Van már olyan szombathelyi, aki a Falco-gyár miatt süketült meg

Folytatódott a környéken lakók és az üzem pere. Az egyik tanú azt állította, a forgácslapgyártó miatt romlott nagyban a hallása.
 
 

Van már olyan szombathelyi, aki a Falco-gyár miatt süketült meg

Folytatódott a környéken lakók és az üzem pere. Az egyik tanú azt állította, a forgácslapgyártó miatt romlott nagyban a hallása.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Van már olyan szombathelyi, aki a Falco-gyár miatt süketült meg

Folytatódott a környéken lakók és az üzem pere. Az egyik tanú azt állította, a forgácslapgyártó miatt romlott nagyban a hallása.

Január végén ültük végig elsőként annak a tárgyalássorozatnak az első felvonását, amit a Falco-gyár környékén élők indítottak az üzem ellen. A felperesek birtokvédelmi eljárást kezdeményeztek a gyár ellen, mondván, nem tudják lakóingatlanukat rendeltetésszerűen használni, a gyár ugyanis most már olyan mértékben ontja magából a füstötöt, a zajt és a port, hogy saját udvarukra nem tudnak kimenni, sőt, sok esetben a gyárból jövő zaj miatt felébrednek éjszakánként és aludni sem tudnak. Hétfő reggel folytatódott a felperesek meghallgatása és most már tanúk is jöttek, hogy a kérdésre válaszoljanak.

Akár az amerikai filmekben

Elsőként az derült ki, hogy az elsőszámú felperes elállt a pertől. A legutóbbi tárgyalás óta ugyanis megkereste őt a forgácslap-gyártó üzem és (akárcsak a környéken már jó pár ingatlannal tette) megvette a házát. Így eggyel kevesebb panaszossal kell szembeszállnia.

A nyolcadrendű felperes meghallgatásával folytatódott a bírósági eljárás. A férfi elmondta, hogy a házát még 1928-ban a dédszülei építették a Pick-telepen. A gyár 1959-ben épült ide. A hatvanas évek végén itt lakott három évig, és emlékszik rá, hogy akkor még nem voltak olyan állapotok, mint most. A megnövekedett zaj, por és füst csak 2010-től kezdett el elviselhetetlen lenni. A lakó meg is jegyezte, hogy a Falco ellen volt is decibeltúllépés miatt eljárás, ám ezt a gyár nem nagyon szereti kommunikálni. A férfi azt mondta, hogy a gyár az utóbbi időben elviselhetetlen zajt okoz az állandó faapríték darálással és hiába építettek kerti sütőt és grilleztek régen, ez mára már elképzelhetetlen, hiszen ha déli szél fúj azonnal érkezik a nyálkahártyát nem kímélő kék füst. Azt, hogy a Falco mivel tüzelhet nem tudja, de tudomása szerint bontott építési faanyag és hulladékfa égetésre is van engedélye a gyárnak.

Valószínűsítette, hogy ezek rendszeresen elő is fordulnak, ugyanis a medence – amit jó ideje már nem tudnak használni – vizébe rendszeresen kerül ilyen faforgács, ezek azonban lesüllyednek a víz aljára, amit ugye a vegytiszta fa nem tud megtenni. A felperes azt is jelezte, hogy az állandó lüktető zaj miatt összetört a járólap is a házában.

Tanúk

A felperes után a tanúk meghallgatása következett.

Az első tanú T. János - aki egyébként nem volt ismeretlen a gyár jogi képviselője előtt, mivel rágalmazás miatt tett ellene feljelentést a Falco, a peres eljárást azonban a gyár elveszítette a férfi ellen – leginkább egy német szakirodalomra hivatkozta mondta el észrevételeit a szállópor kapcsán. A tanú azt mondta, hogy észlelése szerint a Falco 500 milligram/köbméter port engedhet ki a levegőbe. Az egészségügyi határérték egyébként 50 milligram/köbméter.

A gyárat képviselő ügyvéd erre egyébként azt mondta, hogy a tanú nem szakember és ilyen tekintetben az általa elmondottak csakis személyes vélemények lehetnek.

T. János egyébként nagyon felkészült volt. Külföldi tanulmányokat és cikkeket hozott magával és idézte őket folyamatosan. Példaként pedig egy neudörfli gyárat hozott fel, ahová egyébként nemrég a szombathelyi városvezetőkkel együtt látogatott el és ahol, egy a Falcóéhoz hasonló kapacitású, de csendes, füst- és pormentes gyárat találtak.

T. Jánoson kívül további hat tanút hallgatott meg a bíróság. Szinte mindannyian a kékfüstre, a kocsikon és növényeken ujjnivastag nyomot hagyó porról és a zajról panaszkodtak. Volt olyan tanú, aki az mesélte, hogy őstermelői tevékenységét, amit a gyár melletti ingatlanán jónéhány évtizeddel ezelőtt kezdett el, azért kellett részben felhagyni, mert a gyárból jövő por kátrányszerű anyaggá változik a növényein és még csak lemosni sem lehet. A salátákat például hiába slagozta, leszedés után fejtetőre fordítva még mindig hullt belőlük a fűrészpor.

A tanú azt is mesélte, hogy bár egész életében a szabadban, a kertben, növények között dolgozott és az orvos csak jogosítvány meghosszabbításnál találkozott vele, most mégis hallókészülékre szorul, a gyár állandó zajától ugyanis 15-20 százalékos hallásromlása van mindkét fülében.

Egy másik tanú arról számolt be, hogy asztmás lett. Az orvos ezt 2008-ban állapította meg. Szerinte ez is a gyár levegőbe eregetett gázai, porai miatt van.

Megint egy másik tanú pedig arról panaszkodott, hogy gyerekeinek állandó a kötőhártya-gyulladása a csípős levegő miatt.

A déli szél hozta kékfüst jelenségét szinte minden tanú elmondta. Azt is, hogy nem tudnak szellőztetni, teregetés előtt azt kell megvizsgálniuk, hogy honnan fúj a szél, hogy ha kiteszik a frissen mosott ruhákat, nem fogja-e beteríteni a por és a füst. Baráti összejöveteket senki sem tud tartani az udvarán, hiszen a Falcóból érkező büdös és nyálkahártyát ingerlő levegő azonnal szétrebbenti a kerti partit.

A tárgyalássorozat hétfői napjába ennyi fért bele, a bírónő május 15-én délután 13 órára tűzte ki a következő ülést.

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés