Meghalt egy sérült, mert rossz megyébe küldte a mentőket a segélyhívó központ

A diszpécser összekeverte a két települést, de szakemberek szerint maga a rendszer rossz.
 
 

Meghalt egy sérült, mert rossz megyébe küldte a mentőket a segélyhívó központ

A diszpécser összekeverte a két települést, de szakemberek szerint maga a rendszer rossz.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Meghalt egy sérült, mert rossz megyébe küldte a mentőket a segélyhívó központ

A diszpécser összekeverte a két települést, de szakemberek szerint maga a rendszer rossz.

Még július 4-én történt, hogy a Pest megyei Tóalmáson rosszul lett és árokba borult egy traktoros, hívták a 112-es központot, a diszpécser azonban a mentőket a Nógrád megyei Tolmácsra küldte, mert összekeverte a két település nevét.

A két település között száz kilométer a távolság, a késve kiékező mentők nem tudták újraéleszteni a férfit. A vizsgálat szerint emberi mulasztás történt, a diszpécsert elbocsátották. „A hívásfogadó központ hibátlanul működött, egyértelműen emberi mulasztás történt. Az operátor a telefonban félreértette a település nevét és elmulasztotta azt összevetni a bejelentő tényleges pozíciójával, amely információ megjelent az ő monitorján, és amit meg kellett volna tennie”nyilatkozta az ATV-nek az ORFK szóvivője, Gál Kristóf.

Leidinger István, pomázi tűzoltóparancsnok azonban azt mondta a tévének, hogy nem a diszpécser hibázott, ez egy rendszerhiba. „Ő belekényszerült ebbe a szerencsétlen helyzetbe. Ezért e rendszerért – hogy ez így működik – három ember hibáztatható: Bakondi György, Pintér Sándor, és Orbán Viktor” - mondta a parancsnok az ATV-nek.

Példaként hozta fel Dobogókőt, ahonnan rendszeresen érkeznek riasztások, de a riasztási rendszerben Dobogókő nem jelenik meg mint önálló település, hanem mint Pilisszentkereszt, és a mentők, tűzoltók nem találják az utcát.

Leidinger István szerint a szombathelyi és a miskolci segélyközpontból képtelenség irányítani az egész országot, szerinte az lenne a megoldás, ha a hívások a legközelebbi ügyeletre futnának be, mert az ott élő és dolgozók helyismeretével nem tudják felvenni a versenyt Szombathelyen és Miskolcon sem.

A szombathelyi és miskolci segélyhívó központok pár éve kezdtek működni, az egész országból ebbe a két központba érkeznek a segélyhívások. Úgy tudjuk, földrajzilag nem válogat a központ, tehát nem arról van szó, hogy az ország keleti részéből Miskolcra, a Dunántúlról pedig Szombathelyre irányítják a hívásokat, a rendszer azt nézi, hol van több szabad vonal.

A szombathelyi segélyhívó központ nem elfogadható működéséról több eset is árulkodik, ide egyébként három éve mi is benéztünk. Már az indulás után is jöttek a hírek a rendszerhibáról, egy éve a rossz munkarendről és a kevés fizetésről írtunk. Idén májusban a szombathelyi központ egyik diszpécsere munka közben öngyilkosságot kísérelt meg, az eset után az ORFK-hoz fordultunk kérdéseinkkel, válaszaik szerint minden rendben van.

Visszatérve Leidinger István, pomázi tűzoltóparancsnokhoz, ő azt is elmondta az ATV-nek, hogy összehasonlítottak hasonló tűzeseteket, amelyek a segélyhívó rendszer működése előtt és után történtek. Volt olyan hogy 10 perc különbséget tapasztaltak a helyszínre érkezések között.

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés