Szombathelyi stadionügy: Mi lehet a valódi oka a határidő meghosszabbításának?

Nyilvános dokumentumok cáfolják a városvezetés állításait.
 
 

Szombathelyi stadionügy: Mi lehet a valódi oka a határidő meghosszabbításának?

Nyilvános dokumentumok cáfolják a városvezetés állításait.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Szombathelyi stadionügy: Mi lehet a valódi oka a határidő meghosszabbításának?

Nyilvános dokumentumok cáfolják a városvezetés állításait.

Forró hangulatú sajtótájékoztatót tartott hétfőn a szombathelyi városházán Illés Károly fejlesztésekért felelős alpolgármester, és Szondy Szilvia, a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft. ügyvezetője. Azért hívták össze a sajtót, mert be akarták bizonyítani, hogy az ügyvezető jogosan írta alá az épülő stadion kivitelezési szerződésének meghosszabbítását, és hogy minden szabályosan történik az építkezésnél.

A stadion kivitelezési szerződése július 20-án, azaz a jövő héten járt volna le, erre az időpontra készen kellett volna állnia a sportkomplexumnak. Viszont május végén Szondy Szilvia ügyvezető aláírta, hogy a határidőt tolják ki 50 nappal, azaz szeptember 8-ig.

A közgyűlés baloldali frakciója szerint azonban az ügyvezetőnek nem volt joga a közgyűlés hozzájárulása nélkül aláírni szerződés meghosszabbítását, ráadásul így másfélmilliárd forint kötbérről mondott le. Az ügyben rendkívüli közgyűlést kezdeményeztek, ott azonban nem jelent meg a Fidesz-frakció, és hiába volt határozatképes a közgyűlés, a napirendet nem sikerült megszavazni, mert Puskás Tivadar polgármester és Illés Károly alpolgármester nemmel szavazott. Szondy Szilvia ügyvezető sem volt jelen.

Ezután hívta össze a sajtótájékoztatót Illés Károly és Szondy Szilvia, ezekkel az érvekkel akarták az eljárás jogszerűségét igazolni:

A hosszabbításra azért volt szükség, mert a stadion újabb 603 millió forint támogatást kapott, és az ebből épülő elemek (lehajtható székek, LED-falak, konyhaberendezés, stb.) miatt kell még idő az építkezésre

Szondy Szilvia ügyvezetőnek joga volt aláírni a szerződéshosszabbítást, erre a kft. alapszabálya jogosítja fel

A hivatalos és nyilvános dokumentumok azonban nem ezt támasztják alá. Nézzük:

603 millió forint plusz támogatást kapott a stadion?

A 2017. februári közgyűlés elé került előterjesztés szerint nem. Az anyagban szó szerint ez szerepel:

„A 15.200.000.000.- Ft összegű támogatásból még támogatási szerződéssel nem rendelkező részből a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő NKft. tájékoztatása szerint 603.253.041.-Ft összegre vonatkozóan a támogatási szerződés módosításának előkészítése zajlik a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal. ”

(A teljes anyag elérhető itt, a 2, napirendi pontnál kell a "Javaslat a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nkft.-vel kapcsolatos döntések meghozatalára" című linkre kattintani, az idézet a második oldal közepén van.)

Vagyis, a sokat emlegetett 603 milliós „plusz” támogatás tulajdonképpen a teljes, 15,2 milliárdos támogatás része. Tehát, erről már korábban tudtak, a februári közgyűlésen tárgyalták is. Ezek alapján viszont nem világos, miért is kellene az ebből megvalósuló munkákhoz több idő, februárban egy szót sem ejtettek a határidő meghosszabbításáról.

Joga volt az ügyvezetőnek aláírni a szerződés meghosszabbítását?

Május 15-én volt a Gazdasági és Városstratégiai Bizottságnak egy ülése, ahol - többek között - az önkormányzati tulajdonú cégekről is tárgyaltak. Az ülésre meghívást kapott Szondy Szilvia is, ő azonban ott sem jelent meg, maga helyett Ár Jánost küldte, akinek a pozíciója ismeretlen számunkra.

Az ülésen felszólalt Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) aki az említett Ár Jánossal az alábbi párbeszédet folytatta. (Részlet a jegyzőkönyvből.)

Miután megkérdezte, hogy a stadion július 20-ra készen lesz-e, és erre Ár János határozott igennel válaszolt, Molnár felhívta a figyelmet, hogy „ha szerződésmódosítás van, akkor az közgyűlési határozat”.

Hozzátette: „Azért közgyűlési hatáskör, mert szerződésmódosítás és a csúszás az kötbérrel terhelt. Jelentős csúszás esetén több száz millió forint kötbér elengedésére nem jogosult az ügyvezető. A kivitelezési határidőt, ha próbálná közgyűlési határozat nélkül módosítani, ezt nem teheti meg....”

Ár János erre megerősítette: „Július 20-ra elkészül az építmény....A tényleges használatbavételt szeptemberre tervezik.”

(A bizottsági ülés teljes jegyzőkönyvéhez kattintson ide. Meg kell keresni a Gazdasági és Városstratégiai Bizottságot, majd a május 15-i rendkívüli ülést, ahol ott a linkje a jegyzőkönyvnek.)

Vagyis, senki sem tiltakozott Molnár kijelentése ellen, senki sem mondta, hogy nincs igaza és, hogy az ügyvezetőnek joga van módosítani a szerződést.

A bizottsági ülés után két héttel az ügyvezető a közgyűlés beleegyezése nélkül aláírta a szerződésmódosítást.

Összefoglalva

A városvezetés a 603 millió forint támogatásra hivatkozik, szerintük ez a határidő módosításának oka. De ez a pénz a része a stadion teljes költségvetésének, már az éve elején tudtak róla, és az eredeti tervekben is szerepelnie kellett az ebből megvalósuló elemeknek.

Május 15-én a stadionépítő cég képviselője kijelentette, július 20-ra befejeződik az építkezés.

Molnár Miklós alpolgármester május 15-én figyelmeztetett arra, hogy csúszás esetén az ügyvezető a közgyűlés hozzájárulása nélkül nem hosszabbíthat, és jogosan kérnek kötbért, ha július 20-ig nem készül el a stadion.

Ennek ellenére Szondy Szilvia a közgyűlés hozzájárulása nélkül aláírta a határidő meghosszabbítását, és ezzel gyakorlatilag lemondott a kötbérről, és elfogadta, hogy a stadion csak a nyár végén lesz készen.

Szubjektív

A már említett, július 10-i sajtótájékoztatón megkérdeztük Szondy Szilviát, miért nem jelent meg a július 6-i rendkívüli közgyűlésen. Az ügyvezető helyett Illés Károly alpolgármester válaszolt azzal, hogy nem is volt közgyűlés, mert a képviselők nem szavazták meg a napirendet, ha lett volna közgyűlés, az ügyvezető ott lett volna.

Ezzel azonban vitába kell szállnunk. Július 6-án volt közgyűlés, az ugyanis határozatképes volt, Puskás Tivadar polgármester hivatalosan meg is nyitotta az ülést. Ráadásul az ellenzék kérdésére Puskás felidézte a meghívottak listáját, és azon ott volt az ügyvezető neve. Tehát neki jelen kellett volna lennie, ha a munkáltatója meghívja.

Illés indoklása alapján világos, hogy valaki(k) értesítette, értesítették Szondy Szilviát, hogy nem szavazzák meg a napirendet, nem lesz érdemi munka. Ezzel viszont Puskás Tivadart hazudtolták meg, aki, elmondása szerint elküldte a meghívót az ügyvezetőnek, és nincs okunk feltételezni, hogy a polgármester nem mondott igazat. Csak szóltak az ügyvezetőnek, hogy ne menjen.

Tehát valaki, valaki(k) szembe ment(ek) a város polgármesterével, kellemetlen helyzetbe hozva őt.

Érdekes dolgok mehetnek a háttérben.

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés