Az óriás sajt két részben  

Répcelaki sajtokat is díjaztak

Az ország legnagyobb sajtversenyén, Vitnyéd-Csermajorban a répcelaki sajtgyár termékei is díjat kaptak. Tízezerért is árultak sajtot.
 
 

Répcelaki sajtokat is díjaztak

Az ország legnagyobb sajtversenyén, Vitnyéd-Csermajorban a répcelaki sajtgyár termékei is díjat kaptak. Tízezerért is árultak sajtot.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Répcelaki sajtokat is díjaztak

Az ország legnagyobb sajtversenyén, Vitnyéd-Csermajorban a répcelaki sajtgyár termékei is díjat kaptak. Tízezerért is árultak sajtot.

A tejipari szakembereket képző csermajori szakközépiskola területén rendezték meg a XV. Országos Sajtversenyt és Sajtvásárt, azaz a hazai készítésű sajtok ünnepét. A megmérettetésre 29 termelő nevezte be 89 termékét. A kétnapos rendezvény első napján bírálta a szakmai zsűri a sajtokat.

Aratott a Pannontej

A másnapi eredményhirdetésen dr. Schreiner Ernő, a bíráló bizottság elnöke elmondta a rendezvénysátort megtöltő szakembereknek és érdeklődőknek, hogy egyre többen neveznek a versenyre (a múlt évben még csak 23 termelő nevezett be 72 sajtféleséggel), és évről évre nő a kreativitás, a versenyszellem. Reményét fejezte ki, hogy az újabb termékek is piacképesnek bizonyulnak.

A díjazottak között volt az egykor a Vas Megyei Tejipari Vállalathoz, ma a Pannontej Zrt-hez tartozó répcelaki sajtgyár is. Aranyoklevelet kapott az ömlesztett sajtok kategóriájában a Karaván sonkás blokk sajtja, és Kiváló Termék lett a Karaván mini natúr sajtja. Amúgy a gyárat jelenleg működtető Pannontej Zrt. aratott a versenyen, négy serleget és hozzá tartozó oklevelet vittek el egy elismerő oklevél mellett. A többi díjazott elsősorban kisüzem vagy őstermelő volt, elismerésben részesültek tehéntejből, kecsketejből és juhtejből készült sajtok is.

Látványos esemény volt, amikor zászlóval bevonultak a színpadra a sajtlovagok, és bemutatták az újonnan avatott sajtlovagot, Wellner Andreát, a csermajori iskolát is működtető GYMSMÖ ÁKM igazgatóját. Az eseményhez kapcsolódóan Lukács László, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács képviseletében elmondta, hogy módosítottak az idén már 10 éves sajtlovag-avatás rendjén, idén nem a csermajori sajtversenyen, hanem már a Tej Világnapján megtörtént az avatási ceremónia.

Igazi népünnepély

Arról is beszélt, hogy 2012. a tejágazatban több változást is hoz. A változások érintik a Tej Terméktanácsot is, amely alapítványt szándékozik létrehozni. Ez az alapítvány egyebek mellett mögé áll az iskolatej programnak is.

Amúgy igazi népünnepély volt a csodálatos kora őszi időben. Több mint egy tucat sajtkészítő mutatta be, kóstoltatta meg termékeit, amelyeket természetesen meg is lehetett vásárolni. No és megkóstolhatták a jelenlévők az ország idei legnagyobb sajtját, a Pannontej Zrt. két hónapig érlelt Pannónia sajtját, amely a benne lévő „lyukakon kívül” 90 kilót nyomott. Nem kis erőfeszítést kívánt a feldarabolása sem, és nem véletlenül volt a legnagyobb a forgalom az ország egyik legnagyobb tejfeldolgozó cégének a standjánál.

Aki alaposan körülnézett, a rendezvénysátorban és a szabadban különböző hazai sajtok arzenálját fedezhette fel, amelyek között kuriózumok is voltak, így például egy pápai őstermelő által készített vörösboros érlelt sajt, a várvölgyi bazalt pincében érlelt félkemény sajt, egy pesti cég füstölt faégetős sajtja, mustsajtja és szénavirág ágyon érlelt sajtja, amelynek kérgében látszottak a szénadarabok, amelyek el is fogyaszthatók.

Az árak? Az átlag sajtárak 2-3 ezer forint között mozogtak, de a különlegességekért csaknem 10 ezer forintot is elkértek kilogrammonként.

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés