Több mint bizarr festmények Michael Jacksonról

Azt eddig is tudtuk, hogy nem stimmeltek a dolgok az énekes körül. De hogy ennyire?
 
 

Több mint bizarr festmények Michael Jacksonról

Azt eddig is tudtuk, hogy nem stimmeltek a dolgok az énekes körül. De hogy ennyire?
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Több mint bizarr festmények Michael Jacksonról

Azt eddig is tudtuk, hogy nem stimmeltek a dolgok az énekes körül. De hogy ennyire?

2009 áprilisában, két hónappal a halála előtt, Michael Jackson 1390 személyes tárgyát árverezték el Los Angelesben.

Volt ott minden furcsaság, egy életnagyságú szobortól kezdve - ami a sztárt Batmanként ábrázolta – egészen egy golfautóig, aminek elején szintén ő volt megörökítve mint Pán Péter.

Itt derült ki az is, hogy Michael Jackson az évek során festők tucatjait bérelte fel, hogy halhatatlanná tegyék.

A vásznakon feltárul Jackson zavarba ejtő belső világa, és maga Neverland is, amely afféle párhuzamos valóságként létezett.

„Annyira valószínűtlen volt, mintha egy másik bolygón lettem volna” – számolt be élményeiről az egyik festő. Leon Jones utcai portrékészítőből lett egyik napról a másikra a Neverland-birtok lakója, hogy ott négy és félméteres freskókat fessen a páncélos lovagként ábrázolt, szárnyas gyerekekkel körülvett énekesről.

A 47 éves David Nordahl otthonában 1988-ban csengett a telefon. A vonal végén maga Michael Jackson volt, aki – miután sikerült tisztáznia, hogy tényleg ő – elmondta, hogy aznap látott egy Nordahl-képet Steven Spielberg irodájában, és hogy találkozzanak a denveri koncerten. Ez meg is történt, és a két művész olyannyira egymásra talált, hogy David Nordahl afféle állandó udvari festő lett. 17 év közös munka gyümölcse több ezer rajz és tucatnyi nagyméretű festmény lett. Ez utóbbiak darabjáért kb. 150 ezer dollárt (kb. 40 millió forint) fizetett Jackson, aki nem mellesleg úgy emlegette Nordahl-t mint a kedvenc kortárs festőjét.

Ami nem csoda: ezek a több mint bizarr, szürreális alkotások betekintést adnak a világ egyik legsikeresebb popzenészének álmaiba, mesékből, mítoszokból építkező fantáziájába, furcsa, deformált személyiségébe.

Ralph Wolfe Cowam szerint Michael Jacksonnak dolgozni olyan volt, mint egy királynak. „Fantáziavilágban élt, és ha valami nem tetszett neki valami, akkor úgy érezted, hogy lefejeztethet miatta” – mondja a festő, aki négy portrét festett a sztárról. Közöttük van az is, ami Jacksont páncélban ábrázolja, kardján egy papagáj ül, palástjába egy angyalgyerek kapaszkodik, lábánál Bubbles, az énekes hűséges házimajma tartja gyermekét, miközben a jobb alsó sarokban egy űrrepülő startol éppen. Közben Jézus is megjelenik egy cowboycsizmában.

A bizarr festmények látszólag ellentmondanak annak a jól ismert ténynek, hogy Michael Jackson egészen fiatal kora óta betegesen elégedetlen volt saját külsejével. Gyerekként nem nézett tükörbe, később pedig folyamatos munkát biztosított a plasztikai sebészeknek. Valójában ezek a portrék is a valóság megváltoztatásáról szólnak: az énekes szerette volna, ha a rajongók olyannak látják, amilyennek a vásznakon ábrázolják. És ez a törekvés, lássuk be, nem is annyira a valóságtól elrugaszkodott elképzelés.

Ebből a szempontból nem is lennénk annyira meglepve, ha David Nordahl, Ralph Wolfe Cowam és a többiek által képviselt képzőművészeti irány gyökeret verne a legújabb kor politikai vezetői között is.

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés