Saághy-kastély felújítása 

Vállalkozó épít lakásokat a Saághy-kastélyból

A kámoni arborétum mellett álló műemlék épületen most zajlanak a munkák. A tulajdonos lakásokat alakít ki benne.
 
 

Vállalkozó épít lakásokat a Saághy-kastélyból

A kámoni arborétum mellett álló műemlék épületen most zajlanak a munkák. A tulajdonos lakásokat alakít ki benne.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Vállalkozó épít lakásokat a Saághy-kastélyból

A kámoni arborétum mellett álló műemlék épületen most zajlanak a munkák. A tulajdonos lakásokat alakít ki benne.

A kastélyban korábban is bérlakások voltak, de azok szolgálati lakásként funkcionáltak, közben az épület állaga jelentősen leromlott, ami azért is volt komoly probléma, mert műemléki védettséget élvez.

Kisebb felújítások voltak

A kastély története összefonódik az arborétuméval. A 20 hektáros terület akkori tulajdonosa, Saághy Mihály az 1860-es években kezdte el az arborétum kialakítását, a növénytelepítések nagy része a faiskolához kötődött. A kert kialakítását Saághy István folytatta, ő építtette a kastélyt is az 1920-as években.

A háború után az épületet – az arborétummal együtt államosították, kezelője - a Szombathelyi Erdészeti Zrt. jogelődje – a Szombathelyi Erdészet lett. A 70-es évek közepén az erdészetet összevonták a Nyugat-Dunántúli Fűrészüzemmel, így alakult meg a Fagazdasági Kombinát (Falco). A rendszerváltás után a céget kettéválasztották, az erdészetet nem privatizálhatták, hiszen az a mai napig az állami erdőket kezeli. A Falcot viszont igen, ráadásul a szétválasztáskor a Falconál maradt a kastély, így került ki az állami tulajdonból a kastély.

Az épület közben folyamatosan lakott volt, az erdészet szolgálati lakásai voltak benne, a cég nyugdíjasai laktak ott. Ez egyébként jelentősen csökkentette az épület értékét is, ami az évtizedek alatt leromlott. Jó néhány évvel ezelőtt az ismert szombathelyi vállalkozó, Csonka Tamás vásárolta meg, a lakók maradtak a lakásokban, igaz, közben néhányan elköltöztek. Csonka végzett is némi állagmegőrző felújítást, lecseréltette a tetőcserepet, megcsináltatta az esőcsatornát, majd bő két évvel ezelőtt eladta az ingatlant.

Teljes rekonstrukció a főépületen

Egy arborétum-látogatáskor figyeltünk fel arra, hogy a kastélyt felállványozták, és szorgos munka zajlik az épületen. Nem volt egyszerű kideríteni a tulajdonos kilétét, de néhány napnyi kutakodás után eljutottunk a Kámon Ingatlan Kft-hez. Közben azért megkerestük a Műemlékvédelmi Felügyeletet, ahol megerősítették, hogy tudnak az épület felújításáról, és ahhoz engedélyt is adtak.

A kft. képviselőjétől megtudtuk, amikor megvásárolták a kastélyt, már csak két lakója volt a főépületek, azóta egyikük elköltözött, a másik pedig a hátsó épület éppen megürülő lakásába pakolt át.

A felújítás csak a főépületet érinti, de ott teljes rekonstrukciót végeznek. A tervezés időszakában többször egyeztettek a műemlékvédelemmel, nem csak arról, hogy milyenek legyenek a nyílászárók, és hogyan nézzen ki az új homlokzat. Arról is, hogy milyen legyen a kert, hogyan nézzen ki a kastély környezete. A szakemberek régészeti feltárást is végeztek, és a többszöri egyeztetés után kapták meg az engedélyt a tervekre.

A vállalkozó elmondta, a kastélyban bérlakásokat alakítanak ki, amiket piaci alapon kínálnak majd az érdeklődőknek. A munka befejezése az év vége felé várható.

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés