"Orbán Viktor a legkorruptabb rendszer szimbóluma"

Heves vita az Európai Parlamentben, Orbán Viktor ismét azzal támadt, hogy nem a kormányt, hanem a magyar embereket kritizálják.
 
 

"Orbán Viktor a legkorruptabb rendszer szimbóluma"

Heves vita az Európai Parlamentben, Orbán Viktor ismét azzal támadt, hogy nem a kormányt, hanem a magyar embereket kritizálják.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

"Orbán Viktor a legkorruptabb rendszer szimbóluma"

Heves vita az Európai Parlamentben, Orbán Viktor ismét azzal támadt, hogy nem a kormányt, hanem a magyar embereket kritizálják.

Orbán Viktor hét percet kapott az Európai Parlament plenáris ülésén, hogy reagáljon a Sargentini-jelentésre. A jelentést ma tárgyalja az EP, várhatóan holnap szavaznak róla. Hogy mi ennek a súlya, azt nemrég összefoglaltuk.

Keményen osztották Orbánt

Judith Sargentini, a jelentést készítő munkacsoport vezetője a vita bevezetőjében kijelentette, arról vitáznak hogy a demokratikus értékek, a jogállam milyen állapotban vannak Magyarországon. A csatlakozáskor ezeket az értékeket elfogadták, a magyar kormány azonban megsérti ezeket az értékeket. Azt is hangsúlyozta, gyakran az EU által nyújtott támogatásokból finanszírozzák a közös értékek megsértésének folyamatát.

Kijelentette, a munkacsoport szerint elengedhetetlen az úgynevezett hetes cikkely megindítása.

Az EP szakbizottságaink elnökei sorra számoltak be negatív tapasztalataikról, a költségvetési bizottság elnöke például kijelentette, komoly szabálytalanságokat találtak az uniós támogatások felhasználásánál. Ráadásul a pénzt sem megfelelő módon használják fel - mondta. Szóba kerül az OLAF-jelentés is.

Orbán: megvédjük a jogainkat

Orbán nem változtatott, azzal kezdte, hogy nem egy kormányt, hanem egy országot, egy népet ítélnek el. Kijelentette, Magyarország döntéseit a választók hozzák meg a választásokon. És, hogy a jelentés nem ad tiszteletet a magyar embereknek, visszaél a hatalommal, most pedig meg akarják fosztani jogait.

Azt mondta, ők soha nem hallgattatnák el azokat, akik nem értenek egyet velük. Arra céloz, hogy azért büntetik őket, mert mert a magyarok nem baloldali és liberális vezetőket választottak. Kijelentette, a jelentés rengeteg tévedést és valótlanságokat tartalmaz - mondta.

Aztán nekiállt migránsozni, azzal, hogy migránsok százezreit állították meg. Szerinte Magyarországot azért akarják elítélni, mert a magyarok úgy döntöttek, nem akarnak bevándorlóországban élni.

Kijelentette, Magyarország nem enged a zsarolásnak, megállítja a migránsokat, és megvédik a jogaikat. Hozzátette, jövőre az európai polgárok visszahozzák a demokráciát Európába.

A teljes beszéd itt megnézhető:

A Néppárt este dönt, mit kezd a Fidesszel

Orbánhoz képest Manfred Weber, a Néppárt szónoka sokkal visszafogottabban beszélt, és részleteket emelt ki a jelentésből. Kijelentette, ha a magyar kormány nem akarja megoldani a problémákat, saját pártja is támogatni fogja a hetes cikkely megindítását.

Tárgyalásokra, kompromisszumukra szólított fel, és emlékeztetett rá, hogy mindig tiszteletben tartották a jogállamot. Bejelentette, a néppárti képviselőcsoport este dönt arról, támogatják-e a Fideszt.

Udo Bullmann, a baloldali frakció vezetője felsorolt néhány nevet, akik valóban megvédték Európát, és felléptek a diktatúrák ellen. Kijelentette, Orbán Viktor a legkorruptabb rendszer szimbóluma. És ezt meg is ismételte, azzal, hogy ennek véget kell vetni.

Ryszard Antony Legutko, a lengyel PiS képviselője Orbán mellé állt. Kijelentette, a jelentés elfogult, és egy demokratikusan megválasztott kormányt támadnak.

Guy Verhorfstadt, a liberálisok azzal kezdte, nem igaz, hogy Magyarországot támadják, Magyarország sokkal több, mint Orbán Viktor. Visszafogott hozzászólásában képviselőtársainak bölcsességét kérte, és azt, hogy tartsák tiszteletben a közös uniós értékeket.

Philippe Lamberts, a Zöldek frakcióvezetője is igyekezett különbséget tenni a magyar kormány és Magyarország között. Azt is kétségbe vonta, hogyan lehet valaki keresztény, ha nem segíti a menedékkérőket?

Nigel Farage, a brit Brexit-párti UKIP vezetője élesen bírálta a magyar kormány kritikusait, és azt állította, hogy Soros György 15 milliárd dollárral támogatja az illegális migrációt. „Kérem, csatlakozzon a Brexit klubjához, nagyon jól fogja magát érezni velünk” - mondta.

Morvai Krisztina, volt jobbikos, jelenleg független, és Szájer József fideszes képviselő határozottan kiállt Orbán mellett, és jogtiprással vádolták meg az Európai Uniót. Szájer József közben lekommunistázta a francia Marie Christine Vergiat-t és hozzátette, a kommunisták igázták le a magyarokat.

A vita egészen hat óráig folytatódik, szavazás holnap lesz.


Miről is van szó?

A Sargentini-jelentést nemrég összefoglaltuk. Röviden:

A jelentést egy bizottság készítette több hónapos munkával, a bizottságot az Európai Tanács (az Európai Unió legmagasabb döntéshozó testülete) bízta meg a feladattal. Vezetője Judith Sargentini, holland zöldpárti EP-képviselő, róla nevezték el Sargentini-jelentésnek.

A jelentés azért készült, mert az Unió szervezetei úgy látták, fennáll a veszélye annak, hogy Magyarország több területen is súlyosan megsérti az Európai Unió alapértékeit.

A dokumentum már kora tavasszal készen volt, de az akkor közelgő magyarországi országgyűlési választások miatt nem hozták nyilvánosságra, csak az áprilisi választások után.

A jelentés megállapítja, hogy az Orbán-kormány 12 területen sértette meg a közös uniós értékeket, és távolodott el a demokratikus működéstől.

A dokumentum részletesen elemzi az egyes területeket, és konkrét példákat is felhoz az uniós értékek megsértésére.

A magyar kormány, a Fidesz és a kormánymédia azonnal hevesen megtámadta a jelentést, hazugságnak, Magyarország elleni támadásnak, bosszúnak minősítették, és azt állították, hogy a jelentésre Soros György adott utasítást.

Ezt a minősítést Orbán Viktor is megerősítette, ma délelőtti videóüzenetében, ahol koncepciózusan brüsszeli vitáról beszélt, pedig az Európai Parlament Strasbourgban ülésezik.

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés