Rajzanak a kérészek a Közép-Tiszán

 
 

Rajzanak a kérészek a Közép-Tiszán

 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Rajzanak a kérészek a Közép-Tiszán

A hétvégén járt az MTI fotósa a Tiszán, ahol éppen most zajlik a kérészek rajzása. Vagyis az eddig a víz felszíne alatt fejlődő kérészlárvák kifejlett állapotban kelnek szárnyra.

Nem hiába van a mondás, hogy tiszavirág életű, hiszen a szárnyas alakban a kérészek annyira csak a szexnek élnek, hogy még szájszervük sincs, így a lárvaként elraktározott energiával kelnek nászra.

A párzás után aztán gyorsan jobb létre is szenderülnek az állatok. Nem kis örömet okozva ezzel a környék halainak, madarainak és rovarokkal táplálkozó kisemlőseinek.

Tiszavirág (Palingenia longicauda) a legnagyobb termetű kérészfajunk, természetvédelmi értéke egyedenként tízezer forint. A kérész napjainkra csak a Tiszán, illetve egy-két mellékfolyóján - főként a Kőrösön - lelhető fel.

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés