Hende Csaba 

Hende Csaba lesz a honvédelmi miniszter

Nyilvánosságra hozták az Orbán-kormány névsorát. Nyolc minisztérium lesz, és megszűnik a Miniszterelnöki Hivatal.
 
 

Hende Csaba lesz a honvédelmi miniszter

Nyilvánosságra hozták az Orbán-kormány névsorát. Nyolc minisztérium lesz, és megszűnik a Miniszterelnöki Hivatal.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Hende Csaba lesz a honvédelmi miniszter

Nyilvánosságra hozták az Orbán-kormány névsorát. Nyolc minisztérium lesz, és megszűnik a Miniszterelnöki Hivatal.

A nemzeti ügyek politikáját képviselik majd – jelentette ki Orbán Viktor, leendő miniszterelnök ma délelőtt, amikor bemutatta kormányának tagjait. Szervezeti átalakítások is várhatóak, például megszűnik a Miniszterelnki Hivatal, köznapi nevén kancellária. Bevezetik a miniszterelnök-helyettesi és miniszterhelyettesi pozíciókat, lesznek politikai, parlamenti és közigazgatási államtitkárok is.

Két miniszterelnök-helyettes

Orbán szerint nem terveznek csúcsminisztériumokat, ennek azonban némileg ellentmond, hogy egyes minisztériumok több terület összevont működését irányítják majd. Nézzük a kormánylistát.

Két miniszterelnök-helyettes dolgozik majd a kormányfő mellett. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke általános miniszterelnök-helyettesi pozíciót kapott. Navracsics Tibor, a Fidesz korábbi frakcióvezetője szintén miniszterelnök-helyettes lesz, egyúttal irányítja a közigazgatási és igazságügyi minisztériumot, ide helyezik át a korábbi kancellária feladatait is. Navracsics Tiborral három éve készült interjúnkat itt olvashatják, szó esik arról is, hogy óraadóként oktatott a szombathelyi főiskolán.

Varga Mihály, akit korábban a Miniszterelnöki Hivatal lehetséges vezetőjeként emlegettek, valóban a kancelláriát fogja vezetni a fenti minsiztériumon belül és államtitkári minőségben.

Régi motorosok

A belügyminiszteri tárca Pintér Sándoré lesz, aki már az 1998 és 2002 között működött Orbán-kormányban is ezt a feladatot látta el. Úgy tudjuk, kinevezését Orbán azzal indokolta, hogy a minisztérium élére a rendőrséget ismerő ember kell. Pintér Sándor 1991 és 1996 között országos rendőr-főkapitány volt. (Orbán Péter, aki hosszú ideig vezette a Vas megyei rendőr-főkapitányságot, Pintér Sándor minisztersége idején töltötte be az országos rendőr-főkapitányi posztot.)

A külügyminisztériumot Martonyi János vezeti majd, ő is ezt a tisztséget töltötte be az első Orbán-kormányban.

A nemzetgazdasági miniszter Matolcsy György lesz, aki 1999 és 2002 között gazdasági miniszter volt. A Fidesz márciusban megjelent programjának gazdaságpolitikai fejezetét ő írta.

Új seprűk

Nemzeti fejlesztési miniszterként dolgozik majd Fellegi Tamás. Fellegi jogász, majd az Egyesült Államokban szerzett PhD fokozatot politikatudományból. Az utóbbi években a jobboldali médiacsoport egyik tulajdonosaként vált ismertté. A DEFAB Enterprises-szal közösen alapított cége 100 százalékos tulajdonosa a Heti Válasz kiadójának, a Lánchíd Rádiónak, kisebbségi tulajdonosa a Class FM országos kereskedelmi rádiónak. Fellegi a közelmúltban eladta a cégben lévő részesedését.

A nemzeti erőforrások fejlesztéséért felel majd miniszterként Réthelyi Miklós. Az anatómiaprofesszor összevont tárcát irányít majd, a tervek szerint ide tartozik az egészségügy, az oktatás, a kultúra és a sport.

Fazekas Sándor lesz a földművelésügyi miniszter. Fazekas 1990 óta Karcag polgármestere, jogász. Orbán szerint Fazekas feladata lesz a magyar vidék talpraállítása, ami a „jövő forrása”.

Hende megelőzte Simicskót

A végére hagytuk a honvédelmi tárcát, amelynek vezetését a szombathelyi születésű Hende Csaba kapja meg, mint korábban már írtuk. Úgy tudjuk, eredetileg a KDNP-s Simicskó István volt a tárca várományosa, de Simicskó a minisztérium politikai államtitkára lesz.

Hende Csaba egyébként a 1991 és 1994 között a honvédelmi minisztérium kabinettitkára volt, majd 1998-tól 2002-ig a Dávid Ibolya által vezetett igazságügyi minisztérium politikai államtitkára. Orbán Viktor kijelentette, Hende feladata lesz, megakadályozni, hogy „a honvédség a bűnügyi krónikák szereplője legyen”.

Hende Csaba politikai pályafutására a közeljövőben visszatérünk.

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés