Hét kilométeres élménypark a szombathelyi Perint-parton

Sétány, bicikliút, piknikpark, mesterséges tó, víziszínpad, szökőkút - és ez csak néhány részlet a Perint-parti tervekből.
 
 

Hét kilométeres élménypark a szombathelyi Perint-parton

Sétány, bicikliút, piknikpark, mesterséges tó, víziszínpad, szökőkút - és ez csak néhány részlet a Perint-parti tervekből.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Hét kilométeres élménypark a szombathelyi Perint-parton

Sétány, bicikliút, piknikpark, mesterséges tó, víziszínpad, szökőkút - és ez csak néhány részlet a Perint-parti tervekből.

Évek óta készen van egy komplex terv a Perint szombathelyi medrének felújítására és hasznosítására. Eddig nem kapott nagy publicitást a dolog, s bár az önkormányzattal történtek egyeztetések, az ügyben lényegi előrelépés még nem történt. Pedig a terv impozáns, és megvalósítható.

Nincs szükség széles és mély mederre

Miután tudomást szereztünk róla, megkerestük Gaál Róbertet, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatóját. A tervet ugyanis a vízügy rendelte meg, és a Solvex Kft. készítette el, tőlük származnak a látványtervek is.

A részletekbe Gaál Róbert avatott be minket. A kezdetek az 1965-ös árvízre vezethetők vissza, utána építették ki a Perintnél azt a széles és mély medret, ami most is látható. Tulajdonképpen csatornaszerűen alakították ki, a cél az volt, hogy minél több vizet tudjon levezetni.

Kiderült azonban, hogy a medret nem lehet akkorára bővíteni, hogy minden árvizet le tudjon vezetni, ezért szükség van a lukácsházi víztározóra. Ezt is sokáig tervezgették, míg végül megvalósult. A víztározót aztán úgy méretezték, hogy nagyobb árvíz esetén is kevesebb vizet enged tovább, mint amennyit a Perint le tud vezetni. Vagyis nincs már szükség a széles és mély mederre.

Még most is van árvízveszély

De azért nem ilyen egyszerű a dolog, Szombathelyet ugyanis nem csak a Perint és a Gyöngyös fenyegeti árvízzel, hanem az Aranypatak is. Az Aranypatakról érkező árhullám megállítására tervezték a dozmati víztározót, annak elkészülte azonban csak később várható. Van rá kész terv, de úgy tűnik, csak a 2014 és 2020 közti uniós pályázatokon lehet rá pénzt szerezni.

Az Aranypatak Dozmat, Torony és Sé irányából érkezik Szombathelyre, áthalad az oladi városrészen, majd a kemping és a Kalandvár között folyik bele a Perintbe. Tehát a torkolat alatt még most is van árvízveszély, így azon a szakaszon egyelőre nincs értelme a felújítási tervet végrehajtani. Felette viszont igen, és arra a szakaszra is vannak elképzelések.

Az igazgató hangsúlyozta, a Perint rendbetétele (szaknyelven revitalizációja) városfejlesztési lehetőség is. A patak most nem látványos, valóban vízelvezető csatornaként szolgál, a széles és mély meder nem esztétikus, ráadásul abba semmit sem szabad építeni. A meder szélén lehetne parkosítani, de annak kezelésére a vízügynek nincs pénze.

Tó a Váci út mellett

Ha megnézzük, hol vannak a város parkjai, zöldterületei, azt látjuk, hogy mind a Gyöngyös partján. Az arborétumtól kezdve a Pelikán és a Gayer parkig. Ezeket a zöldterületeket a Gyöngyös vize táplálja. Most ugyanezt lehetne megcsinálni a Perinttel.

A tervben hét kilométer hosszú szakasz szerepel, így tulajdonképpen ilyen hosszú parkot lehetne kiépíteni. A szakasz északon a 89-es út elkerülő szakaszának hídjától indul, délen a Szent Gellért utca hídjáig tart. A medret mindenütt leszűkítenék, nyolc-tíz méter szélesre, közvetlenül a víz mellett sétányok lennének, a parton pedig kerékpárutak. Utóbbi lehetővé tenné, hogy észak-déli irányban át lehessen biciklizni a városon.

Három helyszínt ki is emeltek. Az első az oladi iskolával szemközt van. A Váci iskola és a Perint között. Itt felduzzasztanák a vizet, és kis, mesterséges tavat alakítanának ki, piknikparkkal, pihenőhelyekkel.

Víziszínpad a Kiskar utcánál

A második már a belváros, az egyetem környéke, a kollégiumokkal szemközti Perint-szakasz. Itt egy lépcsőteraszt terveznek, a vizet felvinnék magasabbra, hogy csobogókon folyjon le. Kis parkot szökőkúttal, pihenőhelyekkel is kialakítanának.

A legnagyobb változás a Kiskar utcai nagy parkoló melletti részt érintené, az Óperint utcától a Sorok utca elejéig. Itt a parkolóhelyeket levinnék a föld alá, a területet parkosítanák. A patakparton végig lépcsőket építenének ki, a parkban akár kávéházakkal, presszókkal. Lenne itt egy víziszínpad is, ahol rendezvényeket, hangversenyeket is tarthatnának.

Az igazgató megjegyezte, hogy akár a karneváli területet is bővíthetnék erre, hiszen a parkoló sarkán van a Szent Quirinus emlékhely, a rómaiak itt végezték ki a keresztény püspököt 1700 évvel ezelőtt.

Várják az ötleteket

A Perint vizét itt egyébként felduzzasztanák, a mederbe helyezett természetes kövekkel. A vízmélység így 80-90 centi lenne állandóan, ami a patak élővilágának is kedvező. Ilyen duzzasztókat a szakasz más részein is terveznek, néhány helyen ki is szélesítik a medret, hogy nagyobb vízfelület alakuljon ki. Így közvetlenül a víztükör mellett lehet majd sétálni.

Az egész felújítás költségét másfél milliárdra tették pár évvel ezelőtt. Gaál Róbert szerint most már inkább kétmilliárdra lehet számítani, az igazgató biztos abban, hogy lesznek olyan uniós pályázatok, ahol sikerre számíthatnak. Megemlítette, hogy hasonló felújítás volt már Miskolcon, és az eredmény nagyon pozitív lett. A terv készítői onnan is vettek ötleteket.

Több ütemben is mehetne

Ötleteket várnak máshonnan is, hiszen ez nem vízügyi, sokkal inkább városfejlesztési kérdés. Ezért is szeretnének a várossal közösen pályázni, és persze, a terv fejlesztéséhez várják a városi szakemberek javaslatait is.

Az igazgató hangsúlyozta, igaz ugyan, hogy a belvárosi részt csak a dozmati víztározó után lehet megépíteni, de az Aranypatak torkolatától északra már meg lehetne valósítani a terveket. Ide tartozik a Váci út melletti piknikpark és mesterséges tó is. Mert a nagyszabású tervet akár több részletben is valósággá válhat.

Ehhez már csak az önkormányzattal közös együttműködés, és egy sikeres pályázat kell.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 
 

 
 • 1logitech2013január31.09:30ÚjVálasz

  "nem kell majd ilyen széles meder" aha.... ha mindenigaz 3 évvel ezelőttis volt olyan amikor 1.5méterre volt,hogy kiöntrön,ha leszűkítik akkor milesz?? küldök képetis ha kell:)

   
 • 2cssanyi2013január31.10:08ÚjVálasz
  Idézet: logitech
  "nem kell majd ilyen széles meder" aha.... ha mindenigaz 3 évvel ezelőttis volt olyan amikor 1.5méterre volt,hogy kiöntrön,ha leszűkítik akkor milesz?? küldök képetis ha kell:)
  ...

  Ott a pont! illetve a másik, jó lenne ha a tisztelt vízügyes urak lefáradnának az irodából néha-néha nyaranta a perint partjára, akkor lenne fogalmuk, nyáron mi a perint. mert víztükröt nyáron a perintnél max akkor élvezhetnének ha egy lavórral vinnének magukkal. a nagy leszabályzással, folyam szabályzással sikerült olyan szintre levinniük a vízmennyiséget, hogy nyáron a patak bedöglik, hínarasodik, túlhevül, s olykor olykor ki is szárad. katasztrófaparknak tökéletes lenne. ostobák. és mennyit ad bele a város? ami épp csak kicsúszott a csőd árnyékából? és ki lesz a kivitelező-tervező? szintén egy bicskei meg pest környéki cég mint a csótóhoz tervezett "fitneszparknál"? nem lenne jobb mondjuk helyiekkel végeztetni a munkát had maradjon itt a pénz? meg tényleg ez a legégetőbb hiánya a városnak, pont a fényűzés? ezért tart itt az ország...tapsvihar elvtársak!

   
 • 3jokkmokk2013január31.11:02ÚjVálasz

  Szerintem ennek a tervnek nincsen realitása.

  Egyrészt előbb a meglévő parkokat kellene rendbetenni, Csónakázó tó, Pelikán park, Gayer park, stb..

  Másrészről meg keresleti oldalról nincsen igény kávézókkal, fagyizókkal teli patakpartra. Hacsak a Fő teret nézzük, kong az ürességtől, fizetőképes kereslet nincsen igényes vendéglátásra Szombathelyen.

  Valamilyen turisztikai látványosság kellene, amitől megnövekszik a turizmus, aztán ahhoz lehet építeni infrastruktúrát.

  Be kell látni, hogy azért, hogy valaki sétálhasson nem fog eljönni Szombathelyre.

  Sárvár és Bük a fürdő miatt nagy előnyben van. De kérdés, hogy aki eljön a megyébe és eltölt egy hétvégét valamelyik wellness szállóban, annak miért éri meg eljönni Szombathelyre.

  Kivételek persze vannak, a karneváli hétvége, ott a színház, néha egy rendezvény az Arénában, de ezeken túl nincs igazán esemény, állandó látványosság a városban.

  Az alapinfrastruktúra fejlesztésén túl sok értelmét nem látom egy ekkora beruházásnak.

   
 • 4kovacsg2013január31.11:50ÚjVálasz

  Mi lenne, ha csak szimplán felújítanátok a tűzoltóság melletti kis utcát? Vagy még pár ilyet? Vagy akár a Petőfit? Vagy akár eltüntethetnétek a Magellán pénzmosoda center nyomait? Én már ennek is örülnék lufi projektek helyett.

   
 • 5megmondokapitany2013január31.12:07ÚjVálasz
  Idézet: jokkmokk

  Szerintem ennek a tervnek nincsen realitása.

  Egyrészt előbb a meglévő parkokat kellene rendbetenni, Csónakázó tó, Pelikán park, Gayer park, stb..
  ...

  hát ezaz, azt kell előbb rendbe tenni amink van, 1-2 szemetes kuka se ártana, de nem ezek a zöld egyrugásnyi fosok, hanem valami tartósabb, az se baj ha egymás zsebét tömik, már megszokta a nép, de legalább olyanra menjen ami megéri... mesterséges tó, talán nem kéne amíg a Csótó is néha siralmasan néz ki, 20 éve ott futnak, húzzanak nekik körbe 1 gumiszőnyeget mint a Margit-szigeten meg szélesitsék a járdát, hogy mindenki elférjen...ismét 1 orbitális lenyúlást láthatunk ha ez meglesz

   
 • 6p-aga2013január31.13:11ÚjVálasz

  Hát igen, ez is kísértetiesen hasonlít az országban mos oly divatos "infrastrukturális beruházásokra", ahol bizonyos cégek jól megszedik magukat, és kifújt.

  Már elnézést, nem kéne inkább TERMELŐI BERUHÁZÁSOKON fáradozni? Ilyen jól megy Sivariának?

   
 • 7cicus2013január31.14:13ÚjVálasz

  egyet értek az előzőekkel.

  előbb tegyük (tartsuk) rendbe azt ami van.

  7km élménypark...WTF???....minek???? a Quirinus sétány nincs 500m mégis mindig végig van "hányva", párszor a Táncos kolléga is csinált már képriportot a Perintbe dobált kukákról, híd alatti szemetes zsákokról, bicikli úton lévő üvegcserepekről...

  A Perintet tessék békén hagyni (szerintem) nem kell annak más, csak egy medervonal igazítás, és rendszeres fűnyírás, oszt szép az.

  Költsék azt a pénzt a meglévő parkok csónakázótó, Parkerdő, ...stb kicsinosítására.

  elb@szunk ilyen puccos sétányra pár milliárdot, utána meg hümmögünk amikor az A-Clubból hazafele tartó nagyon "tanult egyetemistáink" szétbarmolják, kinek van erre szüksége?

   
 • 8zoli2013január31.14:41ÚjVálasz

  Mi ez a nagy felháborodás? Úgy sem lesz belőle semmi, kamu projektek :)

  Kb 10-15 tervet , látványtervet mutattak már itt be, én egyet se láttam megvalósulni ( Újra villamos Szombathelyen, igen nagy lent a csend, Magellán Center, Oladi kilátó stb stb) ... Csónakázó tóhoz is mondták , felújítják, lámpa, sétány, bla bla, az Oladra vezető hidat is már 10szer felújították most is egy kalap s..r , Perint partra élménypark ? :D Jézusom, naponta látom, hogy az Óperint utcában és közelében élő kisebbség szó szerint beles*rik, beledobál mindent + a részeg fiatalok a sok főtéri kocsmából megindulva a diszkókba teleszórják üvegekkel, csikkel stb... Kérdem én , ebből a pénzből Térfigyelőrendszert miért nem lehetne csinálni? Legalább 50 kamera kihelyezése kellene, nem élménypark ( úgy is megrongálják )!!! Költsék ezt a pénzt rendőrökre, polgárőrökre, ki fog kimenni az élményparkba? Kimegyek az utcára gyalog aztán vagy egy csöves, vagy egy kisebbségi támad be... nincs kedvem élményparkba menni ma Magyarországon, egyáltalán nincs közbiztonság! 700 forintokért ölnek.. ezek után van kedve az embernek bármit is élvezni?

  Olvastam előttem lévőket, tényleg nem új projekt kellene, hanem a már meglévő parkokat, helyeket rendbe tenni ( Bekamerázni)... Ez megint egy új projekt amin lehet akasztani, zsebretenni milliókat, kispórolni a dolgokat :) Vicces egy város, sokat akar a szarka megint :) Vagy kampányolunk már 2014re? Úgy se rátok fogok szavazni! Repteret hagytátok volna megépülni a kis kínaiknak, akkor lenne itt fejlődés...

   
 • 9brutus2013január31.14:44ÚjVálasz

  Mindamellett, hogy én is pénzkidobásnak tartom ezt az ötletet, felhívnám az Ipkovichot megváltóként tisztelők figyelmét arra, hogy a Fő-tér felujítása, mely hely nem csak szerintem kong az ürességtől, milliárdos terhet rótt a városra. Ha már "nyócéveznek" a jobboldalon, kicsiben se kövessék el ugyanazon hibákat! Ha rákos egy ember, nem biztos hogy a ráncfelvarrást helyezi előrébb a szükséges műtétek sorában. Ahogyan előttem is írták, jó lenne már igazán munkahelyteremtő beruházásokban gondolkodni!

   
 • 10paragrun2013január31.15:16ÚjVálasz

  Panem et Circenses. Ha így folytatják legalább
  a cirkuszt sikerül fenntartani.
  DE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Hol marad az áldott és áhított kenyér?

   
 • 11kakukkmarci2013január31.19:13ÚjVálasz

  Tisztelt előzős hozzászólók!

  Abban egyetértek Önökkel, hogy nem erre a beruházásra van, a városban a legnagyobb szükség. Ebből az is következik, ha egyáltalán van valamilyen forrás, az hol milyen területen hozza a legtöbb hasznot, nem csak anyagi értelemben.

  Viszont több hozzászóló, kóstolgatta a Főtér felújítást, miközben a meglévő területek rendbetétele mellett, érvelt. Ez ugye önmagában véve ellentmondás. Továbbá lehet panaszkodni, hogy üres a Főtér, de gondoljuk el, hogy felújítás nélkül, még ilyen sem lenne. Meglehetősen sok helyen megfordultam itthon is, meg külföldön is, és azt gondolom, hogy a városközpont egy lakható élhető hangulatú rész. Nem vonzana turistaként, igaz más sem ebben a városban, lévén nincs olyan jelentős látnivaló amiért megérné, több száz kilométerről, ide látogatni. Sajnos olyan lehangoló állapotokat tapasztalok az ország top idegenforgalmilag frekventált helyein is, hogy gyakran szégyenlem magam.
  Szóval ráférne erre a területre is a fejlesztés, de nem generálna nagyobb turista forgalmat, csupán kellemesebbé tenné a várost. A másik amit többen emlegetnek az a kisebbség és a Főiskolások vandalizmusa, ezt nem kívánom cáfolni, viszont sok olyan embert látok lépten-nyomon aki eldobja a csikket, papír zsebkendőt, parkolócédulát. Aki rendszeresen átgyalogol olyan területen ahol fűnek kellene nőnie, csak, hogy néhány méterrel kevesebbet keljen megtennie. Néha ezt szóvá is teszem, a válasz hát itt úgysincs fű. Persze barom, mert Te és a többi hasonszőrű kitapossa.
  A környezetünk nívója mindenki felelőssége, ja és van olyan fogalom is, hogy városrehabilitáció. Ja és végül, ha a jelenben nem építünk semmi maradandót akkor mit fogunk nézni 20 év múlva amit gyaníthatólag többségünk, még megér.
  A magam részéről én nem szeretnék egy lepukkant városban élni.
  De a Magellán rendbetétele tényleg fontosabb lenne.

   
 • 12bulivan2013január31.22:11ÚjVálasz
  Idézet: kakukkmarci
  Tisztelt előzős hozzászólók!

  Abban egyetértek Önökkel, hogy nem erre a beruházásra van, a városban a legnagyobb szükség.
  ...

  Én önnel egyetértek, rendbe kellene tenni a várost, (parkok-gödrök,szeméttárolók kihelyezése, és rendszeres ürítése,csupa szemét minden, nincs összetakarítva még az őszi lomb sem.)Takarítani folyamatosan kell, szép legyen a környezetünk, hogy jobban érezzük magunkat. Igen valóban szemetel-rendetlenkedik a sok tanuló, de az analfabéta, és a bagós is, és még sorolhatnám. pl. meg kell nézni ha bejön a jó idő a gépipari szakközép melletti parkot. Nem hiszem hogy az igazgatónak ilyen közömbösnek kellene lenni. Oda járnak ki a diákok cigizni szünetbe, ott esznek, szemetelnek, de a paragvári úton végig a bokrok mellett nagyon sok a szemét, persze a képviselőink nem járnak gyalog vagy bicajjal, a kocsiból pedig nem látszik. A rendetlenséget ami ebben a városban van lehetne sorolni az idő végezetéig, sajnos.

   

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

 

Hirdetés