300 év után újra a törökök uralkodnak Magyarországon

Hogyan lehet a török Szulejmán sorozat, amiben éppen a magyarokat aprítják, az egyik legnézettebb műsor hazánkban? Mi a siker titka?
 
 

300 év után újra a törökök uralkodnak Magyarországon

Hogyan lehet a török Szulejmán sorozat, amiben éppen a magyarokat aprítják, az egyik legnézettebb műsor hazánkban? Mi a siker titka?
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

300 év után újra a törökök uralkodnak Magyarországon

Hogyan lehet a török Szulejmán sorozat, amiben éppen a magyarokat aprítják, az egyik legnézettebb műsor hazánkban? Mi a siker titka?

Hétről hétre közel egymillió néző ül a tévé elé Szulejmánt nézni. (A legtöbb sorozat meg sem közelíti ezt a nézőszámot, csak a Cobra 11 és a Mentalista képes megelőzni a törököket.) Idehaza már olyan lelkes nézőközönsége van a szultánnak és háremének, hogy 2014-ben kisebb lázadás tört ki, amikor az RTL Klub hat hétre levette műsoráról a sorozatot.

Nyomokban történelmi igazságokat tartalmaz

A rajongók legtöbbjét nem az fogja meg, hogy történelmileg mennyire korrekt a film - az elég meglepő is lenne, mert a készítők sok helyen ferdítettek a valóságon. Erre szükség is volt, hiszen ez egy szappanopera, nem egy történelmi dokumentumfilm.

Törökországban még be is perelték a készítőket, mert sokak szerint negatív fényben mutatták be a "dicső kor" alakjainak a magánéletét. A pert végül a sorozat nyerte, ennek ellenére bocsánatot kértek, és azt nyilatkozták, hogy csak az izgalom érdekében színezték ki a sztorit.

A mi mohácsi csatában elesett uralkodónk, II. Lajos is a valóságban csak húsz éves volt, de a sorozatban egy közel ötvenes, erősen őszülő színész játszotta. No és a csata sem úgy zajlott le, ahogy bemutatták. Ja, hát egy nagy csatához sok pénz kellene!

Szulejmánt jobban kedvelik, mint a magyarokat

A magasságos Szulejmánt viszont annyira jó színben sikerült feltüntetnie a készítőknek, hogy a magyar nézők képesek neki szurkolni, amikor a magyarokkal csatázik. Kívülről tudjuk a Showder Clubos sztorit, miszerint az egyik stand up-os mamája tíz körmét rágta az egyik rész közben.

„Annyira izgulok! A Szulejmán hadjáratra indul.”
„De Mama! Ellenünk vonultak, és Mohácsnál jól el is vertek minket.”
„Mert biztos jól meg is érdemeltük!”

Miből fakad ez a nagy szimpátia? Tetszenek a kosztümök, a díszletek, "mert azok annyira szépek". Mások a magyar utalások miatt ülnek a TV előtt minden nap, néhányan meg csak azért, mert valamit nézni kell... A nézők legnagyobb csoportját viszont az intrika és az ármány érdekli legjobban. Őket nem az foglalkoztatja, hogy kivel harcolnak a főhősök, hanem az, hogy a háremben most éppen kit akarnak kitúrni, vagy az, hogy mi lett a hercegnővel, miután a megkergült lova ledobta magáról.

Egyenes folytatása a latin-amerikai sorozatoknak?

Megkérdeztük Réz Andrást, a magyar filmesztétát, hogy szerinte mitől ennyire sikeres a sorozat Magyarországon. Erre kiderült, hogy ő még egy részt sem látott. Ám szerinte bizonyosan a latin-amerikai szappanoperákhoz való hasonlóság áll a háttérben. Az ilyen sorozatok rengeteg embert szippantanak be, főleg azokat, akik a mindennapi problémáiktól akarnak szabadulni akár csak egy órára is. Vágvölgyi Andrást is megkerestük, de ő sem híve a török szappanoperának, ezért találgatásokba nem akart bonyolódni.

A sikerhez valószínűleg hozzá tett az RTL Klub agresszív reklámpolitikája, na meg az is, hogy a magyar közönség falja a telenovellákat. A többség örült, hogy végre nem azt kell nézniük, ahogy Eszmeralda tépi Fernandát, vagy hogy még senkinek sem került elő egy gonosz ikertestvére, hogy drámai nézésével büntesse a főhősöket. Szinte minden részben hisztirohamot kap a hárem egyik tagja, de ezt a nézők hajlandóak megbocsájtani. Azt viszont már kevésbé, hogy a török udvar eunuchjai a Jóban Rosszbanból ismert Bodolai család a böszmeségeivel vetekednek.

Szulejmán vezetésével betörnek a törökök a hazai piacra

A TV2 is próbálja meglovagolni a sorozat sikerét. Nemsokára startol náluk egy új szappanopera, a Szulejmán és Hürrem. Sokan hiszik azt, hogy a Szulejmán folytatása, pedig nem. A két sorozatban csak a gyártó a közös. Az új történet ötven évvel a Szulejmán után fog játszódni, ezért egy ismert karakter sem fog feltűnni.

A Sorozat+-on pedig már maratont tartanak a Szulejmánból. Minden vasárnap leadják egymás után azt az öt részt, amiket előzőleg az RTL Klub sugárzott hétfőtől péntekig. Ez jó megoldás azoknak, akik hétköznap lemaradnak a sorozattal. Viszont vannak olyanok, akik annyira nem bírják kivárni az új részeket, hogy képesek újranézni a részeket.

A jövőben valószínűleg még több török sorozatot fogunk látni a különböző csatornákon, hiszen a sikerből senki sem akar majd kimaradni. Az már kérdéses, hogy mekkora lesz az új sorozatok nézettsége, hiszen az utánzatokra nem vevők a nézők. Az elképzelhető, hogy egy teljesen más témájú török sorozat is sikeres lesz, de a történelmi filmek közül szinte biztosra mehetünk, hogy senki sem fogja letaszítani a Szulejmánt a trónjáról. Talán csak a szigetvári veszedelem...

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés