Itt a legújabb divatétkezés, a ketogén diéta

A paleo már a múlté, jöhet az újabb őrület?!
 
 

Itt a legújabb divatétkezés, a ketogén diéta

A paleo már a múlté, jöhet az újabb őrület?!
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Itt a legújabb divatétkezés, a ketogén diéta

A paleo már a múlté, jöhet az újabb őrület?!

A fogyasztás, vagyis leginkább a fogyókúrás étrend kínálata az egyik legjobb és legnagyobb biznisz a világon. Tudjuk ezt már Norbi óta, pedig egy kis odafigyeléssel és utánajárással akár mi is meg tudjuk válogatni, hogy mit eszünk. Csak hát kényelmesebb kifizetni a címkézett ételért a pénzt, és készen kapni azt, majd jóllakottan hátradőlni a tudattal, hogy ma is tettünk valamit az egészségünkért és azért, hogy formában maradjunk, vagy akár fogyjunk is néhány kilót.

Pedig a sok egészségesnek bélyegzett divatétkezés tulajdonképpen egy ótvaros nagy csúsztatás. Nézzük csak elsőként a paleót, amitől én már a megjelenésekor agybajt kaptam.

A paleo nem szólt másról, mint – lebutítva – arról, hogy nem eszünk mást, mint ami az adott területen évmilliók, évezredek óta megtalálható. Ezt az étrend kifejlesztői azzal magyarázták, hogy az ember emésztőrendszere nem idomult eléggé a frissen – pár száz éve – behozott alapanyagokhoz, így azt rendesen hasznosítani sem tudja. Például egy magyar. Míg mondjuk, egy amerikai indián megeheti, de a mi szerveztünk nem tudja rendesen megemészteni, kvázi méreganyagot halmoz fel.

Így tehát a legkézenfekvőbb volt a fogyasztókba azt sulykolni, hogy a szervezetünk a búzaféléket szintén nem tudja megemészteni (mivel az csak 7-8000 éve van jelen az ember mellett, ellentétben a mi évmilliós evolúciónkkal), tehát a pékárut sem. Viszont a húsfélét, azt igen. Így tehát a recept egyszerű volt, semmi szénhidrád, csak fehérje. Persze, hogy így a vásárlók fogyni kezdtek. Abba meg bele sem gondolt senki, hogy ez csupán egy ősrégi tétel marketingelése, vagyis ha az ember csökkenti vagy megvonja a szénhidrátot, akkor a test a zsírokat kezdi visszaalakítani, vagyis egyszóval fogyni fog.

Alig kellett pár hónap az eredményhez, onnantól kezdve pedig amire ráírták, hogy paleo, vitték máris – bár jelen esetben visszás a hasonlat, de –, mint a cukrot. De hát mi, emberek már csak olyanok vagyunk, hogyha belekezdünk valami újba, és az elkezdi elveszíteni a varázsát, vagyis már a szomszéd is a paleót nyomja, akkor kell valami új. Mert az egészséges életmód divat, és bizony ebben is jönnek az új hullámok.

Most itt az újabb örület, a ketogén diéta

Amit egyébként betegek, tehát még egyszer, nem egészséges emberek táplálására találtak ki. Nevezetesen epilepsziások kezelésére fejlesztették ki. A dolog nagyjából ugyanarra a kaptafára épül, mint a már kitárgyalt paleo. Vagyis szinte semmi szénhidrát bevitel, ellenben fehérje, sőt bizonyos mennyiségben még zsír is.

A ketogén egy olyan speciális diéta, amit nagy általánosságban össze sem lehet állítani. Hiszen egyénre számolják ki a kornak és testsúlynak megfelelő energiabevitelt. Így bár a címkét könnyedén rá lehet újra nyomi bármire, hogy „ketogén”, senki ne dőljön be neki. Szakember, vagyis orvos nélkül ugyanis személyre szabott ketogén diétát senki sem fog tudni összeállítani.

Amondóak vagyunk, hogy ne dőljön be senki az ilyen-olyan csodadiétáknak, inkább kövessen egy rém egyszerű receptet. Vagyis étkezzen napi ötször, kis adagokban, fogyasszon sok rostban gazdag gyümölcsöt, zöldséget, csökkentse minimálisra a cukrot és a szénhidrátot (pékárút), és egyen sok fehérjét vagyis húst. Ha még mellé heti háromszor edz is 1-1 órát, az eredmény nem fog elmaradni.

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés