Rakétakilövéssel, nitrogén szökőkúttal és Beatrix kalácsával is feldobják az idei Savaria Karnevált

Bánhegyi Adrienn kötélugró például új Guinness rekordra készül, itt tripláz majd Szombathelyen, miközben szól az LGT-től a Nem adom fel...lehet menni szurkolni!
 
 

Rakétakilövéssel, nitrogén szökőkúttal és Beatrix kalácsával is feldobják az idei Savaria Karnevált

Bánhegyi Adrienn kötélugró például új Guinness rekordra készül, itt tripláz majd Szombathelyen, miközben szól az LGT-től a Nem adom fel...lehet menni szurkolni!
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Rakétakilövéssel, nitrogén szökőkúttal és Beatrix kalácsával is feldobják az idei Savaria Karnevált

Bánhegyi Adrienn kötélugró például új Guinness rekordra készül, itt tripláz majd Szombathelyen, miközben szól az LGT-től a Nem adom fel...lehet menni szurkolni!

Az legutolsó karnevál előtti sajtótájékoztató legnagyobb attrakciója egy nagyon gyümölcsös kalács és egy durumbúzából és kovászból készített házias jellegű cipó volt. A keresztségben a spéci kalács a "Korona", a kenyér pedig az "Igazság" nevet kapta. Mindkét gasztro-különlegességet a Zsolnai Pékség gyúrta, és mindkét étel Hunyadi Mátyás jubileumi évéhez és korához kapcsolódik. (Az emlékév apropója, hogy Mátyás 575 éve született, és 560 évvel ezelőtt került a trónra.) Az ételekről az infókat később hozzuk, addig következzenek a legfrissebb karneváli infók - egyenesen a Ferences-kertből.

Puskás Tivadar szombathelyi polgármester bevezetőjében a becsület mellett jó hangulatú és biztonságos rendezvényt ígért. A katasztrófavédelem és a mentőszolgálat jelenlévői is megnyugtattak mindenkit, jöhet szívroham vagy felhőszakadás, ők a helyzet magaslatán állnak majd. Lekopogjuk mi is, de a karnevál történetében még soha nem történt végzetes, halálos kimenetelű baleset.

Lehet idén is extra karneváli belépőjegy-kedvezményekért és ajándékokért vért is adni, helyileg a Ferences kerttel szembeni rendház épületében.

Eötvös Loránd születésének 170. évfordulója alkalmából az ELTE-SEK kísérletezésekbe fog

Németh István a rektorhelyettes az ELTE-SEK izgalmasnak tűnő programjaira hívta fel a figyelmünket. Az ELTE ugyanis látványos fizikai kísérletekbe kezd majd a Ferences-kertben (péntek délelőtt). Lesznek rakétakísérletek PET palackkal, légritkítás a magdeburgi féltekékkel, óriás buborékfújás és hasonló nyalánkságok. De az ELTE-nek saját standja is lesz a Berzsenyi téren, ahol a színpadon Gyurácz Réka, Halász Bence és Dévai Boglárka ELTE hallgatókkal lesznek beszélgetések.

Esténként pedig az ELTE SEK Csillagvizsgálójában távcsöves megfigyelés során lehet barangolni az égbolton.

Magyar udvar először tavaly debütált a karneválon, de akkora sikerrel, hogy egyből ki is nőtte a programnak otthont adó ingatlanát

Ezért új helyszínen, megújult programkoncepcióval, kibővült tartalommal várja a magyar néptáncot, népzenét és népművészetet kedvelő közönséget a házigazda, Ungaresca Táncegyüttes. Napközben népi kézműves foglalkozásokkal, koncertekkel, esténként pedig táncházzal, tánctanítással töltheti idejét a térre látogató.

Azt is megtudtuk, hogy a karneválon Bánhegyi Adrienn kötélugró új Guinness rekordra is készül, itt tripláz majd vasárnap délután a Fórum Színpadon, miközben az LGT emlékzenekar élőben tolja a Nem adom felt... és közösen lehet majd szurkolni! (Adrienn, Szombathely (és Magyarország) ugróköteles nagykövete, a Circe de Soleil tagja a hármasugrás rekordját fogja megdönteni. 2006-tól 2016-ig a folyamatos triplázás rekordját tartotta 330 ugrással. Az ugróköteles versenyszámok között talán a triplázás az egyik legnehezebb versenyszám, hiszen itt nincs lehetőség hibázni. 10 év után, egy amerikai lány döntötte meg a rekordot, 401 ugrással, a jelenlegi Guinness Rekord pedig 427 ugrás.)

További érdekességek és információk az idei Savaria Karneválról ITT elérhetőek!

Korona kalács

Mátyás király 1476-ban vette feleségül a nápolyi Aragóniai Ferdinánd leányát, Beatrixot, aki egy különleges kalács receptúrát hozott a királyi udvarba. Galeotto Marzio udvari krónikás feljegyzései szerint a királyi pékmesterek a kalácstésztát az alábbiak szerint készítették: Az első lépésben lisztből, sárgabarack- és alma levéből dagasztottak gyümölcskovászt, melyet tíz napig érlelték. A friss kovászból sütötték aztán a kalácsokat úgy, hogy a tésztát narancs és sárgabarack darabokkal valamint nemes zsírokkal, olajokkal is gazdagították. A kalácsot a királyi pékmesterek magas, kör alakú vasformában, ún. „vaskoronákban „sütötték, melyekről később a Korona Kalács nevet kapták.

Igazság kenyere

Beatrix dél Olaszországból származik, amikor eljött otthonról, hozta magával a sütőmestereit, és a kelengyébe kapott kovászmagot. A kovász Szicília déli részéről származik, ahonnan az O-tentic Durum kovásza, ebből készült Mátyás király Igazság kenyere. Az udvarban egész addig kását, és lepényt sütöttek, Mátyás felesége hozta be a cipó formát. A kétkilós kenyér összetevői: búzaliszt, grahamliszt, víz, durum, szárított kovász durumlisztből.

 

 

A független sajtó a vidéknek is jár! Támogasd a Nyugat.hu-t!

Budapesten kívül szinte már nincs olyan média, amelyet hozzá közeli üzletembereken keresztül ne vett volna meg, vagy ne befolyásolna a kormány. Te azonban itt is szeretnél olyan híreket olvasni, amiket nem befolyásol a mindenkori hatalom, vagy a gazdasági élet szereplői. Olyat, amely a te érdekeidet is képviseli. Támogasd a legnagyobb független vidéki médiát, a Nyugat.hu-t!

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés