek nincs nyitvatartási ideje, nincs kerítése, ha valaki úgy gondolja, hogy éjjel kettőkor akar kosarazni, megteheti. semmi sem tiltja. A leendő lakók meg hallgathatják a zsivajt és a labdapattogást.

A leendő lakók érdekeit már csak azért is meg kell említenünk, mert a tervezett társasház lakásait valószínűleg frekventált helyen álló, zöldövezeti ingatlanként hirdetik majd. Pedig a közelben van a zajos Sportliget, és a még zajosabb Árkádia üzletközpont. Valószínű,hogy ebből előbb, vagy utóbb gond lesz.

Részben sikeres volt a tiltakozás, az Árkádia területét visszaminősítették

A kereskedők azt mondják, túl későn szereztek tudomást a Rendezési Terv tavaly áprilisi megváltoztatásáról, nem tudták megfellebbezni azt. Ügyvédhez fordultak, és megkeresték a polgármestert is. Úgy mesélik, hogy Puskás Tivadar szerint tévedés történt, és ki fogják igazítani. Ami aztán részben meg is történt, egy újabb módosításnál az Árkádia területét visszaminősítették kereskedelmi övezetté, a volt Novák-piac területe viszont maradt vegyes használatú, és így megkaphatta a tulajdonos a társasház építési engedélyét.

A kereskedők nem adták fel, először a kormányhivatalhoz fordultak, ott nem jártak sikerrel. Most a bíróságtól remélik érdekeik védelmét, de ügyvédjük szerint egy közgyűlési döntést csak a Kúria módosíthat, így hosszabb menetre számíthatnak. Addig is, az építkezés nem kezdődhet el a területen.

Egyre több társasházat akarnak építeni a Csótó mellé

A történet hasonlít a nem messze, szintén a Csónakázótó mellett álló, volt kempingéhez. Tavaly nyáron írtunk róla, hogy a kemping területét a Rendezési Tervben át akarják minősíteni úgy, hogy társasházat is építhessenek ott. Ez akkor nem sikerült, levették a napirendről. Információink szerint a felháborodás miatt, és azért, mert a közgyűlési többség jó része sem tudott a tervről.

A kempinget azóta lecsupaszították, eltűntek az épületek, a fák. Egy törmelékes lyuk tátong a tó mellett.

Úgy látszik, mostanában egyre nagyobb a késztetés arra, hogy a szombathelyi Csónakázótó mellé társasházakat építsenek. Érthető, mert nagyon jó áron lehetne eladni őket. Ugyanakkor sokan attól félnek, hogy ezzel elveszik a környék rekreációs, zöldövezeti jellegét.

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés