A sajtot ünnepelték Sajtoskálon

A vasárnap délelőtt megszokott csend és nyugalom ülte meg a takaros vasi település, Sajtoskál utcáit. Ahogyan azonban közelítettünk a falunap legfontosabb rendezvényének helyszíne felé, már hallatszott a zsibongás, no és a levegőben érződött a készülő falunapi ebéd illata. A kilencedik sajtoskáli sajtünnepen igazi vásári forgatagba és hangulatba csöppenhetett a látogató.
 
 

A sajtot ünnepelték Sajtoskálon

A vasárnap délelőtt megszokott csend és nyugalom ülte meg a takaros vasi település, Sajtoskál utcáit. Ahogyan azonban közelítettünk a falunap legfontosabb rendezvényének helyszíne felé, már hallatszott a zsibongás, no és a levegőben érződött a készülő falunapi ebéd illata. A kilencedik sajtoskáli sajtünnepen igazi vásári forgatagba és hangulatba csöppenhetett a látogató.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

A sajtot ünnepelték Sajtoskálon

A vasárnap délelőtt megszokott csend és nyugalom ülte meg a takaros vasi település, Sajtoskál utcáit. Ahogyan azonban közelítettünk a falunap legfontosabb rendezvényének helyszíne felé, már hallatszott a zsibongás, no és a levegőben érződött a készülő falunapi ebéd illata. A kilencedik sajtoskáli sajtünnepen igazi vásári forgatagba és hangulatba csöppenhetett a látogató.

Csaknem két tucat sajtkészítő foglalta el a sátortetős árusítóhely standjait (az első sajtünnepen 2005-ben még csak öt-hat sajtos vett részt), de már szinte minden standnál sorban álltak a tehén-, kecske- juhtejből készített tejtermékek kóstolására és vásárlására vágyakozók. Ahogy az lenni szokott, végül is jóval több volt a kóstoló, mint a vásárló. De hát nem is csoda, hiszen nem mindenki tudta megfizetni a kilónként háromezertől ötezer forintig terjedő sajtárakat.

Márpedig ennyiért kínálták az őstermelők, a kistermelők és nagyobb sajtkészítő cégek termékeiket. Persze nemcsak kilóban lehetett számolni, hiszen a Vas megyei reprezentáns, a Pannontejhez tartozó Répcelaki Sajtgyár kínált dobozos, tömlős sajtokat és sajtkészítményeket is. Mi több, elhozták teszteltetni ide is újfajta, különböző ízesítésű Milkana termékeiket is. Mint kiderült, az igen népszerű Medve sajtból készítenek már paradicsomos és fokhagymás ízesítésűt is. Nem véletlenül fordultak meg sokan többször is a standnál.

Több a vasi sajtkészítő

Ami a vasi résztvevőket illeti, jóval többen voltak a korábbiaknál. Találkoztunk a körmendi Tőzikés Kecskefarm működtetőjével, Sárközi Istvánnal, aki idén először jött el Sajtoskálra. A fiatalember nemrégen kezdte el a kecskesajt-készítést, autodidakta módon képezve magát. Kínált például szilvafával füstölt, sáfrányos szeklicés és trombitagombás sajtot is. Az utóbbi kuriózumnak számított.

Egy kiszsidányi kistermelő hölgy szintén kecsketejből készített sajtokat hozott a seregszemlére. Volt köztük lilahagymás és medvehagymás is. Ő gyakran megfordul termékeivel a kőszegi piacon is.

A farkasfai Tóth Mariann kecske- és tehéntejből natúr, fűszeres, füstölt és érlelt sajtokat készít. Már megkapta az Őrségi Nemzeti Parki „Termék Védjegyet” tökmagos kecskesajtjával, amit magával is hozott a sajtünnepre. Mint mondta, változó a forgalom, a sok kóstoló érdeklődőből bizony nemigen lesz vásárló. Azért jó jelen lenni egy ilyen eseményen, megismertetni magát és termékeit.

Helyben is készítettek sajtot

Az ember nem is gondolná, milyen messziről is jöttek saját tejet felhasználó sajtkészítők: Egerből, Debrecenből, Kapuvárról, Sümegprágából és Békésről is hozták különböző formájú és ízesítésű sajtokat. Nemcsak sajtot - ahogy mások is -, egyéb termékek mellett joghurtot, túrót, vajat is kínáltak. Az ízesítésnek és a formának pedig csak a fantázia szabott határt: chilis, snidlinges, fokhagymás, diós, almás-szilvás, vörösboros ízű, pogácsa, fonott kalács, kocsikerék, süveg és egyéb formájú.

Érdekes és tanulságos volt az Etyek Tej Ödön-major standja mellett a sajtkészítés. A mester nem is akárki volt, hanem Hegedüs Imre, a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetője, a Tej Terméktanács elnökségi tagja, aki vállalta, hogy bemutatja és elmagyarázza a sajtkészítés rejtelmeit az érdeklődőknek. Egy-egy kocsikerék formájú gomolya sajthoz hatvan liter tejet használt fel, s néhány óra múlva már lehetett is fogyasztani. Ették is, vitték is, mint a cukrot.

Megjelentek a rendezvényen a Sajt Lovagrend tagjai is, köztük Kalmár Árpád, aki évek óta a szakember szemével szemléli a kínálatot. „Valóban egyre népszerűbb ez a sajtünnep- és vásár, s különösen az tűnik fel, hogy sok az őstermelő, kistermelő, s egyre többen készítenek kecske- és juhsajtot. Mindig fedez fel az ember valami újdonságot” – jegyzete meg az egyik standnál, miközben a sajtféleségeket kóstolta és véleményezte.

A közönség minősített

A sajtoskáli seregszemle érdekessége, hogy itt nem adnak ki szakmai díjat, a közönség, a laikusok véleménye dönti el, kik kapnak elismerést. Amíg a sokféle sajt bírálata zajlott, Haller Imre helyi polgármesterrel futottunk össze.

„Örülök, hogy a 2005-ös kezdeményezésünk így kinőtte magát, s szívesen jönnek Sajtoskálra a sajtkészítők és az érdeklődők, leendő vásárlók is. Sajnos a faluban nincs tejtermelés és sajtkészítés sem. Az utolsó tehenektől is megvált a gazdájuk, nem tartanak kecskét és juhot sem. Csak bízni tudok benne, hogy ez majd megváltozik” – mondta sejtelmesen, aztán a sajtbírálók felé vette az irányt.

A rekkenő déli hőségben Haller Imre és Básthy Tamás országgyűlési képviselő adták át a díjakat. A közönség első díját a sümegprágai Kalla Kft. sajtjai érdemelték ki, a helyi önkormányzat képviselő-testületének különdíját Bánó Zoltánné kapta, míg a gyerekek kedvence a Cserpes Sajtműhelyben készült.

Falunapot is tartott Sajtoskál

Azt hittük, hogy a rekkenő hőség miatt délután kevesebben lesznek a falunapon, s mindenki visszahúzódik otthonában a hűs szobákba, de tévedtünk. A falu apraja-nagyja kint volt a falubulin, ahol délután humorista, kórus és egyéb zenés programok szóltak a színpadról. Míg sokan az árnyékban fagyiztak, itták az üdítőt és a söröket, addig a színpadod öltönyben, mellényben s hatalmas habos ruhákban léptek fel az operetténekesek, nem irigyeltük őket, ugyanis a hőmérő jóval harminc fok fölé kúszott. El is vonultunk inkább az árnyékba a légvárhoz, amit a gyerekek teljesen bevettek, ha épp nem a trambulinon szaltóztak. Később még utcabál is színesítette a programot, de már nem vártuk meg, inkább visszahúzódtunk a hűs szobánkba.

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés