Megnyitották a 2017-es Savaria Történelmi Karnevált 

Már csütörtökön elérte a Karnevál a célját, megtöltötte a Fő teret, más kérdés, élveztük-e

Büszke Savaria, ezeréves város, büszke múltjára, büszke gyökereire, Savaria büszke. Évek óta nem láttuk, most megnéztünk egy tábortűzgyújtó megnyitót is.
 
 

Már csütörtökön elérte a Karnevál a célját, megtöltötte a Fő teret, más kérdés, élveztük-e

Büszke Savaria, ezeréves város, büszke múltjára, büszke gyökereire, Savaria büszke. Évek óta nem láttuk, most megnéztünk egy tábortűzgyújtó megnyitót is.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Már csütörtökön elérte a Karnevál a célját, megtöltötte a Fő teret, más kérdés, élveztük-e

Büszke Savaria, ezeréves város, büszke múltjára, büszke gyökereire, Savaria büszke. Évek óta nem láttuk, most megnéztünk egy tábortűzgyújtó megnyitót is.

Valamiért azt hittem, ha már Szombathely egész évben a karneválra gyúr, biztos kitalál majd valami olyan megnyitót, ami más, mint tavaly vagy azelőtt volt. Jó persze ez a római köntös, amiben át lehet vonulni a városházától a nagyszínpadig, okés, a fúvósok is más zenét fújnak, mint március 15-én szokás. Ott a néptánc mellé jár egy kis Talpra magyar, itt meg a Savaria Legio talpal. Respektáljuk őket, ahogy csinálják, ez az egyik leglátványosabb dolog. Itt a városvezetés nem öltönybe és kiskosztümbe bújik, hanem átlépve az időkapun (ez a szlogen), római hacukában állja a sorfalat. Ave Savaria, ave populus Pannoniae! - persze, kicsit karneválibb, tüzesebb szertartást vártunk, amiben a város kicsit megmutathatná magát.

Savaria, büszke, büszke, büszke, múltjára, gyökereire

Következik két politikusi beszéd, dicséret érte, hogy rövidek, Hende Csabáé még vagányabban kurta, de így is falra megyünk attól, hogy miért kell kettő. Jó, választások lesznek, stb, és ez egy ilyen ország, itt ezt muszáj, nekik kell fellobbantani a karnevál tüzét.

Hende Csaba: „Ez jó alkalom arra, hogy felkutassuk értékeinket, mert csak az a fa nő magasra, mely mélyre nyújtja a gyökereit, mindenki érezze magát nagyon jól egészen vasárnap estig.”

Puskás Tivadar örült annak, hogy már hét éve köszöntheti polgármesterként a város lakóit: „Savaria, Szombathely büszke múltjára és jelenére. Úgy élünk és tevékenykedünk, hogy lehetőleg ránk is büszkék lehessenek az utódaink.”

Aztán politikusaink meggyújtanak egy hordozható (?) tábortüzet, ami csak a színpad előtt állók látnak, mi a kivetítőn nézzük, hogy ég, aztán Legio el. És kész.

A Vesta templom ugyanis, ami éveken át őrizte a Fő téren a lángot, valamelyik körforgalomban ragadt, annyira megviselte az idő, több pénz lett volna helyrehozni, mint ezt a pár fát meggyújtani.

Szünet. Hagyják majd fél órát üresjáratban a bulit, kilencig nincs program. Egyik színpadnál sem, egyedül a zsidó udvarban van élő zene. Ellenben lehet végigjárni a megszokott kézműves útvonalat, a kürtöskalácsot leöblíthetjük egy csíki sörrel, rátolhatunk egy spirálkrumplit, míg megnézzük a tűzzománc-ékszereket, és mivel sor sincs még akkora, simán végzünk, mire a nagyszínpadon beindul valami.

A HoneyBeast viszont örülhetett ennek a viszonylagos üresjáratnak, mire behangoltak, megtelt a tér. Máshová mi sem tudtunk menni, lecövekelünk a nagyszínpad előtt. A zenekar maga is meghatódott, érezni lehetett, mennyire jól esik nekik, hogy ennyien kijöttek és hallgatják őket.

Ügyesen felépített a buli, szépen adagolják, csomagolják az új dalok közé azt az 5-6 számukat, amit mindenki ismer. Tarján Zsófi, Hernádi Judit lánya jó arc, izgalmas popdíva-karrier az övé, death metalból indult, aztán a Balkán Fanatikban rappelt, majd a Kőbányai Zenei Stúdió növendékeke lett. Végig bírja hangban és színpadi jelenléttel is. Más kérdés, hogy ez az elektronikus popzene, amit játszanak, mennyire tart ki, mennyire nagyszínpados és nem klubbulis. Elvagyunk, nem menekülünk, de Szigeten vagy a Volton fél óra után továbbállunk volna.

Ma sem egyszerű másnak lenni a popszakmában

Félédes melódiák a Honeybeasttől a Fő téren - Peltzer Géza írása.

Ahogy mondani szokás, tűt sem lehetett volna leejteni csütörtök este a Fő téren, annyian várták a magyar elektronikus popzene egyik üdvöskéjét, a Honeybeastet. (Kicsit igazítva a régi szóláson: leejteni még ok, de felvenni biztosan nem.) Egy sikeres koncert egyik kelléke, a felfokozott érdeklődés tehát adott volt, nézzük a többit.

A zenekar a magyar könnyűzenei közízlés közép-felső kategóriáját célozta meg, igyekszik kiszolgálni. Ehhez méri a szerzeményeket, és nyilván az előadásmódot, hangszerelést is. Aki róluk beszélt a koncert előtt, feltétlenül kiemelte a szövegközpontúságot - gondolom, így féltve a kritikust a túlzott zenei elvárásoktól. Vettem a lapot, és megpróbáltam a szövegre koncentrálni, de nem megfelelő hangosítás miatt (a zenekar túlzott erőfölényben volt az énekessel szemben) csak foszlányok érkeztek le a küzdőtérre. Némileg segített, ha a rajongók száját figyeltem, miközben a rendkívül dekoratív énekesnő (Hernádi Judit színésznő lánya, Tarján Zsófia) énekelt a színpadon.

A szájról olvasást majd gyakorlom, de az már most is lejött, hogy a szöveg mondanivalója, a kifejezésmód tényleg rendben lenne, viszont fülemet sérti, ha a zene és a szöveg hangsúlya nem ugyanoda esik. Itt van például a „Te valahogy más vagy, miért fordulok unad?” - sor (a hangsúlyt az aláhúzás jelzi). Ez az átkosban nem ment volna át a slágerbizottsági meghallgatáson, nem kerülhetett volna lemezre, ma viszont lépten-nyomon hallani hasonlókat. A magyar nyelvben a hangsúly mindig a szó elején van, a szövegíróknak ez régen a kisujjukban volt és ennek szellemében alkottak.

A Honeybeast-szerzemények egyike sem slágerszintű első hallásra, valójában nem rosszak a refrének, de nem is igaziak. A hangszerelés törekvő, igyekszik igényes lenni - tényleg nem szimpla „akkordsikálás” folyik a színpadon - de nem is túl szellemes, ötletes, és kevés a hangszerszóló valamint a vokál (legalább három-négyszólamúnak kellene lenni élőben is). Tisztességes, kidolgozott koncertet hallottunk közepes vagy annál kicsit rosszabb hangosítással (a szóló ének végig kevés volt, egyes hangszerek indokolatlanul voltak kiemelve időnként). Az igazi katarzishoz ez sajnos kevés, és nemigen mutattak jelek arra, hogy lesz-e valaha több ennél a zenekarnál.

Kíváncsi a tüzes játékra is?

Kattintson erre a remek fotóra:

Folytatás következik, még három napon át.

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés