Pukli István és pártja kifordítaná a magyar oktatást a sarkából

Lakossági Fórumot tartott a Polgári Világ, megnéztük mivel váltanák meg az országot.
 
 

Pukli István és pártja kifordítaná a magyar oktatást a sarkából

Lakossági Fórumot tartott a Polgári Világ, megnéztük mivel váltanák meg az országot.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Pukli István és pártja kifordítaná a magyar oktatást a sarkából

Lakossági Fórumot tartott a Polgári Világ, megnéztük mivel váltanák meg az országot.

Ismerik az olyan városokat, amikre a fiatalok csak legyintenek, hogy nincs itt semmi, és amint lehetőségük adódik a többségük menekül is? Nagykanizsa is ilyen. Épp ezért nagyon meglepődtem, amikor láttam, hogy a Polgári Világ lakossági fórumot tart a könyvtárban. A nagyobb pártoknak persze van helyi alapszervezete, de a Momentum országjárásából viszont teljesen kimaradt, szóval érdekelni kezdett a dolog.

A fórumra velem együtt tízen voltak kíváncsiak, többségükben nyugdíjasok. Kálovics Enikő, aki korábban a Független Diákparlamentnek volt a tagja, már ott ült, és úgy beszélgetett a jelenlévőkkel, mint akikkel régről ismerik egymást. Mint kiderült, valóban ismerik egymást, Kálovics ugyanis zalai, és Enikő, ha ezt olvasod, hatalmas nagy pacsi, amiért valamit próbálsz elérni ebben a kisvárosban! A jelenlévők szomorúan állapítják meg az alacsony létszámot: „ezért nem hoznak semmi ilyet Kanizsára”.

A fórum másik két résztvevője, a pártelnök Keresztény Zoltán és Pukli István alelnök - igen, a Telekis Pukli. Késve érkeznek, de utána rögtön belevágnak, ismertetik a párt vízióját.

Kiábrándult Fideszesek saját pártot alakítanak

Keresztény nagyon szépen és erőteljesen tudja előadni a mondanivalóját, miszerint ők egy polgári, jobbközép pártot akarnak és egy polgári Magyarországot, ahol nem csak kapcsolatokkal lehet előre jutni, ahol nincsenek szovjet módszerek, viszont van mindenkinek lakása, autója és évi egy nyaralása, és az emberek egzisztenciális biztonságban élnek. Ha a polgári jobbközép ismerős, nem véletlen: Pukli és Keresztény is bevallottan Fidesz-szavazók voltak korábban, de teljesen kiábrándultak.

Mindezt tudta úgy tálalni, hogy a közönség összetételét is figyelembe vette. Előre leszögezte, hogy ő megérti azokat, akik a Kádár-rendszerre nosztalgiával gondolnak, de azt a biztonságot kapitalista módszerekkel is ellehet érni. Havi ezer eurónak megfelelő fizetést akarnak a magyaroknak, amiből nyugodtan megtudnak majd élni.

„Hát milyen jó lenne, ha a papa havonta egy hétvégén azt mondaná, hogy nem kell főzni, menjünk étterembe! Nem?” - kérdezte karját széttárva, de a nyugdíjas hölgyek erre csak felhúzták a szemöldöküket.

Nem véletlenül. Keresztény rákérdezett, hogy milyen az élet itt Nagykanizsán, mik a jelenlévők problémáik. És persze jött az, amivel mindenki tisztában van Orbán Viktoron és sleppjén kívül: nincs munka, ha van, nem lehet belőle rendesen megélni, ezért nincs itthon a gyerek, nincs itthon az unoka, de a szomszédasszonyé sem, meg a volt munkatársé sem, mert mind külföldön vannak.

Jöttek sorban a személyi tragédiák, egyedül maradt kisnyugdíjasok, akik örömmel főznének a hétvégén, ha lenne kinek.

Egy kisváros könyvtárának legkisebb termében lecsapódott az egész ország tragédiája, hogy a családok szétszakadnak, és az anyák könnyes szemmel beszélnek arról, hogy alig látják a fiaikat-lányaikat, de nem baj, mert legalább megélnek valahogy.

Mindezalatt Pukli szinte szenvedett, nem találta a helyét. Olyan volt, mintha csak az arca miatt hozták ráncigálták le Zalába, mert őt ismerik az emberek a tévéből, az újságokból.

Aztán előkerült az oktatás témája, és mintha kicserélték volna: Pukli ízig-vérig tanárember, és ez a mondanivalóján is meglátszik. Lelkesen beszélt az oktatási reformjaikról, a finn modellről, és ha valaki arcán csak egy pillanatra is zavart látott, azonnal magyarázott.

Persze előbb elmondta, hogy pont tegnap volt az utolsó napja a Teleki Blanka Gimnáziumban, ahol igazgatóként elég jól keresett - ezt ő mondta, nem mi -, de ő nem kíván részt venni az oktatás további rombolásában. Minden mondatában látszik, tudja, hogy milyen problémák fordulhatnak elő egy iskolában.

A Polgári Világ pedig valóban kifordítaná a sarkából a magyar oktatást:

Teljesen ingyenes oktatást akarnak, ingyenes étkezéssel, ingyenes tankönyvekkel, ingyenes technikai eszközökkel, ingyenes osztálykirándulásokkal.

Fontos lenne a felzárkóztatás, ehhez a rossz körülményű gyerekeket 16 év felett önkéntes kollégiumokba irányítanák, ahol a közmunka fizetésének megfelelő összeg felét a diák családja kapná, a másik felét pedig félre tennék a diák számára.

Keresztény aztán elmondta, már elkészült a programjuk, ősztől újabb országjárásba kezdenek. A párt rutintalansága viszont az idő előrehaladtával egyre inkább látszott - mikor a végén Keresztény száján kiszaladt az unortodox szó, Kálovics és Pukli csak kerek szemekkel néztek egymásra, hogy mi történik. Egyébként a korrupt politikusok elszámoltatásáról volt szó, Keresztény akkor vetne be unortodox módszereket.

Hogy mi lesz ebből őszre, az majd idővel úgyis kiderül, jobbközepes párt lévén valószínűleg az ellenzékből a Jobbikkal kell majd a szavazókért megharcolniuk. A Polgári Világ egyébként már több lakossági fórumon van túl, igyekeznek mindenhol helyi szervezetet alapítani.

A szomorú és sokat látott nénik őszintesége azonban kegyetlen, az egyikük kifelé menet tökéletesen leírta a párt rutintalanságát:

„Idejönnek Zalába, aztán mezőgazdasáról egy szót se szólnak.”

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés