Az útfelújításokról és a plakátrendeletről lesz rendkívüli közgyűlés kedden, Szombathelyen

A baloldali ellenzék kezdeményezte az ülést, nem biztos, hogy meg is tarthatják.
 
 

Az útfelújításokról és a plakátrendeletről lesz rendkívüli közgyűlés kedden, Szombathelyen

A baloldali ellenzék kezdeményezte az ülést, nem biztos, hogy meg is tarthatják.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Az útfelújításokról és a plakátrendeletről lesz rendkívüli közgyűlés kedden, Szombathelyen

A baloldali ellenzék kezdeményezte az ülést, nem biztos, hogy meg is tarthatják.

A rendkívüli közgyűlést az Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt frakció képviselői kezdeményezték, és mivel ehhez megvan a szükséges létszámuk, a polgármesternek össze is kell hívnia az ülést. Puskás Tivadar november 28. kedd reggel kilenc órára ezt meg is tette, de ez még nem jelenti azt, hogy meg is tartják a közgyűlést.

A parlamentnek nem sikerült, rábízták az önkormányzatokra

A baloldal két napirendi pont megtárgyalását kéri. Az első a plakátrendelet újratárgyalása, amit az októberi ülésen fogadott el a Fidesz-többség, az ellenzék hangos tiltakozása ellenére. Ennek lényege, hogy január 1-től megadóztatják a köztéri plakátokat, és azokat is, amelyek magánterületen vannak, de a közterületről is láthatóak.

Az egy négyzetméternél nagyobb plakátok után már adózni kell, így nem csak az óriásplakátokra vonatkozik, ráadásul a törvény engedte legnagyobb tarifával, négyzetméterenként 12 ezer forinttal, évente.

A kormány korábban törvénybe akarta ezt foglalni, ez azonban nem sikerült, mert kétharmados törvényről lenne szó, és a Fidesznek nincs már kétharmada. Ezért az önkormányzatokra bízták a feladatot, ősszel sorra fogadták el saját plakátrendeleteiket a Fidesz által vezetett önkormányzatok.

A lakók fizethetik az árát

Az ellenzék szerint azonban nem gondolták át a következményeket, aminek hangot is adtak az októberi közgyűlésben. Plakáthelyeket ugyanis nem csak vállalkozások, hanem magánszemélyek és társasházak is adnak bérbe, előbbiek jellemzően a családi házak falain, illetve a kertben felállított állványokon. A társasházak pedig szintén az ablak nélküli falakon.

Ebből a magánszemélyeknek és a társasházaknak is bevételük származott, utóbbiak főként karbantartásra, javításokra, felújításokra fordították ezt a pénzt, amit így a laóknak kell majd kipótolniuk. Így viszont le kell mondaniuk erről a bevételről, mert az adó gyakorlatilag elviszi a bevételt. Vannak olyan társasházak, ahol már fel is mondták a plakátszerződést, és van, ahol már le is szedték a plakátot.

A Jobbik szerint politikai támadásról van szó, ezt Balassa Péter is kijelentette egy sajtótájékoztatón, ahol azt is elmondta, hogy a rendelet miatt a kormányhivatalhoz fordul felülvizsgálatért. Ismert, hogy Simicska Lajos egyik cégének van a legtöbb plakáthelye az országban, és ezeket a Jobbik kedvezményesen használhatja. A plakátrendelet életbe lépése után a Jobbik politikai plakátjai is eltűnhetnek az utcákról.

Megbukott az útfelújítási program?

Az ellenzék által kezdeményezett másik napirendi pont az útfelújításokról szól. A közgyűlés tavaly év végén fogadta el az önkormányzat három évre szóló út- és járdafelújítási programját, ami összesen hárommilliárd forintot szán erre a célra. 2017-ben 500 milliót, 2018-ban egymilliárdot, 2019-ben 1,5 milliárdot. Az idei évben kijelölt utcák felújításának egy része mér megkezdődött, de van, ahol még a tervezés vagy az engedélyeztetés zajlik.

Az ellenzék viszont úgy értesült, hogy jövőre nincs meg a folytatáshoz szükséges egymilliárd. A városvezetés ugyanis attól tart, hogy az új sportkomplexum működtetése elviszi majd a pénzt, és nem tudják folytatni a programot, annak ellenére, hogy arról közgyűlési határozat van.

A keddi rendkívüli ülésen erről szeretnének információkat kapni, és rávenni a városvezetést, hogy az útfelújítási programot mindenképpen folytassák.

De könnyen lehet, hogy erre nem lesz módjuk. A Fidesz-többség 2010 óta meghiúsít minden olyan rendkívüli ülést, amit az ellenzék kezdeményezett. Erre két lehetőségük is van, vagy nem mennek el, és akkor nem lesz határozatképes lesz az ülés, vagy pedig nemmel szavaznak a napirendre, amit így nem lehet elkezdeni.

Információink szerint a keddre összehívott rendkívüli ülést is meg akarják hiúsítani, a módszert nem ismerjük. Mi mindenesetre ott leszünk, és tudósítunk.

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés