A Sorok utca melletti rész 

Hét kilométeres élménypark a szombathelyi Perint-parton

Sétány, bicikliút, piknikpark, mesterséges tó, víziszínpad, szökőkút - és ez csak néhány részlet a Perint-parti tervekből.
 
 

Hét kilométeres élménypark a szombathelyi Perint-parton

Sétány, bicikliút, piknikpark, mesterséges tó, víziszínpad, szökőkút - és ez csak néhány részlet a Perint-parti tervekből.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Hét kilométeres élménypark a szombathelyi Perint-parton

Sétány, bicikliút, piknikpark, mesterséges tó, víziszínpad, szökőkút - és ez csak néhány részlet a Perint-parti tervekből.

Évek óta készen van egy komplex terv a Perint szombathelyi medrének felújítására és hasznosítására. Eddig nem kapott nagy publicitást a dolog, s bár az önkormányzattal történtek egyeztetések, az ügyben lényegi előrelépés még nem történt. Pedig a terv impozáns, és megvalósítható.

Nincs szükség széles és mély mederre

Miután tudomást szereztünk róla, megkerestük Gaál Róbertet, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatóját. A tervet ugyanis a vízügy rendelte meg, és a Solvex Kft. készítette el, tőlük származnak a látványtervek is.

A részletekbe Gaál Róbert avatott be minket. A kezdetek az 1965-ös árvízre vezethetők vissza, utána építették ki a Perintnél azt a széles és mély medret, ami most is látható. Tulajdonképpen csatornaszerűen alakították ki, a cél az volt, hogy minél több vizet tudjon levezetni.

Kiderült azonban, hogy a medret nem lehet akkorára bővíteni, hogy minden árvizet le tudjon vezetni, ezért szükség van a lukácsházi víztározóra. Ezt is sokáig tervezgették, míg végül megvalósult. A víztározót aztán úgy méretezték, hogy nagyobb árvíz esetén is kevesebb vizet enged tovább, mint amennyit a Perint le tud vezetni. Vagyis nincs már szükség a széles és mély mederre.

Még most is van árvízveszély

De azért nem ilyen egyszerű a dolog, Szombathelyet ugyanis nem csak a Perint és a Gyöngyös fenyegeti árvízzel, hanem az Aranypatak is. Az Aranypatakról érkező árhullám megállítására tervezték a dozmati víztározót, annak elkészülte azonban csak később várható. Van rá kész terv, de úgy tűnik, csak a 2014 és 2020 közti uniós pályázatokon lehet rá pénzt szerezni.

Az Aranypatak Dozmat, Torony és Sé irányából érkezik Szombathelyre, áthalad az oladi városrészen, majd a kemping és a Kalandvár között folyik bele a Perintbe. Tehát a torkolat alatt még most is van árvízveszély, így azon a szakaszon egyelőre nincs értelme a felújítási tervet végrehajtani. Felette viszont igen, és arra a szakaszra is vannak elképzelések.

Az igazgató hangsúlyozta, a Perint rendbetétele (szaknyelven revitalizációja) városfejlesztési lehetőség is. A patak most nem látványos, valóban vízelvezető csatornaként szolgál, a széles és mély meder nem esztétikus, ráadásul abba semmit sem szabad építeni. A meder szélén lehetne parkosítani, de annak kezelésére a vízügynek nincs pénze.

Tó a Váci út mellett

Ha megnézzük, hol vannak a város parkjai, zöldterületei, azt látjuk, hogy mind a Gyöngyös partján. Az arborétumtól kezdve a Pelikán és a Gayer parkig. Ezeket a zöldterületeket a Gyöngyös vize táplálja. Most ugyanezt lehetne megcsinálni a Perinttel.

A tervben hét kilométer hosszú szakasz szerepel, így tulajdonképpen ilyen hosszú parkot lehetne kiépíteni. A szakasz északon a 89-es út elkerülő szakaszának hídjától indul, délen a Szent Gellért utca hídjáig tart. A medret mindenütt leszűkítenék, nyolc-tíz méter szélesre, közvetlenül a víz mellett sétányok lennének, a parton pedig kerékpárutak. Utóbbi lehetővé tenné, hogy észak-déli irányban át lehessen biciklizni a városon.

Három helyszínt ki is emeltek. Az első az oladi iskolával szemközt van. A Váci iskola és a Perint között. Itt felduzzasztanák a vizet, és kis, mesterséges tavat alakítanának ki, piknikparkkal, pihenőhelyekkel.

Víziszínpad a Kiskar utcánál

A második már a belváros, az egyetem környéke, a kollégiumokkal szemközti Perint-szakasz. Itt egy lépcsőteraszt terveznek, a vizet felvinnék magasabbra, hogy csobogókon folyjon le. Kis parkot szökőkúttal, pihenőhelyekkel is kialakítanának.

A legnagyobb változás a Kiskar utcai nagy parkoló melletti részt érintené, az Óperint utcától a Sorok utca elejéig. Itt a parkolóhelyeket levinnék a föld alá, a területet parkosítanák. A patakparton végig lépcsőket építenének ki, a parkban akár kávéházakkal, presszókkal. Lenne itt egy víziszínpad is, ahol rendezvényeket, hangversenyeket is tarthatnának.

Az igazgató megjegyezte, hogy akár a karneváli területet is bővíthetnék erre, hiszen a parkoló sarkán van a Szent Quirinus emlékhely, a rómaiak itt végezték ki a keresztény püspököt 1700 évvel ezelőtt.

Várják az ötleteket

A Perint vizét itt egyébként felduzzasztanák, a mederbe helyezett természetes kövekkel. A vízmélység így 80-90 centi lenne állandóan, ami a patak élővilágának is kedvező. Ilyen duzzasztókat a szakasz más részein is terveznek, néhány helyen ki is szélesítik a medret, hogy nagyobb vízfelület alakuljon ki. Így közvetlenül a víztükör mellett lehet majd sétálni.

Az egész felújítás költségét másfél milliárdra tették pár évvel ezelőtt. Gaál Róbert szerint most már inkább kétmilliárdra lehet számítani, az igazgató biztos abban, hogy lesznek olyan uniós pályázatok, ahol sikerre számíthatnak. Megemlítette, hogy hasonló felújítás volt már Miskolcon, és az eredmény nagyon pozitív lett. A terv készítői onnan is vettek ötleteket.

Több ütemben is mehetne

Ötleteket várnak máshonnan is, hiszen ez nem vízügyi, sokkal inkább városfejlesztési kérdés. Ezért is szeretnének a várossal közösen pályázni, és persze, a terv fejlesztéséhez várják a városi szakemberek javaslatait is.

Az igazgató hangsúlyozta, igaz ugyan, hogy a belvárosi részt csak a dozmati víztározó után lehet megépíteni, de az Aranypatak torkolatától északra már meg lehetne valósítani a terveket. Ide tartozik a Váci út melletti piknikpark és mesterséges tó is. Mert a nagyszabású tervet akár több részletben is valósággá válhat.

Ehhez már csak az önkormányzattal közös együttműködés, és egy sikeres pályázat kell.

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés